Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament

10 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In anotimpul rece gandul fiecaruia dintre noi se indreapta catre confortul termic. Cu ce ne incalzim si cat ne va costa sunt primele intrebari care se ivesc. Asadar, in acest articol ne-am propus sa raspundem la cele doua intrebari abordand detaliat fiecare aspect.
 
Dat fiind ca cea mai populara instalatie individuala de incalzire este centrala termica, o sa incepem cu descrierea ei.
Centralele termice reprezinta un generator de caldura bazat pe conversia unei forme de
energie (curent electric, combustibil lichid, solid sau gazos etc) in energie termica. Transporta un purtator de caldura, agent termic, si asigura alimentarea centralizata a unor consumatori diversi - instalatii de incalzire, de climatizare, de preparare a apei calde de consum etc.
 
Forma primara de energie cea mai utilizata se bazeaza pe arderea directa a carbunelui, a pacurei, a gazului metan sau lichefiat, intr-o masura mai mica, a lemnului, a deseurilor de lemn sau a utilizarii curentului electric. De asemenea, se pot folosi sursele alternative (biogaz, energie eoliana, solara etc) si, in curand, hidrogenul.
 
In alcatuirea unei centrale termice intra: cazanele, pompele, elementele de legatura si distributie, gospodaria de combustibili, elementele de evacuare a produselor arderii, instalatiile de automatizare.
 
Centralele termice destinate incalzirii cladirilor mici sunt prevazute cu un singur cazan si asigura, de regula, necesarul de caldura destinat incalzirii apei de consum. Ele poarta denumirea de microcentrale termice. Microcentrala cuprinde in aceeasi carcasa cazanul de apa calda - cu temperatura de pana la 95 de grade C, cu circulatie fortata si cu asigurare prin vas de expansiune deschis - arzatorul, unul sau mai multe vase de expansiune, supape de siguranta, pompe, schimbatorul de caldura pentru incalzirea apei de consum si sistemul de automatizare. Centrala termica se racordeaza la sursa de combustibil, reteaua electrica, cosul de fum si instalatia interioara a consumatorilor. Gazele de ardere, rezultate din procesul de ardere a combustibililor sunt evacuate in atmosfera pe traseul focar - canal de fum - cos.
 
Cosul este o instalatie pentru evacuarea gazelor de ardere si dispersia lor in atmosfera. Uneori are rolul de a realiza un tiraj necesar acoperirii pierderilor de sarcina ale cazanului si aspirarea totala sau partiala a aerului de arderi. Cosul poate fi cu tiraj natural, in care caz tirajul este asigurat numai de efectul ascensional al gazelor calde de evacuare sau cu tiraj fortat, in care caz tirajul este amplificat de un sistem mecanic de exhaustare.
 
O centrala poate fi definita dupa cateva criterii: puterea instalata (centrale termice cu puteri mici (Qct < 100 kW; cu putere medie 1002000 kW); natura agentului termic utilizat (apa calda cu temperatura maxima de 115 grade C, abur de presiune joasa, apa fierbinte peste 115 grade C etc); modul de vehiculare a agentului termic (cu circulatie naturala, cu circulatie fortata); modul de asigurare impotriva suprapresiunilor accidentale (la apa calda: cu vase de expansiune deschise, cu supape si vase de expansiune inchise, cu supape de siguranta etc); natura combustibilului utilizat (gazos, lichid, solid); mod de exploatare (automata, cu supraveghere totala sau partiala, manuala).
 
La montarea unei centrale mai aveti nevoie de un kit de armaturi pentru centrale termice. Acesta contine 3 robinete pentru apa de ½” si alti 3 de ¾” ; un filtru magnetic anticalcar; un filtru de impuritati Y ½”; un filtru de impuritati Y ¾” si un filtru regulator de gaz ¾”.
 
Filtrul regulator de gaz 3/4" se monteaza pe alimentarea cu gaz a centralei si se foloseste pentru reglarea presiunii de gaz la 20 mbar si centrala nu poate fi pusa in functiune fara el. Filtru de apa cu sita Y 3/4" se monteaza pe pe returul instalatiei si se foloseste pentru protectia pompei de circulatie a centralei. Termostatul de camera electromecanic - CE este, de asemenea, absolut necesar si permite reglarea temperaturii ambientale. Un astfel de termostat realizeaza economii importante. Filtrele magnetice anticalcar se pot utiliza in majoritatea instalatiilor civile si industriale ce folosesc apa in procese casnice sau tehnologice, pentru preintampinarea problemelor ce apar ca urmare a depunerilor de calcar. Dispozitivele anticalcar cu magneti permanenti se utilizeaza in circuitele hidraulice ale generatoarelor de apa calda de puteri mici (cazane, boilere, schimbatoare de caldura), masini de spalat rufe sau vase. Dupa montarea in instalatie, dispozitivul anticalcar magnetic nu necesita intretinere.
 
Saptamana viitoare o sa va spunem unde va puteti monta centrala de apartament si cum este cel mai indicat sa o alimentati.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Reglarea presiunii in vasul de expansiune al centralei Reglarea presiunii in vasul de expansiune al centralei
Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum
Interesati de pompe de caldura pentru incalzire? Interesati de pompe de caldura pentru incalzire?
Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu? Pareri PEFOC - ce este si cum se monteaza in siguranta un termosemineu?
Cosul de fum din inox - avantaje si dezavantaje conform expertilor Kaminhorn Cosul de fum din inox - avantaje si dezavantaje conform expertilor Kaminhorn
Incalzire prin pardoseala Incalzire prin pardoseala

Vezi mai multe articole