on

Zugravirea camerelor vechi

18 noiembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu putine sunt camerele si casele inca zugravite cu var, asa cum se obisnuia in trecut, in mediul rural, dar nu numai. Aceasta varianta era usor de realizat, ieftina si deloc toxica pentru mediul interior. Din pacate, durabilitatea si rezistenta ei nu sunt semnificative, motiv pentru care, in cele mai multe cazuri, se impune schimbarea solutiei de finsiare a peretilor.

Fie ca doar zugravim, improspatand aspectul, schimband culorile suprafetelor interioare sau renovand integral ori partial interiorul locuintelor, se impune schimbarea varului clasic cu vopselele decoratiove moderne, cunoscute sub numele de vopsea lavabila, decorativa etc.

Peretii zugraviti cu var nu permit aplicarea directa a unei vopsele lavabile sau a unui strat de glet. Intre varul clasic, obtinut prin stingerea pietrei de var si cele doua materiale mentionate anterior, nu exista compatibilitate si sunt necesare lucrari de pregatire a suprafetei, pentru renovarea cu glet si lavabila.

Trebuie, de asemenea, sa cunoastem stratul suport pe care este aplicat varul, fiindca acesta poate fi sau nu indepartat impreuna cu stratul suport, in functie de natura lui. Daca stratul de glet este suficient de vechi si „copt”, este recomandat sa fie indepartat, curatandu-l pana ajungem la stratul de tencuiala sau la un alt strat intermediar, suficient de rezistent si solid. Aceste starturi eliminate vor contine si stratul nostru de var stins. Operatiunea se executa cu un spaclu sau smirghel, cu o granulatie mai mare, cu un razuitor cu coada mai lunga (acesta are lamele interschimbabile, cand se uzeaza) sau mecanizat, cu un polizor avand turatie reglabilă, la care atasam un disc abraziv/razuitor.

Dupa eliminarea straturilor de glet si var, vom curata suprafata de praf, fiind necesar ca apoi, sa stabilizam praful si sa reducem gradul de absortie, prin utilizarea unui grund de profunzime sau unei amorse de perete, ce se aplica cu o pensula lata sau cu o bidinea.

Uscarea stratului de amorsa se face in circa 2-3 ore, apoi putand fi gletuit astfel:

- aplicam un glet de umplere si nivelare. Daca avem nevoie sa preluam o diferenta de planeitate a peretilor, se va aplica gletul de ipsos in doua straturi. Pentru finisarea superioara a suprafetelor, se va da si o mana de glet de finisare, pe baza de ciment alb, rezultand, astfel, o suprafata finala extrem de fina si perfect alba. Aceasta poate fi amorsata si vopsita cu o lavabila alba sau colorata, in functie de preferinta.
- daca suprafata rezultata dupa curatarea varului este suficient de plana, fara alte probleme ce ar necesita o reparatie, aplicam amorsa de perete si apoi stratul de glet de finisare şi vopseaua lavabila.

La final, ca recomandare generala, e bine sa aveti in vedere respectarea timpilor de uscare a diverselor straturi, de la amorsa, pana la cele doua straturi de vopsea lavabila. In caz contrar, pot aparea fisuri pe straturi si chiar exfolierea straturilor finale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu Wilio va va gasi experti calificati in reparatii la domiciliu
Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative Intretinerea casei: Cum protejezi obiectele metalice decorative
Renovarea casei vechi; pregatiti-va! Renovarea casei vechi; pregatiti-va!
Ce adeziv sa alegi pentru montarea pietrei naturale Ce adeziv sa alegi pentru montarea pietrei naturale
Sondaj STAR STONE: Peste 40% dintre românii care locuiesc la casă vor să își renoveze gardul în următorii 2 ani Sondaj STAR STONE: Peste 40% dintre românii care locuiesc la casă vor să își renoveze gardul în următorii 2 ani
Amenajarea holului – Sfaturi si solutii Amenajarea holului – Sfaturi si solutii

Vezi mai multe articole