Harta imprumuturilor pentru locuinte

27 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marile orase concentreaza finantarile imobiliare din principalele regiuni ale tarii
 
In timp ce bucurestenii au contractat peste 40% din totalul imprumuturilor pentru case, locuitorii din judetele vecine n-au accesat mai mult de 5,6% din acestea.
 
In ciuda preturilor mari ale locuintelor, cererea romanilor pentru credite imobiliare a continuat sa creasca. Numai in primele patru luni ale acestui an, volumul imprumuturilor pentru case contractate de populatie a crescut cu 15% de la 14,25 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 16,4 miliarde de lei, la sfarsitul lui aprilie.
 
Bucurestenii, campioni
 
Volumul imprumuturilor imobiliare contractate de romani este relativ uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov. Bucurestenii conduc detasat in topul creditelor pentru locuinte, ocupand o pondere de 42% in total.
Valoarea finantarilor contractate de locuitorii Capitalei a ajuns la 6,83 miliarde de lei dupa primele patru luni ale anului.
 
Pozitia ocupata de Bucuresti-Ilfov in topul imprumuturilor de acest tip se explica prin preturile piperate ale imobilelor din aceasta regiune: Capitala detine primul loc si in clasamentul preturilor la locuinte.
 
Sudistii, neinteresati de finantari imobiliare
 
La polul opus in clasamentul pe regiuni se afla tocmai vecinii bucurestenilor, mai exact Regiunea Sud. Locuitorii judetelor limitrofe Capitalei nu par prea interesati de finantarile imobiliare. Imprumuturile pentru locuinte contractate de acestia se situau la finele lui aprilie la 923 de milioane de lei, ocupand o pondere de 5,6% in totalul creditelor de acest tip.
 
Volumul redus al finantarilor poate fi pus si pe seama saraciei ce caracterizeaza majoritatea judetelor din aceasta regiune. Desi Prahova este unul dintre judetele puternic dezvoltate ale tarii, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita au dus regiunea pe ultimul loc in clasamentul creditelor imobiliare.
 
Clujenii sustin Nord-Vestul
 
Pe locul al doilea in topul finantarilor pentru case se afla regiunea Nord-Vest, cu un volum al creditelor de 2,1 miliarde de lei la finele celei de-a patra luni. Ponderea ocupata de regiune in total credite imobiliare la nivel national se ridica la aproape 13%.
 
La nivelul judetelor in regiune, Clujul conduce detasat cu un volum al creditelor de aproape 1 miliard de lei (936 milioane de lei, valoarea exacta).
 
Este cunoscut insa faptul ca preturile de pe piata imobiliara sunt vedete pe teritoriul Somesan. Locuitorii celorlalte judete din Nord-Vest au contractat credite a caror valoare cumulata nu depaseste 200-300 de milioane de euro.
 
Pozitia a treia este ocupata de Regiunea Sud-Est, cu o pondere de 9,66% in totalul creditelor pentru locuinte. Aici, volumul creditelor de acest tip a atins un nivel de 1,58 miliarde de lei in luna aprilie.
 
Aproape jumatate din valoarea imprumuturilor luate de locuitorii regiunii apartin constantenilor. Astfel, populatia din Constanta detinea, dupa primele patru luni, un volum al finantarilor de profil de 750 de milioane de lei.
 
Celelalte pozitii ale clasamentului au fost ocupate de Centru, Nord-Est si Vest, cu valori similare ale volumului de credite, respectiv 7-8% din total. Penultimul loc l-au ocupat romanii din Sud-Vest, cu finantari de 964 milioane de lei si o pondere de 5,9% in total.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

TVA-ul redus la locuintele noi nu va relansa tranzactiile - 16 DECEMBRIE 2008 TVA-ul redus la locuintele noi nu va relansa tranzactiile - 16 DECEMBRIE 2008
Creditul de casa se ia tot mai greu Creditul de casa se ia tot mai greu
Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj
Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta Adunarea generala poate prevedea in buget cheltuieli pentru interventii de urgenta
Primul oras ecologic functional Primul oras ecologic functional
Lumina intra in casa pentru 800 de lei Lumina intra in casa pentru 800 de lei

Vezi mai multe articole