on

Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa

21 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tencuielile decorative sunt de mai multe tipuri. Acestea pot fi clasificate in functie de cateva criterii principale, cum ar fi proprietatile chimice, pretul de achizitie, granulatia si modelul de aplicare.

Calitatea se reflecta in pretul tencuielilor decorative

Calitatea tencuielilor decorative are legatura directa atat cu pretul lor de achizitie, cat si cu proprietatile chimice ale produselor. Cele mai ieftine tencuieli decorative sunt cele acrilice si siliconice, iar cele mai scumpe sunt cele silicatice si cele armate cu fibre de carbon.

Tencuielile decorative acrilice sunt cel mai des intalnite si contin rasini acrilice si alte ingrediente minerale. Tencuielile decorative acrilice sunt caracterizate de o permeabilitate ridicata la vapori (permit trecerea vaporilor de la interior spre exterior) si rezista bine la intemperii.

Tencuielile decorative siliconice prezinta o inalta permeabilitate la vapori, se aplica mai usor si fac fata mai bine la radiatiile ultraviolete. Totodata, tencuielile decorative siliconice blocheaza patrunderea apei si au o rezistenta buna la foc.

Pe prima pozitie in topul tencuielilor decorative, in functie de calitate si pret, se afla cele armate cu fibre de carbon. Ele contin in structura fibre de carbon, rezista foarte bine radiatiile ultraviolete, foc, umezeala si impact, sunt foarte durabile si, de asemenea, impiedica infestarea exteriorului cladirii cu alge si ciuperci. Tencuielile de carbon se autocurata sub efectul ploii, spre deosebire de celelalte tipuri de tencuieli, care se curata cu furtunul.

Pozitia a doua in clasamentul tencuielilor decorative de calitate este ocupata de cele silicatice. Tencuielile decorative silicatice se remarca printr-o permeabilitate foarte ridicata la vapori, durabilitate si rezistenta crescuta la radiatiile ultraviolete, umiditate si foc.

Un loc aparte in randul tencuielilor decorative il ocupa cele tip mozaic (sau mozaicate). Acestea contin rasini sintetice, in amestec cu cuart, granule de marmura si alte substante. Tencuielile mozaicate se folosesc cu precadere la socluri si garduri, deoarece rezista foarte bine la intemperii si la impact.

Tencuielile decorative nu se diferentiaza doar prin proprietatile chimice si pret, ci si prin dimensiunea granulelor din componenta si tehnica de aplicare. Tencuielile decorative  au o granulatie intre 0,5 mm si 3 mm si pot fi aplicate in doua modele: zgariat (sau scoarta de copac) si bob langa bob (sau granulat).

Ce trebuie sa stiti despre aplicarea tencuielilor decorative

Cand decideti sa cumparati tencuiala decorativa, ar fi bine sa aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

  • tencuiala decorativa necesita aplicarea in prealabil a unei amorse;
  • amorsa poate fi aplicata la o saptamana de la ultima mana de masa de spaclu;
  • in cazul tencuielilor decorative colorate, amorsa trebuie sa aiba exact aceeasi nuanta cu tencuiala;
  • ca sa nu apara crapaturi, tencuiala decorativa se aplica doar dimineata sau seara, cand este racoare, si fara ca suprafata tencuita sa fie expusa la soare;
  • comandati toata cantitatea de tencuiala decorativa de care aveti nevoie; altfel, exista riscul sa apara mici diferente de nuanta intre loturile de tencuiala;
  • operatiunea de tencuire trebuie sa aiba loc fara intrerupere. Daca o latura a casei este tencuita in etape diferite, se va observa o diferenta de culoare in locul unde a fost reluata tencuirea.

Sursa foto

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorativa
Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini Cum sa-i dai o noua fata casei tale cu bani putini
Finisajul fatadei va ocroteste casa Finisajul fatadei va ocroteste casa
Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Fatada translucida - noua moda in domeniu Fatada translucida - noua moda in domeniu

Vezi mai multe articole