on

Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim?

11 mai, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologiile de fabricare folosite în prezent fac posibilă utilizarea sticlei într-un mod sustenabil. Acest lucru înseamnă că fabricarea și utilizarea acesteia în construcții nu au consecințe negative asupra mediului. În același timp, fațadele din sticlă, sistemele de protecție interioară și de protecție împotriva incendiilor aduc beneficii dezvoltatorilor și utilizatorilor finali prin îmbunătățirea performanțelor de izolare termică și fonică a clădirii și prin creșterea siguranței. Ce trebuie să știți despre utilizarea sticlei în construcțiile contemporane?

Conwy Council Offices, Conwy, Marea Britanie. Sisteme aplicate: MB-SR50N, MB-SR60N

Avantajele oferite de sticlă în construcții – o perspectivă de mediu

Sticla este unul dintre cele mai populare materiale de construcție. Durabilă și ușor de obținut, este ecologică datorită faptului că este inactivă din punct de vedere chimic, reciclabilă, și atunci când este fabricată în mod corespunzător, este un izolator excelent. În prezent, nu există niciun alt material disponibil pe scară largă care să aibă același set de caracteristici.

Posibilitatea de reciclare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale sticlei este că poate fi reciclată în mod repetat. În era construcțiilor sustenabile și a evoluției către o economie circulară, se acordă o atenție sporită modului în care a fost obținut materialul și oportunităților de reciclare în cazul unei extinderi sau a unei renovări a unei clădiri.

Sticla poate fi reciclată la nesfârșit și, deși reciclarea acesteia consumă mai multă energie decât se consumă în cazul aluminiului, datorită procesării sale reducem cantitatea de deșeuri. Totodată, deșeurile de sticlă pot fi utilizate în numeroase moduri (de exemplu, ca agregat în beton sau materiale bituminoase).

Erskine House, Belfast, Marea Britanie. Sisteme aplicate: MB-SR50N


Proprietăți izolatoare excelente

De-a lungul timpului, sticla nu a fost considerată un izolator de bună calitate. Cu toate acestea, de la introducerea pe piață a sticlei cu emisivitate redusă, situația acesteia în industria construcțiilor s-a schimbat. În prezent, tehnologiile moderne permit obținerea unor parametri de izolare foarte buni pentru ferestre, uși sau sisteme de fațadă.

Un bun exemplu este fațada cu montanți și traverse MB-SR50N HI Aluprof. Aceasta utilizează izolatori speciali bicomponent. Datorită unor elemente suplimentare din material flexibil, care sunt lipite pe părțile laterale ale șurubului, circularea aerului în spațiul care separă materialul de umplere a fațadei este redusă la minim. Această structură poate fi folosită și în cazul geamurilor de mari dimensiuni.

Amberton Green SPA, Druskininkai, Lituania. Sisteme aplicate: MB SR50N RW, MB-45, MB-86 SI, MB-SR50N HI+

 

Avantajele oferite de sticlă – punctul de vedere al utilizatorilor

De câteva decenii asistăm la o dezvoltare urbană rapidă. Faptul că o mare parte din viață se desfășoară în oraș, în spații închise, lipsite de contactul cu natura și cu o poluare fonică în creștere înseamnă că, pentru a menține starea de bine a oamenilor, clădirile trebuie să înceapă să îndeplinească o nouă funcție – aceea de a proteja față de efectele negative ale aglomerației urbane. Sticla pare să ofere posibilități foarte bune în acest caz.
Iluminarea încăperilor

Cei mai mulți locuitori ai orașelor petrec prea puțin timp înconjurați de lumină naturală. Statistic, se estimează că un locuitor al unei țări dezvoltate își petrece între 80 și 90% din zi într-o încăpere. Cercetările medicale arată că lipsa luminii naturale duce la scăderea nivelului de dopamină, care este responsabilă pentru sentimentul nostru de mulțumire, și, în plus, poate să afecteze negativ vederea, somnul și să crească tensiunea arterială.
În schimb, cercetările efectuate în birouri au arătat că încăperile cele cu geamuri mari, în care angajații au acces la lumina naturală, sunt favorabile productivității.

