Caterata, proiecte de 250-300 milioane de euro

16 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Caterata Limited, un joint-venture intre investitorul austriac Immoeast si compania israeliana New Horizon LTD, are in plan dezvoltarea a sase proiecte pe piata romaneasca. Trei dintre acestea vor fi construite in parteneriat cu o alta firma israeliana, Profit Building Industries.
 
Valoarea investitionala a celor sase proiecte variaza momentan intre 250 si 300 milioane de euro, a declarat Yigal Solomon, director regional Caterata. La nivel zonal, joint-venture-ul dintre Immoeast si New Horizon LTD. are in dezvoltare 10 proiecte, ce presupun investitii de 600 milioane de euro. In afara de cele sase din Romania, trei sunt localizate in Polonia, iar celalalt in Letonia.
 
Schimbare de directie pentru Immoeast
 
In ciuda turbulentelor din ultimele luni legate de piata imobiliara autohtona, Christian Siegmund, asset manager in cadrul Immoeast, se arata optimist. „Rezidentialul este un domeniu foarte interesant", afirma acesta, cu precizarea ca fondul austriac intentioneaza „sa se implice mai mult in piata".
 
Una din strategiile in acest sens este, potrivit lui Siegmund, mutarea centrului de interes de la investitiile de sine statatoare, generatoare de cash-fl ow, catre development.
 
Principalul motiv pentru aceasta schimbare este ca randamentele pentru cele dintai trec printr-un rapid proces de compresie, in timp ce profi turile obtinute din dezvoltari sunt mai atractive. „Si alte fonduri incep sa aplice aceeasi strategie", noteaza reprezentantul Immoeast.
 
Cel putin 3.000 de locuinte noi
 
In acest context, investitiile fondul austriac in rezidential pot fi privite ca inceputul unei noi directii de actiune, pe termen mediu si lung. Potrivit lui Solomon, cele sase proiecte din portofoliul Caterata vor fi dezvoltate pe parcursul urmatorilor cinci-sase ani, in functie de cererea din piata.
 
Primul ansamblu lansat pe piata autohtona este Odyssea Residential (foto), o investitie de 18 milioane de euro, realizata in parteneriat egal cu Profi t Building Industries. Localizat in zona de nord a Bucurestiului, acesta va cuprinde 6 blocuri, cu un total de 156 de apartamente, ce vor fi livrate la jumatatea anului 2010.
 
Dezvoltatorul mai detine doua terenuri in Capitala, unul in Pantelimon si altul in apropiere de lacul Snagov. Acestora li se adauga inca trei terenuri in provincie, in Piatra Neamt, Satu Mare si Brasov. Ca si ansamblul Odyssea, ansamblurile din Piatra Neamt si Satu Mare vor fi construite in parteneriat cu Profi t Building Industries.
 
Cumulat, cele trei complexuri rezidentiale vor aduce pe piata romaneasca circa 2000 de unitati locative noi, potrivit lui Yigal Solomon. Ansamblul din Pantelimon va cuprinde inca 1000 de locuinte, in timp ce, in cazul proiectelor din Brasov si Snagov, planurile de constructie se afl a abia in faza incipienta.
 
Yigal Solomon, director regional Caterata
„Este mai bine sa investesti in perioadele proaste"
 
Cu asemenea investitii planifi cate pentru urmatorii ani, Yigal Solomon recunoaste ca este „putin riscant" pentru un developer sa actioneze acum. „Eu cred ca este mai bine sa incepi in perioadele mai proaste", subliniaza insa reprezentantul Caterata.
 
Daca un dezvoltator incepe sa construiasca in perioadele de declin ale pietei, in momentul in care aceasta va incepe sa creasca, va avea un avantaj competitiv fata de ceilalti developeri, explica acesta. „Este o evolutie ciclica. Poate ca piata va mai scadea putin, insa, in cele din urma, va creste din nou. Sa speram ca aceasta perioada negativa nu va dura mult", spune Solomon.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenzi de 3.000 de lei pentru cei de la bloc Amenzi de 3.000 de lei pentru cei de la bloc
REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential
Creditul pentru casa nu mai e rentabil. Chiria e mai ieftina - 23 Noiembrie 2009 Creditul pentru casa nu mai e rentabil. Chiria e mai ieftina - 23 Noiembrie 2009
Conceptul Drive In din magazinele HORNBACH - succesul unui proiect complet si complex de constructii si amenajari Conceptul Drive In din magazinele HORNBACH - succesul unui proiect complet si complex de constructii si amenajari
Cele mai ieftine locuinte vandute in vara au pornit de la 25.000 de euro - 13 septembrie 2010 Cele mai ieftine locuinte vandute in vara au pornit de la 25.000 de euro - 13 septembrie 2010
Ansamblu rezidential langa Gradina Botanica Ansamblu rezidential langa Gradina Botanica

Vezi mai multe articole