on

Cum poti tripla durata de viata a instalatiei termice

25 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca in aceasta perioada ne gandim mai degraba la modalitatile prin care vom reusi sa facem fata cat mai bine caldurilor verii care sta sa inceapa, nu este deloc deplasat sa alocam timp si pentru pregatirea sezonului rece.

Deoarece solutiile pentru incalzirea locuintei reprezinta, de regula, o alegere pe termen lung, este foarte important ca aceasta sa fie facuta in urma unei documentari temeinice. Daca durata medie de viata a unei centrale termice este de aproximativ 8-12 ani, restul instalatiei termice poate sa functioneze 20-30 de ani daca intretinerea este realizata corespunzator.

Dupa punerea in functiune a sistemului de incalzire, verificarile tehnice periodice sunt obligatorii la fiecare doi ani, insa acest lucru nu este suficient. Cu trecerea timpului, corodarea instalatiei poate afecta modul in care functioneaza intregul sistem, iar asta se va resimti in randamentul acestuia (radiatoare incalzite partial, consum crescut de combustibil, spargerea sau infundarea radiatoarelor).

De aceea, pentru a evita astfel de neplaceri, verificarea, curatarea, intretinerea si protejarea instalatiei termice sunt operatiuni absolut necesare!

Datorita evolutiei tehnologice rapide, centralele termice au ajuns sa ofere puteri din ce in ce mai mari la un gabarit tot mai redus si cu un volum de apa din ce in ce mai mic. Din aceasta cauza in schimbatoarele de caldura ale cazanelor se petrece un trasfer rapid de energie termica la temperaturi foarte ridicate, iar agentul termic este directionat prin spatii foarte inguste. Acest proces favorizeaza riscul colmatarii cu calcar si alte depuneri rezultate in urma procesului de coroziune din instalatie, dar, din fericire, pe piata sunt disponibile filtre care combat aceasta problema. Spre exemplu, filtrele Fernox TF1 Delta au capacitatea de filtrare magnetica si hidrociclonica si pot fi curatate usor si rapid, fara dezasamblare.

Cum pot fi protejate instalatiile

In principiu, inainte de punerea in functiune a unei instalatii termice, este recomandata introducerea in sistem a unei solutii de curatare, precum cea oferita de acelasi producator mai sus amintit, Fernox. Aceasta impiedica depunerea reziduurilor pe filtre, iar in momentul curatarii manuale a acestora, mizeria se va desprinde foarte usor sub jetul de apa. Utilizarea unui astfel de produs are drept beneficii imbunatatirea eficientei energetice, dar si reducerea emisiei de carbon.

In Romania, produsele Fernox sunt folosite cu incredere de catre specialistii Conexiuni Professional Service, firma cu o bogata experienta in intretinerea si distribuirea de centrale termice si aparate de aer conditionat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata
Centrala termica din dulap Centrala termica din dulap
Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar Colectorul solar termic: sfaturi de montare si de utilizare a calculatorului solar
Izolarea tevilor aferente instalatiilor Izolarea tevilor aferente instalatiilor
Semineul Electric – avantaje si dezavantaje Semineul Electric – avantaje si dezavantaje

Vezi mai multe articole