Chiriile scad la nivelul din 2006 - 14 Aprilie 2009

14 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiriile scad la nivelul din 2006
 
O garsoniera de la periferie se inchiriaza cu 200 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere nu depaseste 500 de euro pe luna in centrul Bucurestiului.
 
Avalansa de locuinte disponibile pe piata spre inchiriere a tras in jos preturile si a spulberat pretentiile exagerate ale proprietarilor din Capitala.
 
Potrivit agentilor imobiliari si siteurilor de profil, numarul ofertelor a crescut cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, chiriile au ajuns astazi la nivelul celor din anul 2006, cand o garsoniera de la periferie se inchiria cu 200 de euro, iar un apartament de doua camere costa 300 de euro pe luna.
 
Apartamentele de doua camere domina piata
 
„In luna martie a avut loc o explozie a numarului de apartamente scoase la inchiriat. Numarul a fost dublu fata de martie 2007 si cu 60% mai mare decat in martie 2008”, arata raportul realizat de serviciul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro.
 
Specialistii spun ca aceasta crestere este data atat de blocajul ce se mentine pe piata vanzarilor, cat si de mutarea la care apeleaza din ce in ce mai multi chiriasi. Relocarea inceputa de catre companii in toamna anului trecut se manifesta intens acum si pe segmentul rezidential.
 
In acelasi timp, persoanele fizice sunt obligate sa se mute din cauza veniturilor in scadere sau cauta sa plateasca mai putin si pe fondul deprecierii accentuate a leului in raport cu euro.
 
Cele mai multe oferte sunt la apartamentele de doua camere, unde stocul este impresionant - numai in primele trei luni ale anului s-au inregistrat peste 3.200 de oferte noi pe piata. Asta in conditiile in care proprietarii care nu au reusit sa-si vanda apartamentul incearca macar sa-l inchirieze. Cei care au tinut de pret au ramas cu locuintele goale si au fost nevoiti sa le scoata din nou pe piata, la preturi accesibile.
 
Avansul, din ce in ce mai mic
 
Chiriasii de azi nu mai accepta sa plateasca 350 sau 400 de euro/luna pentru o garsoniera, cum faceau anul trecut, decat daca aceasta se afla chiar in centru si este perfect mobilata si utilata. La periferie, preturile variaza intre 200 si 250 de euro pentru o garsoniera si 300-400 de euro/luna pentru un apartament de doua camere.
 
„La aceste preturi nu am mai facut tranzactii din 2006. A fost singura solutie pentru dezghetarea inchirierilor”, afirma Lucian Racaru, directorul Centrului Imobiliar Roman. Potrivit acestuia, clienti exista, dar banii sunt putini, astfel ca nimeni nu mai plateste un avans mai mare de chiria pe trei luni. In cele mai multe cazuri, proprietarii se multumesc cu o garantie, ce reprezinta chiria pe o luna si plata la zi.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai scumpe case au peste o suta de ani vechime Cele mai scumpe case au peste o suta de ani vechime
Apartamentele de lux din Bucuresti sunt cu 22% mai ieftine - 14 ianuarie 2010 Apartamentele de lux din Bucuresti sunt cu 22% mai ieftine - 14 ianuarie 2010
La Arbore a inceput reconstructia caselor La Arbore a inceput reconstructia caselor
inchirieri inchirieri
Noile proiecte imobiliare nu se adreseaza maselor largi ale populatiei Noile proiecte imobiliare nu se adreseaza maselor largi ale populatiei
Doar 4,3% din locuinte sunt asigurate Doar 4,3% din locuinte sunt asigurate

Vezi mai multe articole