on

BASF aduce lumina naturala in spatiile fara ferestre

20 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum poate fi adusă lumina naturală în interiorul clădirilor, astfel încât chiar și camerele fără ferestre să nu aibă nevoie de lumină artificială în timpul zilei? Și cum poate fi folosită lumina soarelui în mod optim, în spatele fațadelor de sticlă, fără a crea un efect lucios?

BASF a găsit o soluție inteligentă la aceste două probleme. Sistemul se bazează pe principiul ghidării luminii și cuprinde trei componente: un film (o peliculă), un luminator și corpuri de iluminat. Pelicula este încorporată într-un geam izolat și ghidează în mod optim lumina naturală printr-o fantă (un luminator), care conține film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adânc în interiorul unei clădiri, apoi corpurile de iluminat reflectă lumina zilei în încăperi. Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lămpi cu LED-uri care oferă lumină în încăperi, atunci când lumina naturală este indisponibilă sau insuficientă.

Împreună cu Bartenbach GmbH, BASF va prezenta acest sistem ingenios de gestionare a luminii naturale de zi, cu un model la scară 1:10, expus la târgul Light+ Building din Frankfurt, Germania, în perioada 18-23 martie 2018 (stand A92 în hala 3.0).

"În special în lunile de iarnă, mulți oameni văd aproape numai lumină artificială, dacă își părăsesc casa înainte de răsărit și se întorc după ce se lasă întunericul. Cu toate acestea, spectrul variat de culori în lumină naturală are o influență importantă asupra bunăstării și performanței noastre", spune Cristobal Garrido Segura, coordonatoare a proiectului Smart Daylight Management, în cadrul BASF. "Percepția luminii variază foarte mult de la o persoană la alta. Viziunea mea este ca lumina naturală din camere să ajungă să se adapteze la preferințele personale ale utilizatorului."

Concepte de iluminare care încorporează HCL (Human Centric Lightning – Iluminat Humano-Centric)

Iluminatul HCL este un concept holistic, care pune accent pe oameni și pe bunăstarea lor. HCL incorporează efectele vizuale, emoționale și biologice ale luminii asupra oamenilor. Sistemul de iluminare de zi de la BASF poate contribui la îmbunătățirea calității spațiului în locuri precum școli, spitale, centre comerciale și clădiri de birouri – pentru că oamenii se simt mai bine în lumină naturală, se concentrează mai bine, sunt mai motivați să lucreze și e mai puțin probabil să se îmbolnăvească. În plus, utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei permite reducerea semnificativă a consumului de lumină artificială cu mult peste jumătate. Firma de consultanță A.T. Kearney a calculat că beneficiile aduse de utilizarea HCL de publicul larg s-ar putea ridica până la 870 de milioane de euro, în Europa anului 2020.

Paletă variată de posibilități de proiectare pentru arhitecți

Acest sistem permite ca lumina zilei să fie distribuită în interiorul clădirilor fără a necesita niciun fel de structuri suplimentare pe fațadă. În interiorul clădirii, sistemul poate fi utilizat în mod flexibil - fie mascat de un tavan suspendat, fie ca element vizibil, parte a designului interior al clădirii. Prin corpurile de iluminat, lumina zilei poate să pătrundă în zone îndepărtate de ferestre, precum și în holuri și în camere fără lumină naturală. Sistemul poate fi integrat în fațade existente sau în noi concepte de fațadă, fără să limiteze opțiunile de proiectare. În plus, creează oportunități pentru noi concepte de design, cum ar fi birouri cu zone de lucru și de relaxare, care includ zone naturale verzi pentru îmbunătățirea calității vieții.

De la idee, la o soluție de sistem gata de comercializare

Ideea proiectului de gestionare a luminii de zi a apărut în timpul programului Creator SpaceTM, lansat de BASF în 2015, pentru a marca aniversarea a 150 de ani. Pe baza acestei idei, echipe din Elveția au explorat subiectul luminii și energiei din interiorul clădirilor. Împreună cu experții BASF din diverse unități specializate, au creat un concept care a devenit un proiect de incubație și a fost dezvoltat într-o soluție de sistem gata de a fi comercializată. Un prototip inițial este deja utilizat în sediul firmei Bartenbach GmbH din Austria.

Informații suplimentare privind sistemul de iluminare naturală sunt disponibile la adresa: www.basf.com/daylighting.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

KUMA Romania – partener cu reputatie pentru domeniul HoReCa KUMA Romania – partener cu reputatie pentru domeniul HoReCa
Credite in blocuri rezidentiale bancare Credite in blocuri rezidentiale bancare
Miturile imobiliare sunt desfiintate la Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Prima Casa! - 02 Iulie 2009 Miturile imobiliare sunt desfiintate la Targul Imobiliar PROJECT EXPO - Prima Casa! - 02 Iulie 2009
Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by Ieftinirea cartii funciare ramane in stand by
O noua infatisare O noua infatisare
Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO

Vezi mai multe articole