Costul consolidarii, cat jumatate din imobil

10 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

» Pentru consolidarea unei constructii incadrate la risc seismic se platesc circa 240 de euro pe metru patrat.
» Un bloc din Bucuresti va fi consolidat folosindu-se amortizoare, dupa o metoda dezvoltata de specialisti japonezi.
» Creditele pentru consolidare sunt in rate egale lunare fara dobanda, pentru o perioada de pana la 25 de ani.

Romania este singura tara din lume care are un program derulat la nivel national de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata, dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. Cu toate ca, anual, din fonduri bugetare sunt dirijate sume importante pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, din cauza reticentei proprietarilor, dar si a birocratiei autoritatilor, de la demararea programului national in anul 1998, au fost consolidate doar 8 imobile.
Costurile consolidarii
Consolidarea unei locuinte afectate de cutremure implica, in general, costuri ridicate. In medie, pentru un metru patrat de constructie consolidarea costa 200-240 de euro, ceea ce nu este deloc putin daca comparam cu pretul metrului patrat construit, care este de circa 500 de euro (fara a lua in considerare impactul pretului terenului asupra constructiei).
"Costurile difera de la o cladire la alta, in functie de amploarea lucrarii, de starea in care se gaseste cladirea etc. Au existat situatii in care, dupa inceperea lucrarilor, s-a constatat ca sunt necesare lucrari suplimentare. De exemplu, la unele cladiri din Bucuresti s-a descoperit ca acestea erau construite pe un teren necorespunzator, un fel de moloz. A fost nevoie sa se coboare cota de fundare, sa se majoreze talpa fundatiei, au aparut alte cheltuieli peste cele prevazute initial", a precizat Paul Stamatiade, director general in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Pe langa lucrarile propriu-zise de consolidare (la fundatie, stalpi, diafragme si altele), interventia asupra cladirilor afectate de seisme implica si alte operatiuni: refacerea unor instalatii de apa, gaze si electrice, lucrari la fatada, finisajele de interior, uneori si reabilitare termica conform noilor norme legale, ceea ce ridica corespunzator costurile.
In general, consolidarea se executa fara mutarea locatarilor, ceea ce ingreuneaza mult lucrarile. "Constructorii sunt putin interesati sa contracteze astfel de lucrari din cauza randamentului scazut si a reactiei locatarilor. In Capitala, unii proprietari, dupa terminarea lucrarilor, au dat in judecata constructorul motivand ca la finalizarea consolidarii li s-a redus suprafata proprietatii", a mentionat ing. Stamatiade.

Solutii ieftine
In colaborare cu japonezii, specialistii de la MDLPL si Universitatea de Constructii au dezvoltat un proiect-pilot care va fi aplicat la un bloc din Bucuresti din zona Mihai Bravu, in scopul reducerii costurilor de consolidare a imobilelor. Solutia este aplicabila in special la blocurile afectate de seisme si care au la parter spatii comerciale. "Este o solutie interesanta, cu costuri moderate si nu se afecteaza foarte mult functionalitatea spatiilor. Se monteaza amortizoare in zona magazinelor de la parter si astfel se limiteaza deplasarea laterala a cladirii. Se face o camasuire metalica la stalpi, iar la etajele 1, 2 si 3 se placheaza cu metal unele diafragme", a declarat ing. Paul Stamatiade. Intr-o astfel de situatie, costurile consolidarii sunt de circa 160 de euro pe metru patrat.
Proprietarii care locuiesc in imobile incadrate in clasa 1 de risc seismic au o serie de facilitati in cazul cand incep lucrarile de consolidare. Expertizarea si proiectarea sunt gratuite, asigurate din fonduri bugetare. Pentru executia lucrarilor, proprietarii au posibilitatea sa contracteze credite rambursabile, in rate lunare egale, fara dobanda, pe o durata de pana la 25 de ani. Cei care realizeaza venituri medii nete lunare (pe membru de familie) sub castigul salarial mediu net pe economie sunt scutiti de la plata ratelor lunare.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts! Open Call pentru artisti! Inscrie-te in proiectul Fusion Arts!
Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania Produse la preturi practic de nerefuzat in cel mai nou catalog Praktiker Romania
Efectul Prima Casa s-a stins. Preturile apartamentelor vechi, din nou in scadere - 30 Octombrie 2009 Efectul Prima Casa s-a stins. Preturile apartamentelor vechi, din nou in scadere - 30 Octombrie 2009
Miele lanseaza in Romania cuptorul revolutionar Dialog si noile electrocasnice premium pentru smarthomes Miele lanseaza in Romania cuptorul revolutionar Dialog si noile electrocasnice premium pentru smarthomes
Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010 Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010
Noul cazan in condensatie UltraGas® (1550) – perfect pentru spatii extrem de restranse Noul cazan in condensatie UltraGas® (1550) – perfect pentru spatii extrem de restranse

Vezi mai multe articole