on

Calcul Calorifere – Cum se realizeaza si de ce este necesar

04 octombrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pana la sosirea iernii nu mai este decat un pas, iar daca vrei sa te bucuri din plin de caldura si in sezonul rece trebuie sa incepi pregatirile inca de pe acum. Fie ca ai nevoie de un nou sistem de incalzire, fie ca trebuie sa inlocuiesti radiatoarele vechi cu unele noi, este necesar sa realizezi un calcul al caloriferelor. Acest calcul, nu este unul simplu, el trebuie sa fie raportat la spatiul casei si la dimensionarea centralei termice.

Daca acest calcul nu se realizeaza corect, caci dimensionarea caloriferelor este o ecuatie cu foarte multe variabile, facturile vor creste inutil, centrala termica si circuitul de incalzire vor fi suprasolicitate, reducand drastic durata de viata a acestora.

Daca doresti sa beneficiezi de confort termic si sa ai parte de cheltuieli cat mai mici cu incalzirea, trebuie sa te asiguri ca dimensionarea caloriferelor a fost realizata corect.

Cum se realizeaza calculul caloriferelor?

Calculul caloriferelor este reprezentat de dimensionarea caloriferelor in functie de suprafata camerelor, de gradul de izolare a locuintei, de modelul ales, de materialul din care caloriferul este este realizat, etc..

Caldura cedata de un calorifer depinde de foarte multi factori, printre care:

  • Suprafata radianta a radiatorului (este generat de inaltimea, latimea, grosimea sau numarul de elementi);
  • Coeficientul de transfer termic (este redat din materialul din care este fabricat caloriferul, fonta, aluminiu, otel);
  • Temperatura agentului de incalzire;
  • Temperatura camerei in care acesta este pozitionat;
  • Localitatea in care se afla imobilul

TE-AR PUTEA INTERESA SI ARTICOLUL DESPRE ALEGEREA CALORIFERULUI (FONTA, OTEL, ALUMINIU) ...

 

Formula de calcul calorifere:

Necesarul de caldura pe care un calorifer trebuie sa il cedeze pentru a incalzi o camera poate fi calculat dupa urmatoarea formula:

Volumul camerei (m3 – mc) x coeficientul caloric kcal/m3 x 1,633 (W/Kcal).

O varianta mult mai usoara este aceea de a apela la un calculator online.

 

Ce spun forumistii Misiunea Casa?

Gabriel: `Dimensionarea unui calorifer se calculeaza astfel:

   1. Volumul camerei

   V=L x l x h

   2. Se multiplica cu 50

   P=V x 50 (Kcal/mc)

   3. Se multiplica cu 1.163

   P=W/mc

Se alege din lista caloriferul cu valoarea cea mai apropiata de rezultat.

Sa presupunem ca o camera are o suprafata de 16 mp si inaltimea de 2,5 m, pentru aceasta ai nevoie de un calorifer care sa aiba o putere cu o valoare apropiata de 2326.`

Moldovan Vasile Dan: `Calculul exact al puterilor este complicat, de aceea pe scurt eu recomand:

  • la incalzire dimensionare radiatoare minim 100 wati/mp pana la 125w/mp la inaltimea standard de 2,5 m.
  • la apa calda menajera trebuie minim 24 kw pt. a asigura un debit minim de apa calda de 12l/min. incalzita cu 25 grade celsius.

Atentie la radiatoare pentru ca producatorii dau puterea maxima. Ori in regim normal radiatoarele nu disipeaza maximul de putere, deci trebuie sa vezi care este puterea disipata de radiator in conditii normale.`*

Xena: `Daca stii putin excel poti sa-ti faci singur un calcul. Descarci fisierul de aici si incepi sa "crosetezi": calcul-termic. Blogspot.com/. Si multumeste-i tipului care a facut acest sheet. Dupa ce ai dimensionat caloriferele pentru fiecare incapere incepi prin a aduna puterile. Suma rezultata + 5-10% reprezinta tocmai puterea centralei.`

* Mentiune Misiunea Casa: Puterea indicata de producator este pentru un anume regim de functionare, un set de temperaturi tur - retur si temperatura interioara. Spre exemplu: 90/70 - 20 grC.

Pentru alte regimuri de functionare, de exemplu: pentru centralele in condensatie ce lucreaza cu temperaturi mai reduse, puterea este mai mica si s-ar putea sa fie nevoie de un calorifer mare, pentru ca acesta sa poata incalzi cu succes toata camera.

 

Pentru operațiuni de intretinere a caloriferelor, poti citi mai departe articolul DESPRE VOPSIREA UNUI CALORIFER!

Adauga un comentariu


1 Comentariu

gabriel sorohan

14 mai, 22:59

salut!
am vazut ca la formula de calcul calorifere, puterea caloriferului se afla inmultind volumul camerei cu coeficientul caloric apoi cu 1,633. ok. Dupa care , de pe Forum, Gabriel ne spune ca formula este volumul camerei inmultit cu 50 (probabil coeficientul caloric)inmultit cu 1.163. Diferenta intre cele doua modele de calcul este cam mare.3266 la primul, 2326 la al doilea si intre 1600-2000 la al treilea exemplu. ori nu am inteles eu bine , ori e o problema undeva.
Astept o opinie lamuritoare. multumesc.

Alte articole

Cum pregatim instalatiile din casa pentru sosirea iernii Cum pregatim instalatiile din casa pentru sosirea iernii
Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum? Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?
"Care este parerea voastra despre plasmele termice?" "Care este parerea voastra despre plasmele termice?"
Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare
Pompele de caldura Pompele de caldura

Vezi mai multe articole