Harta imprumuturilor pentru locuinte

27 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marile orase concentreaza finantarile imobiliare din principalele regiuni ale tarii
 
In timp ce bucurestenii au contractat peste 40% din totalul imprumuturilor pentru case, locuitorii din judetele vecine n-au accesat mai mult de 5,6% din acestea.
 
In ciuda preturilor mari ale locuintelor, cererea romanilor pentru credite imobiliare a continuat sa creasca. Numai in primele patru luni ale acestui an, volumul imprumuturilor pentru case contractate de populatie a crescut cu 15% de la 14,25 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 16,4 miliarde de lei, la sfarsitul lui aprilie.
 
Bucurestenii, campioni
 
Volumul imprumuturilor imobiliare contractate de romani este relativ uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare, exceptie facand regiunea Bucuresti-Ilfov. Bucurestenii conduc detasat in topul creditelor pentru locuinte, ocupand o pondere de 42% in total.
Valoarea finantarilor contractate de locuitorii Capitalei a ajuns la 6,83 miliarde de lei dupa primele patru luni ale anului.
 
Pozitia ocupata de Bucuresti-Ilfov in topul imprumuturilor de acest tip se explica prin preturile piperate ale imobilelor din aceasta regiune: Capitala detine primul loc si in clasamentul preturilor la locuinte.
 
Sudistii, neinteresati de finantari imobiliare
 
La polul opus in clasamentul pe regiuni se afla tocmai vecinii bucurestenilor, mai exact Regiunea Sud. Locuitorii judetelor limitrofe Capitalei nu par prea interesati de finantarile imobiliare. Imprumuturile pentru locuinte contractate de acestia se situau la finele lui aprilie la 923 de milioane de lei, ocupand o pondere de 5,6% in totalul creditelor de acest tip.
 
Volumul redus al finantarilor poate fi pus si pe seama saraciei ce caracterizeaza majoritatea judetelor din aceasta regiune. Desi Prahova este unul dintre judetele puternic dezvoltate ale tarii, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita au dus regiunea pe ultimul loc in clasamentul creditelor imobiliare.
 
Clujenii sustin Nord-Vestul
 
Pe locul al doilea in topul finantarilor pentru case se afla regiunea Nord-Vest, cu un volum al creditelor de 2,1 miliarde de lei la finele celei de-a patra luni. Ponderea ocupata de regiune in total credite imobiliare la nivel national se ridica la aproape 13%.
 
La nivelul judetelor in regiune, Clujul conduce detasat cu un volum al creditelor de aproape 1 miliard de lei (936 milioane de lei, valoarea exacta).
 
Este cunoscut insa faptul ca preturile de pe piata imobiliara sunt vedete pe teritoriul Somesan. Locuitorii celorlalte judete din Nord-Vest au contractat credite a caror valoare cumulata nu depaseste 200-300 de milioane de euro.
 
Pozitia a treia este ocupata de Regiunea Sud-Est, cu o pondere de 9,66% in totalul creditelor pentru locuinte. Aici, volumul creditelor de acest tip a atins un nivel de 1,58 miliarde de lei in luna aprilie.
 
Aproape jumatate din valoarea imprumuturilor luate de locuitorii regiunii apartin constantenilor. Astfel, populatia din Constanta detinea, dupa primele patru luni, un volum al finantarilor de profil de 750 de milioane de lei.
 
Celelalte pozitii ale clasamentului au fost ocupate de Centru, Nord-Est si Vest, cu valori similare ale volumului de credite, respectiv 7-8% din total. Penultimul loc l-au ocupat romanii din Sud-Vest, cu finantari de 964 milioane de lei si o pondere de 5,9% in total.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Productia de case si de alimente, tot mai scumpa Productia de case si de alimente, tot mai scumpa
Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni
Club Tefal continua si in 2021 cu noutati si inspiratie Club Tefal continua si in 2021 cu noutati si inspiratie
Garsoniera de 36.000 de euro din Titan, cel mai ieftin exponat de la Targul National Imobiliar - 11 Mai 2009 Garsoniera de 36.000 de euro din Titan, cel mai ieftin exponat de la Targul National Imobiliar - 11 Mai 2009
Imobilele confiscate Imobilele confiscate
Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie

Vezi mai multe articole