Tencuieli decorative

03 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dezvoltarea materialelor si tehnologiilor de constructie au permis extinderea arealului ocupat de locuinte. Intalnim azi case situate in zone cat mai diverse si cu solicitari climatice externe. In aceste conditii, beneficiarii acorda o atentie tot mai deosebita avantajelor oferite de catre aceste tehnologii si materiale.
Fie ca este vorba de protectie impotriva umiditatii, fie ca asigura o izolatie termica considerabila, toate aceste avantaje ne influenteaza alegerile. Sa luam de pilda, tencuielile decorative. Pe langa faptul ca acestea imbunatatesc proprietatile izolatoare ale unei locuinte, asigura protectia corespunzatoare apei si umiditatii, acestea ofera si un aspect exterior atragator.
 
In functie de tipul liantului, tencuielile decorative pot fi: minerale (pe baza de ciment si rasini sintetice) sau sintetice (avand ca liant doar rasini sintetice). Acestea din urma prezinta avantajul ca sunt mai elastice si se pot aplica mult mai usor decat cele minerale. Diversitatea coloristica in cazul tencuielilor decorative sintetice este mult mai bogata, variind de la alb pana la cele mai intense culori. Acestea din urma se recomanda doar pe suprafete mici, cum ar fi detaliile arhitecturale.
 
Modelul finisajului – granulatia tencuielii
Aspectul finit al unei tencuieli decorative este determinat in principal de marimea granulelor din compozitie. In cazul tencuielilor decorative cu granulatie mica, 1,5 mm se obtine o suprafata cu aspect zgrunturos si omogen, in timp ce in cazul tencuielilor decorative cu granulatie mai mare de aproximativ 3 mm, suprafata obtinuta are un aspect de scoarta de copac.
Atentie! Cu cat granulatia este mai mare, cu atat va fi mai mare si consumul de material pentru metru patrat acoperit.
 
Cum se obtine un model prin driscuire?
Un alt element care poate determina formarea unui model il constituie sensul de driscuire al tencuielii decorative. Aspectul striat se obtine prin structurare cu drisca de plastic, dupa aplicarea materialului la grosimea granulei. In timpul driscuirii, granulele din compozitie se rostogolesc iar aspectul final se realizeaza in functie de miscarile executate: circulare, verticale sau orizontale.
 
Pentru obtinerea unor rezultate calitative este bine sa evitati aplicare tencuielilor decorative pe zone expuse direct razelor soarelui prevenind in acest mod uscarea prematura a tencuielii decorative. Alti factori care pot influenta in mod direct
calitatea lucrarii dumneavoastra sunt: vantul, ploaia, ceata, inghetul. In asemenea situatii este bine sa evitati inceperea unei lucrari.
 
Ce se intampla in cazul in care doriti sa intrerupeti lucrul pentru o pauza? Daca doriti sa evitati aparitia nadelor pe peretele pe care ati aplicat tencuiala decorativa, montati o banda adeziva in dreptul ultimei fasii aplicate. Realuarea lucrarii se va produce din acelasi loc.
 
Un alt secret al unei lucrari calitative il reprezinta montarea unei schele pe intrega suprafata a fatadei. In acest mod veti reusi sa acoperiti o suprafata cat mai mare fara intreruperi.
 
Pentru soclu, este recomandat sa aplicati o tencuiala mozaicata care nu necesita driscuire. Este rezistenta la intemperii! Tencuiala mozaicata se recomanda in general, pentru zonele expuse murdaririi, de exemplu coame de colt, zona balustradelor, in apropierea ferestrelor si usilor, in holuri sau baruri.
 
Durabilitatea tencuielilor decorative rezulta din flexibilitatea lor, permeabilitatea ridicata la vapori, gradul de absorbtie scazut si rezistenta la influentele biologice. Pentru a intelege mai bine avantajele pe care vi le ofera fiecare tip de tencuiala in parte, este bine sa cunoasteti cateva lucruri esentiale legate de structura si compozitia tencuielilor decorative.
 
Tencuielile decorative acrilice cu aspect de piatra sau cu structura rustica prezinta flexibilitate ridicata, au gradul de absorbtie foarte scazut, buna aderenta la suprafete si rezistenta la deteriorari de natura mecanica. Acestea permit realizarea de diferite modele: cu aspect aglomerat, zgariat, scoarta de copac, etc.
 
Tencuielile decorative silicatice produse pe baza silicatilor de potasiu cu umpluturi minerale sub forma de pasta sunt disponibile in doua variante cu aspect de piatra cu o granulatie intre 1,5mm si 2,5mm si cu aspect rustic cu o granulatie intre 2,0mm, si 3,0mm. Tencuielile decorative silicatice prezinta o permeabilitate excelenta la vaporii de apa, sunt rezistente la murdarie si microorganisme datorita alcalinitatii ridicate.
 
Tencuielile decorative siliconice cu structura cu aspect de piatra avand o granulatie de 1,5mm si 2,5mm si cele cu structura rustica cu granulatie de 2,0mm si 3,0mm sunt produse pe baza rasinilor de silicon si a silicatilor de potasiu, cu umpluturi minerale sub forma de pasta. 
 
Exista insa si o categorie rezultata in urma combinatiei acestor doua tipuri: siliconice si silicatice. Acestea asigura usurinta curatarii fatadelor, sunt rezistente la acumularea murdariei si la radiatiile UV. Aditivii bioacizi din compozitia acestei tencuieli decorative asigura o protectie eficienta impotriva influentelor biologice.
 
Tencuielile decorative mozaicate se recomanda mai ales pentru utilizarea pe peretii din interiorul cladirilor, supusi uzurii puternice, cum ar fi coridoarele, holurile sau scarile. Aceste tencuieli sunt produse in diferite combinatii de culori. Rasinile transparente din compozitia lor sunt utilizati ca lianti, iar pietrisul de cuart colorat sau praful de marmura naturala sunt folosite ca umpluturi.
 
Modul de aplicare al tencuielilor decorative:
Pentru a aplica o tencuiala decorativa este nevoie sa aplicati mai intai o amorsa speciala colorata in aceeasi nuanta ca si tencuiala decorativa.
Tencuiala decorativa se aplica intotdeauna in strat subtire cu un fier de glet, la inclinatia necesara. Materialul in exces trebuie colectat inainte ca tencuiala decorativa sa se usuce, acesta va fi intins pe suprafata peretelui la acelasi nivel cu restul materialului aplicat. Desigur, ca exista si alte metode de aplicare. De exemplu. Tencuielile decorative cu textura cu aspect de “piatra” se pot aplica prin pulverizare, daca in compozitie adaugam un supliment de intaritor. Urmeaza driscuirea, etapa care se realizeaza prin folosirea unei unelte din plastic sau fier in culori deschise. (O drisca neagra va lasa urme inestetice!!)
 
tencuiala decorativa tencuiala decorativa
tencuiala decorativa tencuiala decorativa
tencuiala decorativa tencuiala decorativa
tencuiala decorativa tencuiala decorativa

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa Realizarea soclului casei: sfaturile oferite unei cititoare Misiunea Casa
Fatada translucida - noua moda in domeniu Fatada translucida - noua moda in domeniu
Insertiile pentru fatade: sfaturi de aplicare Insertiile pentru fatade: sfaturi de aplicare
Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra Renovarea peretilor: panourile decorative care imita piatra
Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje Tencuiala decorativa siliconica: avantaje si dezavantaje
Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?

Vezi mai multe articole