„Geamurile mari, supradimensionate, nu sunt un moft în arhitectură, ci o cerință a stilului de viață modern. Este dificil să ne așteptăm ca toți să ne întoarcem brusc la viața în sânul naturii, așa că trebuie să modificăm mediul înconjurător pentru a se potrivi cât mai mult nevoilor noastre naturale”, subliniază Hubert Nuckowski, Aluprof Managing Director în cadrul Aluprof System România.

Smartware CLT Office Building, Săldăbagiu de Munte, România. Sisteme aplicate: MB-EXPO, MB-86 Areo

Durabilitate și siguranță

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în 2022, numărul total de incendii din România a fost de 43.234. Acest lucru înseamnă că, în medie, pompierii au fost chemați la 119 incendii în fiecare zi, dintre care 19 incendii de locuințe.

În cazul unui incendiu, soluțiile aplicate în construcția clădirilor sunt cele care determină dacă locuitorii vor putea ieși în siguranță. Astfel de soluții includ ferestre și trape de ventilație a fumului care ajută la evacuarea rapidă a fumului și a gazelor toxice care reprezintă un risc pentru sănătate și viață. Acestea pot fi utilizate în clădiri individuale, ca elemente integrate în fațade din aluminiu sau în acoperișuri vitrate.

 

Google Campus, Dublin, Irlanda. Sisteme aplicate: MB-SR50N

Reducerea poluării fonice 

Din datele centralizate ale Comisiei Europene în România, cel mai mare procent al populației afectate de poluarea fonică se află în capitală. Tot în acest clasament se află și orașele Cluj-Napoca, Craiova și Iași. Comparativ cu Elveția, de exemplu, avem o proporție de peste două ori mai mare de populație afectată de zgomot. Se estimează că poluarea fonică provoacă anual în țara noastră aproximativ 800 de decese premature și 2 000 de cazuri de cardiopatie ischemică. Tot ca urmare a zgomotului, aproximativ 200 000 de persoane suferă de tulburări de somn.

Soluțiile la această problemă nu pot fi reprezentate doar de spațiile verzi și de creșterea suprafețelor împădurite, pentru că, din păcate, eficiența acestora, deși plăcută ochilor, nu este mare. Ar fi nevoie de o fâșie densă de pădure de 10 metri lățime pentru a reduce nivelul de zgomot cu doar 10 dB. Însă sticla poate fi utilă în acest caz, atât ca material de fațadă, cât și sub forma unor pereți despărțitori interiori, ce pot contribui în mod activ la reducerea zgomotului.

Pereții interiori din sticlă, cum ar fi sistemul MB-Harmony Office Aluprof, pot face față unor cerințe acustice mai ridicate, oferind niveluri de izolare de Rw 48 dB/ Ra1 46 dB.

Sistem: MB-Harmony Office

Let’s Build a Better Future

Prognoza privind piața construcțiilor întărește ideea că ponderea sticlei în construcții va crește. Acest lucru este valabil atât pentru sticla izolatoare, cât și pentru sticla refractară. Această tendință confirmă faptul că industria construcțiilor a recunoscut deja beneficiile utilizării unui material care este ecologic datorită reciclării și parametrilor de izolare, contribuind în același timp la starea de bine a oamenilor prin asigurarea accesului la lumină naturală și izolarea împotriva zgomotului. Prin urmare, merită promovată utilizarea sa atât în construcțiile comerciale, cât și în cele particulare.

Articol sponsorizat de Aluprof



ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregatirea mortarului – Ingrediente si cantitati Pregatirea mortarului – Ingrediente si cantitati
Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti
Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare
Caramida sau BCA Caramida sau BCA
Descopera noutatile Thomsit pentru pardoseli de calitate Descopera noutatile Thomsit pentru pardoseli de calitate
Ce trebuie sa stim despre caramida Ce trebuie sa stim despre caramida

Vezi mai multe articole