Cum ne alegem televizorul

22 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Televizoarele cu ecran plat reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase gadgeturi lansate pe piata, in ultimii zece ani. Daca nu ai, inca, unul al tau, poti profita de pretextul sarbatorilor de iarna pentru a face o astfel de achizitie. Nu te baza, insa, pe discursurile convingatoare ale responsabililor de raion: in cate magazine vei intra, atatea variante cu titlul de “cel mai bun” vei primi. Pentru a afla ce e mai potrivit pentru
alegerea televizorului - televizor 3d
tine, trebuie sa retii cateva detalii tehnice care sa te ghideze, pentru cand te vei hotari sa iti cumperi televizor.
 
In cazul plasmelor, imaginea este transmisa cu rapiditate, insa exista si o problema care convinge majoritatea cumparatorilor sa se reorienteze catre alte variante: efectul de remanenta ireversibila, pe care il produc imaginile statice. Asadar, daca vrei – de exemplu - sa folosesti televizorul pe post de monitor pentru jocuri, mai bine optezi pentru un LCD. Un alt minus vine din faptul ca dupa aproximativ 20.000-30.000 de ore de functionare, luminozitatea scade cu aproximativ 25%, iar dupa 40.000-60.000 de ore, luminozitatea scade la jumatate.Pe de alta parte, plasmele redau culorile mai clar si fidel decat LCD-urile; cele din urma redau culorile suprasaturat si mult prea luminos. LCD-urile au durata de viata estimata la 50.000 – 60.000 ore, iar consumul de curent este redus. Ca minusuri, mentionam faptul ca ecranele LCD mari isi pierd din claritate si, in timp, exista riscul aparitiei pixelilor “morti”. Plasmele au diagonale mai mari, culori mai naturale si mai multe, rata inalta de contrast (10000:1) si imagine foarte clara.
Ecranele LCD au probleme in privinta unghiurilor de vizibilitate, din cauza luminii difuzate pe toata suprafata. Tehnologia folosita in cazul plasmelor permite ca fiecare pixel, in parte, sa fie luminat, permitand vizibilitatea din diferite unghiuri. Comparativ cu plasmele, LCD-urile degaja mai putina caldura si consuma mai putin curent.
Alte informatii pe care este bine sa le stii sunt cele referitoare la rezolutii. LCD-urile au, de obicei, rezolutii mai mari decat plasmele, la aceeasi diagonala. La nivelul diagonalelor de peste 45-50”, insa, se egalizeaza, avand, ambele, rezolutii de 1920 x 1080 px.
Din punct de vedere al pretului, plasmele sunt mai ieftine decat LCD-urile. Diferenta de pret intervine abia cand diagonala devine mai mare (plasmele fiind mai scumpe).
 
Nu in ultimul rand, fii atent la spatiul in care vei aseza televizorul. Cu cat creste diagonala, cu atat creste distanta recomandata intre privire si ecran. Astfel, daca televizorul va fi amplasat intr-o incapere mica, va trebui sa te multumesti cu un ecran direct proportional. Daca, dimpotriva, il vei plasa intr-o incapere mare (si poti, deci, sa-ti iei un ecran pe masura), ai grija sa nu stai prea aproape de el.
 
Pentru pasionatii revolutiilor tehnologice exista si optiunea unui televizor 3D. E o alegere excelenta pentru un home-cinema, dar gandeste-te bine daca doresti sa privesti stirile sau programele culinare in trei dimensiuni. Si, ca sa te asiguri ca nu te vei alege cu dureri de cap, incearca sa vizionezi o jumatate de ora de film la un prieten care are asa ceva, sau in magazinele care ofera aceasta posibilitate.
 
In functie de timpul pe care il petreci in fata televizorului, de dimensiunile camerei in care vrei sa il asezi si de tipul de continut pe care il vizionezi de obicei, poti alege intre durata mai lunga de viata sau imagine mai fidela, luminozitate sau marime a unghiului de vizibilitate, astfel incat la sfarsit sa obtii echilibrul perfect intre cost si calitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sony prezinta boxa de acasa care poate sustine petreceri cu sute de invitati: ULT Tower 10 Sony prezinta boxa de acasa care poate sustine petreceri cu sute de invitati: ULT Tower 10
Sunet extraordinar de Craciun si sarbatori linistite, alaturi de Sonos  Sunet extraordinar de Craciun si sarbatori linistite, alaturi de Sonos
HI-FI sau definitia sunetului de calitate HI-FI sau definitia sunetului de calitate
Televizorul cu tehnologie LED Televizorul cu tehnologie LED
Cum sa profiti la maximum de televizorul tau de ultima generatie Cum sa profiti la maximum de televizorul tau de ultima generatie
Cum conectezi un gadget cu muzica la un sistem audio vechi Cum conectezi un gadget cu muzica la un sistem audio vechi

Vezi mai multe articole