on

Care este cel mai bun moment pentru zugravirea casei

04 iunie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Etapa finala in construirea unei locuinte este reprezentata de aplicarea straturilor decorative atat la interior, cat si la exterior. Chiar daca aceasta etapa este cea care, de cele mai multe ori, aduce culoarea in casele noastre, trebuie sa tinem cont ca atat nuantele, cat si tipul de finisaj alese vor influenta aspectul locuintei.

 

Chiar si atunci cand ne dorim zugravirea locuintei ar trebui sa apelam la specialisti, mai ales atunci cand ne dorim aplicarea unei vopsele cu efect decorativ pe unul sau mai multi pereti.  Astfel, vom beneficia de rezultate extraordinare, intr-un timp relativ mai scurt decat daca ne-am ocupa chiar noi de aceasta lucrare. Mai mult decat atat, cei dedicati acestei meserii au beneficiat in timp de training, pot realiza inclusiv aplicatii cu vopsele decorative care sunt mai dificil de aplicatso oti vor putea recomanda cele mai bune solutii pentru peretii casei tale.

 

In cazul in care ai o lucrare mai mica si iti doresti sa vopsesti singur peretii casei tale, iata in continuare cateva sfaturi privind alegerea finisajelor, modul si momentul oportun de aplicare, calculul necesarului de lavabila, dar si cateva trucuri care te vor ajuta sa aplici vopseaua mai repede.

 

Atunci cand vorbim despre alegerea vopselei lavabile pentru zugraveli interioare sau alegerea tencuielii decorative pentru exteriorul locuintei trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:

 • Stilul amenajarii dorite – in cazul in care iti doresti sa iti amenajezi locuinta intr-un stil cat mai simplu, cu siguranta vei fi tentat sa alegi culori cat mai neutre. In cazul in care iti doresti un perete accent in fiecare camera, poti alege culori vibrante sau chiar o vopsea cu efect decorativ;
 • Destinatia camerelor – spre exemplu baia, impreuna cu bucataria, sunt incaperi speciale. Umiditatea crescuta, mai ales in bai, dar si riscul de a pata peretii, mai ales in bucatarie, fac aceasta alegere putin mai dificila. Prin urmare, trebuie sa te orientezi catre o vopsea rezistenta la murdarie, umiditate, mucegai si bacterii;
 • Interior VS exterior – daca vorbim despre peretii exteriori vom vorbi despre o vopsea lavabila sau despre o vopsea cu efecte speciale, iar daca vorbim despre peretii exteriori ne vom orienta catre o tencuiala decorativa;
 • Rezistenta si putere de acoperire;
 • Nivelul de protectie pe care il ofera constructiei;
 • Usurinta in aplicare;
 • Aderenta la stratul suport.

 

Cum estimam cantitatea de vopsea lavabila necesara

 

Atunci cand iti doresti sa zugravesti de unul singur, fara a apela la un zugrav Bucuresti sau unul din orasul in care locuiesti, iti recomandam sa fii foarte atent la cantitatea de vopsea lavabila pe care o achizitionezi. Pentru a estima cat mai corect necesarul de lavabila, trebuie sa calculezi perimetrul fiecarei camere, insumand lungimea in metri a fiecarui perete. Mai apoi calculeaza suprafata peretilor camerei, inmultind numarul anterior cu inaltimea peretelui camerei. Din totalul obtinut scade suprafata fiecarei usi si ferestre. Rezultatul il vei imparti la 10 si astfel vei sti care este cantitatea de vopsea de care ai nevoie. Impartim la 10 deoarece 10 mp este suprafata aproximativa ce poate fi acoperita de 1 litru de vopsea lavabila. Bineinteles ca acest lucru depinde de randamentul fiecarei vopsele in parte

 

Cum zugravesti mai repede si mai bine

 • Pregateste stratul suport – acesta trebuie sa fie curat si uscat. De asemenea, nu uita si de aplicarea unei amorse si de respectarea timpului de uscare. Amorsa are un rol extrem de important, aceasta asigura aderenta si uniformitatea vopselei lavabile. Mai mult decat atat, aceasta poate reduce consumul de lavabila.
 • Protejeaza suprafetele din jur – obiecte de mobilier, usi, ferestre, podeaua, intrerupatoarele etc..
 • Foloseste o pensula pentru marginile tavanului, unghiurile camerei si in apropierea prizelor ori a intrerupatoarelor.
 • Incepe cu tavanul si continua cu peretii. Incepe intotdeauna mai intai cu marginile, conturul prizelor etc.
 • Aplica lavabila de jos in sus. Apasa usor pe trafalet, intr-un mod cat mai uniform cu putinta si cu cat mai putine intreruperi.

 

Cand zugravesti interior casei? Dar exteriorul?

 

Daca iti doresti sa zugravesti casa iti recomandam sa iti planifici aceasta lucrare intr-o perioada cu vreme cat mai frumoasa. Mai precis, temperatura din interior nu trebuie sa fie sub 5 grade Celsius si nici sa nu depaseasca 35 de grade. De asemenea, suprafata proaspat vopsita trebuie ferita de razele puternice ale soarelui, pentru a impiedica aparitia imperfectiunilor. De evitat sunt si zilele ploioase.

 

Tencuiala decorativa este recomandat sa fie aplicata atunci cand temperatura de afara este cuprinsa in intervalul +5°C si +30°C. La o temperatura mai ridicata, tencuiala se va usca mai repede atat pe suprafata pe care o aplici, cat si in recipientul in care aceasta este amestecata. De asemenea, temperatura trebuie sa nu fie nici prea scazuta, pentru ca uscarea sa nu dureze prea mult.

 

Astfel, iti recomandam sa eviti atat zilele toride, cat si zilele in care exista sanse de precipitatii, vant puternic, ceata, umiditate mai mare de 80% sau pericol de inghet.

 

Insa, daca iti doresti sa te ocupi chiar tu de zugravirea intregii locuintei, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare.

 

Daca ai un proiect mai dificil, iti recomandam sa apelezi la profesionistii Mesteri Locali, deoarece operatiunea necesita foarte mult timp pentru pregatirea spatiului: prizele si intreruptatoarele trebuie demontate si acoperite, la fel se va proceda si cu lustrele, plafoniere si/sau ledurile din tavan. Mai simplu, toate obiectele pe care doresti sa le protejezi de praf si stropi de vopsea, inclusiv: usi, ferestre, mobilier si podea trebuie acoperite sau mutate intr-o camera unde nu se va zugravi. De asemenea, in cazul in care pe pereti este aplicat tapet acesta trebuie indepartat. Apoi se va trece la curatarea peretilor, iar daca este cazul la indreptarea suprafetei de lucru. Nu ne crezi?

 

Iata cum lucreaza profesionistii Mesteri Locali:

   

 

Tu ai avea atat de mult timp la dispozitie pentru pregatirea spatiului de lucru? Dar rabdare?

 

Citeste si articolul Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea unei case realizata din lemn si argila Izolarea unei case realizata din lemn si argila
Cum se realizeaza placarea cu marmura in baie si bucatarie Cum se realizeaza placarea cu marmura in baie si bucatarie
Amenajarea holului – Sfaturi si solutii Amenajarea holului – Sfaturi si solutii
Renovarea unei case afectata de umiditate – Procedura recomandata Renovarea unei case afectata de umiditate – Procedura recomandata
Lucrari de amenajare ce pot fi executate in timpul sezonului rece Lucrari de amenajare ce pot fi executate in timpul sezonului rece
Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017 Design interior: expertii ne spun ce se “poarta” in 2017

Vezi mai multe articole