Aproape 180.000 de romani se bat pe locuinte construite cu bani de la stat

19 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
 
 
Primariile din Romania au de rezolvat peste 177.000 de cereri pentru locuinte de stat, fie ca este vorba despre achizitionarea acestora prin credit imobiliar sau de inchiriere a acestora, in conditiile in care in ultimii sase ani statul a dat in folosita circa 17.000 de noi spatii locative la nivel national.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a centralizat de la administratiile din tara situatia cererilor populatiei pentru obtinerea unei locuinte de la stat.

Din cele 177.000 de cereri, 48.000 sunt pentru primirea unui apartament prin credit imobiliar, alte 113.000 sunt depuse pentru obtinerea cu chirie a unui imobil de la stat. 
 
La acestea se adauga alte 15.000 de solicitari venite din partea chiriasilor caselor nationalizate care urmeaza sa fie retrocedate.

Cele mai multe cereri de apartamente de stat prin credit imobiliar se inregistreaza in Capitala, aproape 26.000, Bucurestiul fiind urmat la mare distanta de judetele Timis si Brasov, cu 2.637 si, respectiv, 2.543 de cereri.

In ultimii sase ani au fost date in folosinta circa 17.000 de noi apartamente, construite cu fonduri de la bugetul de stat. Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, a declarat recent ca pana la sfarsitul acestui an alte 4.000 de spatii locative construite din banii statului urmeaza sa fie finalizate.

Una dintre cele mai urgente situatii care trebuie rezolvate este cea a chiriasilor din casele nationalizate sau a celor care trebuie sa paraseasca aceste imobile in urma restituirii lor proprietarilor de drept.

La nivel national s-au depus pana acum circa 16.000 de astfel de cereri, din care o treime, respectiv 5.133, la primariile de sector din Bucuresti. Lider local la numarul de dosare care trebuie solutionate este Sectorul 1, cu aproape 2.000 de cereri, conform datelor centralizate de MDLPL. In ceea ce priveste numarul celor care doresc sa obtina de la stat o locuinta cu chirie, lider este tot Capitala, cu 8.546 de cereri, urmata, la o distanta destul de mica de aceasta data, de judetul Suceava, cu 7.118 cereri si de Cluj cu circa 7.000 de dosare primite in acest sens.

"La nivelul sectorului 1, ca la intreg nivelul Bucurestiului de altfel, este o lipsa cronica de locuinte. Personal, consider ca este nevoie de un program national de construire a locuintelor sociale, dar si de achizitionarea de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a unor imobile de pe piata libera, pe care sa le dea in folosinta chiriasilor din casele nationalizate", a declarat pentru ZF Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

El a adaugat ca de la preluarea mandatului a rezolvat circa 110-120 de astfel de cereri, ritmul de eliberare a caselor deja date cu chirie de catre PMB fiind de una-doua pe luna.

Printr-o hotarare generala a consiliului sectorului 1 s-a decis acordarea unor sume de bani cuprinse intre 600 si 800 de lei, pe o perioada de maxim 2 ani, chiriasilor din casele nationalizate care au primit ordin de evacuare, precum si cazurilor sociale. Banii pot fi folositi pentru inchirierea unui imobil oriunde pe teritoriul Bucurestiului sau al judetului Ilfov, a mai spus edilul sectorului 1 din Capitala.

Pentru a construi apartamente insa este nevoie atat de fonduri, cat si de teren liber, pretabil dezvoltarilor rezidentiale.

La ordinul MDLPL, prefecturile din tara au trimis ministerului o situatie generala a terenurilor pe care le pot pune la dispozitie pentru a construi apartamente.

Suprafata este de 1.200 de hectare si ar putea fi folosita, dupa cum a declarat Borbely, pentru constructia a aproximativ 450.000 de apartamente, numarul lor urmand sa varieze insa in functie de strategia de dezvoltare urbana a respectivei primarii si de tipul proiectelor dezvoltate.

Sursele de finantare pot fi atat bugetul de stat si cel local, cat si parteneriatele public private dintre administratii si constructori. Primariile din Capitala nu au trimis nicio data privind situatia terenurilor libere.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei - 30 Martie 2009 TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei - 30 Martie 2009
Asmita nu a vandut nicio locuinta in al doilea trimestru, negociaza inca restructurarea creditului Asmita nu a vandut nicio locuinta in al doilea trimestru, negociaza inca restructurarea creditului
Un bucurestean a vrut sa vanda primariei trei camere cu 130.000 de euro Un bucurestean a vrut sa vanda primariei trei camere cu 130.000 de euro
Imprumuturi de nevoi personale fara ipoteca Imprumuturi de nevoi personale fara ipoteca
Primul department store Meli Melo, deschis in Bucuresti Mall Primul department store Meli Melo, deschis in Bucuresti Mall
Expozitie despre ingrijirea plantelor in sezonul rece la Hornbach Expozitie despre ingrijirea plantelor in sezonul rece la Hornbach

Vezi mai multe articole