on

"Ce material este mai bun pentru zidarie: caramida sau BCA?"

14 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Recent, un utilizator ne-a adresat o intrebare scurta si concisa pe pagina de Facebook a Misiunea Casa: “Care dintre aceste materiale este mai bun pentru zidarie: BCA sau caramida?”. Desigur, la aceasta intrebare nu poate fi oferit un raspuns categoric, deoarece nu exista un criteriu de comparatie. In teorie, BCA-ul este un mai bun izolator, insa cu o rezistenta mai redusa la solicitari mecanice si la umezeala. In consecinta, alegerea materialului este una subiectiva si depinde de fiecare proiect in parte.

De aceea, am ales sa discutam pe larg in acest articol despre avantajele folosirii pentru zidarie atat a BCA-ului, cat si a caramizii.

CARAMIDA

Caramida clasica (“plina”) a fost testata in constructii de mii de ani si s-a dovedit un material rezistent la presiune si umiditate. Realizata din argila arsa, caramida a cunoscut imbunatatiri in timp, astfel ca in prezent este disponibila pe piata o mare varietate de blocuri ceramice, care mai poarta si numele de termoblocuri sau caramida eficienta. Acestea folosesc golurile de aer din interior ca material termoizolant, proces inspirat de faptul ca aerul este, in continuare, cel mai ieftin material izolant cunoscut.

Una dintre calitatile sale importante este capacitatea de a “participa” la structura de rezistenta a cladirii, datorita proprietatilor portante. Mai pe intelesul tuturor, peretii din caramida preiau o parte din greutatea constructiei, iar astfel se reduce consumul de beton si otel utilizate la structura de rezistenta.

CITESTE SI: Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii

Caramida este mai grea decat BCA, astfel ca un metru cub ajunge sa cantareasca aproximativ 900 kg. Specialistii recomanda ca peretii exteriori din caramida sa aiba grosimea de 37,5 cm, pentru a feri astfel cladirea de frig sau canicula. Experienta acestora demonstreaza, totodata, ca o grosime ceva mai mare a zidurilor nu ar aduce vreun avantaj considerabil din punct de vedere termic.  Astfel, banii economisiti pot fi utilizati pentru alte etape de santier.

In cazul compartimentarilor interioare nu sunt necesare ziduri mai groase de 15-20 cm, insa aici trebuie acordata o atentie sporita la izolarea fonica a camerelor.

BCA

Betonul Celular Autoclavizat (BCA) a fost inventat in urma cu aproximativ un secol. Acesta este fabricat din praf de calcar, nisip, apa si diversi aditivi, care ajuta la formarea golurilor de aer din interior. Materialul este un bun termoizolator, usor (un metru=700 de kg) si poate fi utilizat atat pentru zidurile exterioare, cat si pentru cele interioare.

Spre deosebire de caramida, BCA-ul nu are calitati portante. Arhitectii recomanda utilizarea acestuia doar pentru pereti care nu suporta greutatea imobilului si in cazul in care structura de rezistenta este realizata cu cadre din beton armat sau elemente metalice. Grosimea optima a zidurilor, potrivita pentru clima din Romania, este de 30-35 cm, fara a pune la socoteala tencuiala si termoizolatia.

Pe piata sunt disponibile blocuri din BCA de marimi diferite. Pentru cereri speciale din punct de vedere al dimensiunii, acestea pot comandate, de obicei fara o plata suplimentara, aceasta deoarece BCA este fabricat in blocuri de cativa metri cubi, care sunt taiate dupa necesitati. Printre facilitatile oferite de comercianti se numara si transportul gratuit, insa numai pentru cantitati mari.

Datorita greutatii reduse, BCA este utilizat si pentru pardoseli, in locul sapei. Un real avantaj, deoarece, spre deosebire de sapele din beton, acest material nu incarca planseele si rezista foarte bine la presiune. Foarte important de mentionat este faptul ca atat BCA, cat si caramida, nu pot fi utilizate pe suprafete solicitate prin frecare, decat in cazul in care sunt acoperite cu gresie, parchet, linoleum etc.

Asadar, caramida sau BCA?

Raspunsul ramane acelasi de la inceputul articolului si, probabil, similar cu cele venite din partea oricarui arhitect sau constructor, acela ca este dificil de facut o evaluare fara toate detaliile lucrarii. De asemenea, pentru luarea unei decizii conteaza si amplasarea santierului, care influenteaza pretul materialelor in functie de regiune. In plus, acelasi lucru este valabil si in cazul mainii de lucru.

Este totusi interesant de mentionat faptul ca un metru cub de blocuri ceramice si unul de BCA, asemanatoare ca dimensiuni si de cea mai buna calitate, pot fi achizitionate la preturi apropiate. De aceea, recomandarea noastra este aceea a consultarii unor specialisti inainte de inceperea lucrarii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks
Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii Caramida: de ce acest material ramane unul dintre cele mai recomandate in constructii
MULTIBAT PREMIX, mortarul gata mixat, gata preparat MULTIBAT PREMIX, mortarul gata mixat, gata preparat
Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare Clase de beton pentru constructia de case si retete de preparare
Despre lemn - nu numai de bine Despre lemn - nu numai de bine
Tine-te departe de incendii. Construieste cu BCA Tine-te departe de incendii. Construieste cu BCA

Vezi mai multe articole