Casa veche, avans pentru una noua

19 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Cedarea locuintelor vechi nu este incurajata de proprietarii noilor complexuri rezidentiale, nici de banci.

» Apartamentele vechi, cumparate prin credite, pot fi vandute cu acceptul creditorului, pentru achizitionarea unora noi.

» Creditele imobiliare punte sunt garantate cu ipoteci asupra ambelor locuinte, pana la vanzarea casei vechi.


Pe piata bunurilor de consum de folosinta indelungata la moda este cedarea produsului vechi, contra unuia nou, insotita de achitarea unei diferente
banesti. Pe acest principiu functioneaza programul guvernamental "Rabla" (masina veche, ajunsa la fier vechi, constituie avansul pentru achizitionarea uneia noi), ca si campaniile de vanzari ale marilor magazine (cedezi bormasina veche pentru una noua, televizorul din anii ‘80 pentru o plasma sau calculatorul vechi pentru unul performant). In domeniul imobiliar, asemenea oferte sunt deocamdata limitate. Casa veche nu poate constitui avans pentru una noua decat in foarte putine situatii. Inventivitatea bancilor ajuta uneori la achizitia locuintei dorite, prin acorda-rea unor credite-punte si prin valorificarea locuintei vechi.

Proprietarii scapa de stres
Cedarea casei vechi ca avans pentru una noua este o solutie neincercata pe scara larga in Romania. "Aceasta solutie se aplica cu succes in alte tari si ar fi potrivita pentru situatia Romaniei actuale. Un apartament de trei camere intr-un bloc vechi, construit in anii ‘30-‘40 are o suprafata de 60-65 mp. Apartamentele noi de trei camere au o suprafata de 110 mp. Chiar in ipoteza ca pretul pe metrul patrat este acelasi, pentru un apartament nou proprietarul vechiului apartament ar avea de platit dublu fata de cat obtine pe apartamentul sau. Insa nu intotdeauna el poate face aceasta manevra in timp util, pentru ca toate procedurile cer timp. O solutie de cedare a casei vechi l-ar scuti pe potentialul cumparator de toata aceasta tevatura", a explicat Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El isi explica neaplicarea acestei solutii prin faptul ca nici dezvoltatorii imobiliari, nici bancile nu au suficienta flexibilitate, din cauza concurentei inca scazute de pe piata.

Solutii de finantare
La Alpha Bank, apartamentele achizitionate prin credite ipotecare pot fi vandute (chiar daca sunt ipotecate in favoarea bancii) in scopul cumpararii unor alte apartamente, prin contractarea de noi credite de la aceeasi banca. In cazul creditului Alpha Housing Option (cu dobanda variabila si o perioada de rambursare de 25-30 de ani), dupa 5 sau 7 ani clientii au trei optiuni: "fie prelungirea contractului de credit pentru inca 20 sau 23 de ani, fie rambursarea anticipata a creditului, fara comision de plata in avans, fie vanzarea casei achizitionate prin credit, chiar daca aceasta este ipotecata in favoarea bancii si cumpararea unei alte case prin contractarea unui nou credit Alpha Housing", ne-au informat oficialii bancii. Pentru Alpha Housing Option, comisionul de rambursare anticipata a imprumutului este de 0% la sfarsitul celor 5-7 ani in functie de tipul creditului ales si de 2% in restul perioadei.

BCR acorda credite-punte, in lei si in valuta (euro sau dolari SUA), pentru finantarea proprietarilor legali ai unei locuinte, in scopul achizitionarii/construirii unei alte proprietati imobiliare. In cazul acestui tip de credit, clientii au posibilitatea sa apeleze la sume mai mari, prin luarea in calcul atat a veniturilor proprii, cat si ale familiilor, ne-au informat reprezentantii BCR. Intr-o prima varianta, suma maxima acordata este de 75% din valoarea investitiei (25% - avans), iar termenul maxim de creditare poate fi de 12 luni, pentru cumpararea de imobile si de 24 de luni pentru constructie. Clientul are obligatia de a vinde imobilul detinut in proprietate, in scopul rambursarii creditului intr-o singura transa, la termenul stabilit. Banca va pune ipoteca de rang I atat asupra imobilului personal propus spre valorificare, cat si asupra imobilului care urmeaza a fi cumparat/construit. In cea de-a doua varianta, banca acorda un credit imobiliar de pana la maximum 75% din valoarea imobilului care urmeaza a fi achizitionat/construit, cu obligatia clientului de a vinde imobilul pe care il detine in proprietate, pentru achitarea diferentei de pret de minim 25% din valoarea investitiei. Termenul maxim este de 30 de ani.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini Gigacaloria de Bucuresti s-ar putea ieftini
Tu ti-ai transforma casa in restaurant? - 30 Ianuarie 2009 Tu ti-ai transforma casa in restaurant? - 30 Ianuarie 2009
Bucurestiul isi scoate proiectele imobiliare la licitatie internationala Bucurestiul isi scoate proiectele imobiliare la licitatie internationala
Cartier de vile Cartier de vile
De cati bani ai nevoie pentru ratele la casa De cati bani ai nevoie pentru ratele la casa
Imobiliar - Nou cartier rezidential in Regie Imobiliar - Nou cartier rezidential in Regie

Vezi mai multe articole