on

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren

09 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Construirea propriei tale case pe propriul tau pamant este un vis frumos. Primul pas il constituie, fireste, achizitionarea terenului. Ei bine, inainte sa achizitionezi un teren, iti recomandam sa citesti aceste informatii si sfaturi, te vor scuti de multe neplaceri.

Nu cumpara un teren mai mic de 200 mp, deoarece nu vei putea obtine pentru el Autorizatia de Constructie. Un astfel de teren este considerat neconstruibil, pe el poti doar sa consolidezi o constructie care deja exista.

Asigura-te ca negociezi cu proprietarul terenului si ca acesta poseda toate actele de proprietate, ca terenul nu se afla in litigii si ca numai el are dreptul sa il vanda.

Asigura-te ca poti obtine usor Autorizatia de Constructie si verifica daca terenul pe care doresti sa il cumperi acopera tevi de gaze, de apa, cabluri electrice sau diverse racorduri care ar putea sa te impiedice sa obtii Autorizatia de Constructie. Nu, nu ai voie sa construiesti o casa peste o magistrala de gaze sau o conducta de apa.

Inainte sa cumperi terenul, solicita-i vanzatorului sa obtina Certificatul de Urbanism. Trebuie sa cunosti eventuala asezare a casei si daca terenul este construibil. Spre exemplu, daca latimea la strada este mai mica de 10 metri, trebuie elaborat PUD (Proiect Urbanistic de Detaliu).

Cu ajutorul unui inginer topometrist, verifica daca dimensiunea si forma reale ale terenului corespund cu ceea ce este inscris in acte. Totodata asigura-te ca poti racorda casa la retelele de utilitati (apa, canalizare, gaze, energie electrica, internet).

Este important sa stii si ce fel de vecini vei avea, si cat de sigura este zona. Nu-i vorba doar de infractionalitate, asigura-te ca terenul nu este inundabil, ca nu exista o groapa de gunoi in apropiere sau ca nu exista pericolul alunecarilor de teren.

Sfatul nostru este sa cumperi terenul abia dupa ce ai analizat atent toate aceste aspecte.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

alin

10 octombrie, 07:04

buna,
am intles ce trebuie facut, dar cum si unde se verifica aceste aspecte.
multumesc

tania stanica

09 octombrie, 19:22

O intrebare majore: pe un teren de 500 mp, intr-unul din colturi, trece un cablu aerian de inalta tensiune. Acesta formeaza aprox.ipotenuza de cca.10 metri a unui triunghi pe acest colt. E posibil sa construiesti pe acest colt?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
O seara buna.

Alte articole

Lucrari de drenare Lucrari de drenare
Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (I) Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (I)
Amplasarea unei constructii in functie de punctele cardinale Amplasarea unei constructii in functie de punctele cardinale
Panza freatica pe dealuri Panza freatica pe dealuri
Prospectarea terenului (I) Prospectarea terenului (I)
Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate

Vezi mai multe articole