Centrale termice... bucatarie sau balcon, perete sau pardoseala?

15 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Centrale termice: amplasare si montare. 

Dupa cum va promiteam saptamana trecuta revenim cu informatii suplimentare despre centralele termice: mai exact, unde pot fi ele montate si cu ce este indicat sa fie alimentate.
Incaperea in care puteti amplasa o centrala trebuie sa aiba un volum de aer care sa permita arderea, adica minim 18 mc. Suprafata vitrata - obligatoriu spre exterior - se va
calcula inmultind 0,05 mp cu volumul incaperii in care se va monta centrala. Priza de aer pentru asigurarea aerului necesar combustiei se va calcula inmultind 0,25 cmp cu fiecare metru cub de gaz instalat (valoare care se gaseste in cartea tehnica a cazanului).
In functie de suprafata locuintei pe care dorim sa o incalzim, distingem doua categorii de centrale termice: murale, cu puteri cuprinse intre 14 si 35 kw si stationare (de pardoseala) pentru puteri mai mari de 35 kw, de preferat in cazul caselor mari. Discutam despre centrale termice complet echipate (cu vase de expansiune inchise, pompe, echipament de furnizare a apei calde menajere, automatizare etc.), livrate beneficiarului dupa principiul de “plug and play”.
Centralele termice amplasate pe pardoseala sunt mai voluminoase atingand totodata puteri mari, de pana la 1GW. Daca centralele murale sunt de principiu proiectate pentru tiraj fortat, cele de pardoseala au nevoie de cos de evacuare, fapt ce necesita masuri suplimentare de amplasare si, evident, costuri mai mari, acestea varind in functie de putere, debit si tehnologia folosita. 
Centralele termice pe gaz pot fi amplasate si in incaperi separate. Conform legii, aceste incaperi vor avea tamplarie obisnuita cu geamuri normale sau securizate, unde exista o priza de aer neopturabila, cu dimensiuni de 6 cm patrati pentru fiecare 1000 kcal ai centralei. Volumul incaperii trebuie sa fie de minimum 18 mc pentru centrala cu tiraj natural si min 7,5 pentru centrala cu tiraj fortat.
Locul de amplasare a centralei depinde in aceeasi masura si de natura combustibilului utilizat.
 
Centrale termice: amplasare si montare
Centralele termice pe combustibil solid vor fi amplasate intr-o incapere adiacenta pentru depozitarea combustibilului la nivelul consumului zilnic si, eventual, a boilerului. Necesitatea montarii unui boiler se stabileste inca din faza de proiectare, tinand cont de numarul de radiatoare si de cantitatea de apa calda folosita zilnic. Este obligatoriu ca in incaperea prevazuta de proiectant pentru amplasarea centralei termice sa existe un circuit electric separat (din tabloul electric) prevazut cu sistem de impamantare.
In cazul folosirii energiei solare, centrala poate fi amplasata in podul casei, aproape de colectorul solar. Cu un astfel de sistem se poate acoperi 60% din necesarul de energie termica pentru prepararea apei calde menajere.
Punctul forte al acestui gen de “combustibil” este aspectul ecologic. In comparatie cu un cazan modern de incalzire pe gaz, doar 4 mp de colectoare solare diminueaza cantitatea annuala de dioxid de carbon emanata in atmosfera cu pana la o tona.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Baboo Hausmeister

26 noiembrie, 20:24

Se spune aici in materialul de mai sus ca: ,,Incaperea in care puteti amplasa o centrala trebuie sa aiba un volum de aer care sa permita arderea, adica minim 18 mc.” Ce nevoia are centrala de aerul intern din camera, DACĂ ea are admisia aerului rece folosit la ardere, DE AFARĂ, si este concentrica cu țeava de evacuare a arului ars, in acest fel se face o mica preîncâlzire a aerului de ardere. Aceasta contribuie la marirea randamentului si la recuperarea caldurii din gazele arse. Nu ca spun, dar vreau să zic: NU VAD LOGICA. Cu stima, Baboo

Alte articole

Interesati de pompe de caldura pentru incalzire? Interesati de pompe de caldura pentru incalzire?
Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural
Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție Centrale termice pe gaz: avantaje, dezavantaje și criterii de selecție
Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc

Vezi mai multe articole