Casa care scade factura

19 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casa ecologica costa aproximativ la fel ca si cea normala, doar ca economiseste 15% din facturile la utilitati.
 
Casa ecologica, supranumita si casa „prietenoasa cu mediul inconjurator“, este un proiect sustinut de reputata organizatie elvetiana WWF International, activa in domeniul protejarii naturii si a mediului inconjurator. Conceptul a fost prezentat in Romania acum doua zile, in cadrul unui seminar organizat de filiala WWF Romania.
 
Citeva dintre calitatile comune ale caselor ecologice includ materiale naturale folosite in constructie, sistem de incalzire solara a apei calde montat pe acoperis si sistem de incalzire centrala bazat pe lemn.
 
„In comparatie cu o casa normala, casa ecologica se diferentiaza printr-un sistem de izolare superior celui obisnuit, materiale naturale folosite in constructie, cum ar fi rame din lemn, izolare cu lina, vopsele organice si pereti intregi din paie“, a enumerat Jean Paul Jeanrenaud, directorul Diviziei de afaceri si industrie WWF International.
 
Jeanrenaud a adaugat ca electricitatea este generata cu ajutorul unor panouri fotovoltaice amplasate pe acoperis, apa folosita in toaleta provine din cea de ploaie si se folosesc cantitati mari de glazurare pentru a permite multe raze de lumina. „In cazul caselor orientate spre sud, exista avantajul amenajarii unui sistem de panouri solare care se orienteaza pasiv dupa sursa de energie, panouri prin care se acumuleaza liber lumina si caldura“, a continuat re-prezentantul WWF.
 
Directorul Diviziei business si industrie e de parere ca nu e neaparat necesar ca o casa ecologica sa fie mai scumpa decit una normala. „Unele case au fost construite cu un pret mai mic decit costul unei case conventionale, altele cu un pret mai mare; prin urmare, pretul general nu ar trebui sa fie dramatic diferit de cel al unei case normale“, a raspuns evaziv la intrebare Jeanrenaud. Avantajele casei ecologice se simt la nivelul facturilor la utilitati - cu 15% mai mici decit cele ale unei case normale, izolare fonica si termica ce transforma proprietatea intr-un loc racoros vara si calduros iarna, acces la echipamente reciclabile si integrarea in-tr-o comunitate organizata, cu sali de sport, scoli, gradinite, zone de agrement pentru membrii rezidenti.
 
Eco-sat in Anglia
 
Unul dintre primele locuri in care initiativa a prins contur este Londra, mai precis in zona rezidentiala din sudul capitalei Angliei, unde s-au investit 15 milioane de lire sterline. „E vorba de 100 de case, cu doua dormitoare, care s-au vindut cu 120.000 de lire sterline; pretul nu este mare avind in vedere ca autoritatile locale ne-au vindut pamintul cu doua milioane de lire sterline mai putin decit cea mai importanta oferta licitata“, a raspuns transparent la intrebarile legate de culisele proiectului din Anglia. Jeanrenaud a adaugat ca „o infrastructura comuna cu cea a autoritatilor locale coboara pretul proprietatilor, facindu-le accesibile“.
 
Casa eco - prioritate nationala in Portugalia
 
Daca in Anglia exista 100 de case ecologice construite, Portugalia va avea 8.000, la 25 km de Lisabona.
 
„Dupa ce i-am prezentat proiectul, Primul-ministru al Portugaliei a declarat proiectul caselor ecologice in care vor locui 25.000 de persoane proiect de interes national; pretul unei case cu patru camere, piscina si gradina va fi de aproximativ 250.000 de euro“, a dezvaluit in premiera Jean Paul Jeanrenaud.
Case si la Brasov
 
Romania s-ar putea afla si ea pe lista tarilor in care se vor construi case ecologice. „Ca sa fie rentabila investitia, ar fi necesar un proiect de minimum 2.000 de case“, a sustinut Jeanrenaud. Referitor la posibila constructie a caselor ecologice de la Brasov, viceprimarul Gabriel Andronache s-a aratat surprins de afirmatiile investitorilor. „Am primit, intr-adevar, vizita unei delegatii interesate sa construiasca mai multe case de acest tip in zona municipiului Brasov. Insa nu a fost decit o simpla prezentare a unui proiect conform caruia zonele rezidentiale pot fi integrate in arii protejate sau impadurite." Un astfel de proiect ar fi fost aplicat si in Portugalia.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cateva companii saudite vor sa construiasca cea mai inalta cladire din lume Cateva companii saudite vor sa construiasca cea mai inalta cladire din lume
Hornbach aniverseaza 10 ani in Romania - Investitii de aproximativ 145 milioane de euro si planuri pentru proiecte noi Hornbach aniverseaza 10 ani in Romania - Investitii de aproximativ 145 milioane de euro si planuri pentru proiecte noi
Vopselele exclusiviste Benjamin Moore, disponibile oficial în România, prin Murali Store Vopselele exclusiviste Benjamin Moore, disponibile oficial în România, prin Murali Store
Pune bani deoparte. Vin vremuri grele! Pune bani deoparte. Vin vremuri grele!
RE/MAX continua expansiunea pe piata locala si deschide inca trei birouri RE/MAX continua expansiunea pe piata locala si deschide inca trei birouri
Wetterbest sustine Sanctuarul AMP Libearty de la Zarnesti, cel mai mare sanctuar de ursi bruni din lume Wetterbest sustine Sanctuarul AMP Libearty de la Zarnesti, cel mai mare sanctuar de ursi bruni din lume

Vezi mai multe articole