on

Cum iti poti schimba furnizorul de energie electrica

30 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stiai ca este posibil acest lucru? Cel mai probabil, acum te gandesti cum se poate face asta. Noi iti raspundem ca este simplu, nu are implicatii tehnice si nici nu este nevoie de alta instalatie pentru alimentarea electrica, cum s-ar putea crede ca este necesar in cazul schimbarii furnizorului de cablu TV sau internet.

In Romania a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor de energie electrica, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), sa isi utilizeze dreptul de eligibilitate, adica sa poate alege furnizorul dorit si sa incheie cu acesta contractele pentru furnizarea energiei electrice.

Practic, consumatorul poate alege orice furnizor cu licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul si poate negocia pretul si clauzele contractului de furnizare.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului

  1. In prima faza, clientul final opteaza pentru un furnizor. Acesta poate fi oricare dintre operatorii economici care detin licenta de furnizare pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica. Lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata cu amanuntul poate fi consultata aici
  2. Pentru a incheia noul contract de furnizare a energiei electrice, clientul final are obligatia de a transmite furnizorului nou cel putin urmatoarele date: adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, codul unic de identificare al punctului/ punctelor de masurare inscris pe factura de energie electrica, valoarea facturilor scadente si neachitate pana la data notificarii, aferente energiei electrice furnizate, respectiv serviciilor de retea dacă este cazul, precum si datele referitoare la puterile absorbite/ cantitatile de energie electrica pentru care trebuie asigurata furnizarea energiei electrice. După caz, desigur ca exista si alte documente care pot fi solicitate si care sunt prevazute in reglementarile in vigoare.
  3. Dupa ce clientul final si furnizorul cel nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului energiei electrice, va fi incheiat contractul de furnizare a energiei electrice. Atentie: actul nou va produce efecte cu incepere de la data incetarii contractului cu furnizorul vechi.
  4. Clientul final este obligat sa notifice furnizorului pe care doreste sa-l inlocuiasca incetarea contractului de furnizare cu cel putin 21 de zile inainte.
  5. Notificarea trebuie sa fie clara, sa exprime fara echivoc decizia de schimbare a furnizorului actual si sa precizeze in mod expres data încetarii contractului de furnizare existent. Modelul de notificare este prevazut in anexa, la procedura.

La solicitarea clientului final si pe baza contractului de furnizare a energiei electrice incheiat cu clientul final, noul furnizor are obligatia de a intreprinde demersurile necesare incheierii contractului pentru asigurarea serviciului de retea.

Pentru clientii casnici si clientii non-casnici mici nu este obligatorie citirea contorului de catre operatorul de retea in ziua in care are loc schimbarea furnizorului, fiind permisa preluarea indexului autocitit chiar de catre clientul final. Dacă operatorul are suspiciuni cu privire la corectitudinea indexului comunicat de clientul final sau daca clientul nu a transmis indexul autocitit, atunci va recurge la determinarea valoarii masurate corespunzatoare momentului schimbarii. Prima varianta este prin citire, dar in situatia in care acest lucru nu este posibil, se va face prin estimarea consumului pe baza istoricului de consum sau a conventiei de consum incheiata de catre clientul final.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

bau bau

09 aprilie, 08:04

Nu va chinuiti cu schimbatul furnizorului de energie pentru ca sursa este identica, toata prostia asta cu mai multi furnizori este valabila doar pentru EON din cauza comunitatii europene care tot striga spre noi sa avem concurenta in domeniu. In realitate nu exista nici-o concurenta, nu exista nici-un avantaj, nu exista nici-o diferenta. Si chiar daca ar fi, modul de calcul si de citire al facturii este atat de complicat incat nu ti-ai da seama de nimic. Asa ca EON = furt, hoti si mai nou s-a scindat pentru concurenta intre hotii EON.

Constantin Vrabie

07 aprilie, 21:48

Va este jena sa publicati comentariul meu? Inseamna ca am dreptate. Pacat!

Constantin Vrabie

05 aprilie, 17:31

Sunt surprins ca faceti reclama la o asemenea nazbatie! Nu cred ca stiti care sunt resorturile unei asa numite eligibilitati si care pot consecintele. Subiectul este vast, voi face un rezumat.
Cei care ofera energie ieftina sunt, asa numitii, baietii destepti. Ei, prin spaga, au obtinut monopol pe energia furnizata,in principal, de hidrocentrale si centrala nucleara.
Apoi, clientii ar trebui sa stie sa-si negocieze contractul, ceea ce nu poate fi cazul. Un contract corect TREBUIE sa prevada penalitati in cazul intreruperii pe durate lungi si repetate. Un "'furnizor ieftin"' nu va va trece penalitati posibile.
Apoi, noul furnizor va face mentenanta la contor?! La cine va face clientul reclamatie cand nu va avea energie electrica?!?!?!
Un vecin de bloc a fost imbrobodit incat si-a montat centrala electrica (trifazata) de apartament considerand ca va avea cheltuieli mai mici decat pe gaze!!!
Ar trebui sa prezentati adevarata realitate a acestei probleme. Consumatorii isi vor asuma mari riscuri.
Da, sunt mici consumatori comerciali care trec la alti furnizori pentru ca stiu cum sa FURE energie electrica!!! Pe noul furnizor il doare in zona posterioara, pentru ca pierderile de energie din retele nu-l INTERESEAZA!!!
ROMANIA a facut o mare PROSTIE preluand fara discernamant, la presiuni interne (si externe!!!) situatii din alte tari.

Alte articole

Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are
Enel, la un touch distanta de clientii sai Enel, la un touch distanta de clientii sai
De ce si cand este necesar un stabilizator de tensiune? De ce si cand este necesar un stabilizator de tensiune?
Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
Cum sa protejam noile tipuri de sarcini pentru siguranta sistemului electric Cum sa protejam noile tipuri de sarcini pentru siguranta sistemului electric

Vezi mai multe articole