"Blat" la pretul apartamentelor noi

29 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cazul unor proiecte rezidentiale, investitorii nu pot sa revinda locuintele achizitionate sub un anumit pret.
In curind se va dezvolta o piata second-hand a apartamentelor noi. Investitorii care au achizitionat la pachet zeci de apartamente in noile proiecte rezidentiale le vor scoate la vinzare din nou. In unele cazuri, acest demers s-ar putea intoarce chiar impotriva dezvoltatorilor, deoarece investitorii ar putea sa-i concureze pe acestia la pret. Unii dezvoltatori se protejeaza prin contract. Investitorii nu pot vinde locuintele sub un anumit pret.
Intreprinzatorii vin in momentul in care un proiect se lanseaza. Oricum, in prima faza, dezvoltatorul cere un pret mai mic cu cel putin 15-20% decit pretul la care se va vinde in momentul in care ansamblul va fi finalizat. Mai mult, investitorii mai obtin un discount in functie de numarul de locuinte achizitionate. „Sint in general investitori straini. Ei sint prezenti cind proiectul se lanseaza si se ofera reduceri. Multi dezvoltatori au inceput sa fie precauti pentru ca la un moment dat ei pot veni sa concureze chiar proiectul. Sanatos intr-un proiect este sa nu vinzi mai mult de 25-30% la investitori. Sint proiecte unde si 80% dintre locuinte au fost vindute investitorilor. Cind se vor finaliza sau la o anumita faza, aceste apartamente vor iesi din nou pe piata, pentru ca in prezent majoritatea sint in constructie“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Contractele ii protejeaza pe dezvoltatori de o eventuala concurenta din partea investitorilor. „Dezvoltatorul se protejeaza prin contract. Se stabileste un nivel minim de la care porneste pretul de revinzare“, spune Mihaela Pana, directorul Departamentului rezidential al companiei DTZ Echinox. Aceasta mai considera ca nu va trece mult timp pina cind vom vedea primele anunturi de revinzarea a unor apartamente noi. ,,Cred ca investitorii vor vinde apartamentele la sase luni sau un an dupa ce le-au achizitionat. Pretul va fi aproximativ acelasi la dezvoltator si la investitor“, mai spune aceasta.
Conform unei analize de piata a companiei imobiliare Esop, preturile de vinzare ale apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii se incadreaza intre 1.000 si 1.500 euro/metru patrat, in functie de zona, volumul vinzarilor si de stadiul lucrarilor de constructie. Pretul de vinzare pentru locuintele de pe segmentul mediu plus variaza intre 1.500 si 2.500 de euro/mp.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arhitectul-sef al Londrei consoleaza Bucurestiul Arhitectul-sef al Londrei consoleaza Bucurestiul
Profit rapid din apartamentele low-cost Profit rapid din apartamentele low-cost
Cifrele rele din imobiliarul romanesc Cifrele rele din imobiliarul romanesc
ARACO: Programul ARACO: Programul "Prima Casa" trebuie dedicat constructiei de locuinte noi - 08 Iulie 2009
12-19 noiembrie: Black Friday la PIATRAONLINE 12-19 noiembrie: Black Friday la PIATRAONLINE
Cresterea vanzarilor de case din China alimenteaza temerile privind formarea unei bule imobiliare - 11 August 2009 Cresterea vanzarilor de case din China alimenteaza temerile privind formarea unei bule imobiliare - 11 August 2009

Vezi mai multe articole