on

Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control

10 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca discutam de un spatiu public, unul industrial sau unul rezidential, incalzirea eficienta este esentiala. Spunem acest lucru deoarece pretul surselor energetice sunt in continua crestere. Economisirea nu inseamna sa stam in frig sau sa nu consumam, ci sa utilizam rational si sa ne alegem echipamentele si dispozitivele cu un randament cat mai bun. In plus, se pot adopta sisteme de control si gestionare care sa optimizeze modul de functionare al acestora.

Sa discutam despre cateva masuri ce pot adoptate pentru a economisi energie si bani, iar in acest fel, sa minimizam impactul negativ asupra mediului si sa crestem eficienta energetica a gospodariei.

1. Alege un sistemul potrivit de incalzire

Sistemele vechi de incalzire sau cele care nu au fost modernizate risipesc energie si bani. Folosind un sistem modern de incalzire, poti reduce cu pana la 20% costurile cu incalzirea si in acelasi timp contribui la protejarea mediul inconjurator. In general, o centrala termica are o durata de viata limitata, producatorii mentioneaza o perioada de 10 ani. Este evident ca in cei 10 ani tehnologia evolueaza si ca in timp se vor dezvota noi echipamente, mult mai eficiente decat echipamentul nostru initial.

2. Redu temperatura ambientala

Reducand temperatura camerei cu numai un grad se poate economisi circa 5% din energia necesara incalzirii. Reducerea acestei temperaturi se poate face utilizand termostatul din camera sau robinetul termostatat de pe fiecare calorifer. Varianta cu un singur termostat este mai putin recomandata, deoarece controlul se face doar pe camera unde este ampalsat acesta si de regula se opteaza pentru montarea lui in camera cea mai rece, lucru ce duce la cresterea consumului in celelalte camere. Este un compromis pentru asigurarea confortului si aici credem ca trebuie luate masuri pentru izolarea termica a camerei defavorizate pentru a reduce consumul de energie. In camera de zi, cea in care iti petreci majoritatea timpului, recomandam o temperatura de 20 grade Celsius, in dormitor recomandam 18 grade, iar in baie 22 grade. Daca nu esti acasa in timpul zilei, nu este necesar ca sistemul de incalzire sa functioneze la capacitatea maxima programata.

 3. Ventilarea

Pastreaza usile si ferestrele inchise cat mai mult timp. Ventilarea continua prin ferestre rabatate nu este recomandata, deoarece odata cu schimbul de aer se pierde o cantitate extrem de mare de energie. Prin fereastra intredeschisa se va evacua caldura,  determinand racirea peretilor, opteaza mai bine pentru valuri mari de aer proaspat intr-un timp mai scurt. Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa deschizi ferestrele din zone opuse ale casei, timp de cinci-zece minute, pentru a crea curent, a reimprospata eficient aerul din interior si a elimina umiditatea nedorita. O solutie si mai potrivita este instalarea unui sistem de ventilatie rezidentiala - acesta asigura necesarul de aer proaspat si mentine un nivel optim de umiditate. Un astfel de sistem este HomeVent® de la HOVAL - sistem de ventilatie rezidentiala cu recuperare de caldura si controlul umiditatii.

4. Redu pierderile de caldura

Tine inchise usile camerelor in care s-a efectuat incalzirea pentru a nu pierde aerul cald din interior. Trage draperiile, obloanele cu role sau jaluzelele, in acest mod incaperile se vor mentine la temperatura dorita un timp mai indelungat. Profita de sursele gratuite de energie, cum ar fi lumina naturala a soarelui, si ridica obloanele atunci cand este insorit.

5. Economiseste apa calda

Incalzirea apei utilizeaza peste 12% din necesarul energetic al casei. Redu cantitatea de apa calda utilizata prin renuntarea la baile cu cada plina, fa dus in loc de baie. Nu numai ca vei economisi  apa in mod substantial (circa 50-100 l), dar si energie termica, energie necesara incalzirii acestei ape.  Recomandam utilizarea bateriilor de baie si bucatarie cu preamestec si reglajul temperaturii, cat si para de dus cu pulverizare cu presiune. Deosebit de utile sunt si sistemele de recirculare a apei calde menajere, acestea reusesc sa mentina o temperatura constanta a apei. Aceasta masura este recomandata in special in cazul ansamblurilor rezidentiale cu blocuri, dar si caselor de dimensiuni mari, la care distantele acoperite de instalaţii sunt mai lungi.

6. Evita sistemele care consuma foarte multa electricitate

Evita incalzitoarele electrice cu ventilator, deoarece incalzirea pe baza de electricitate este ineficienta si foarte scumpa. Atat incalzitoarele electrice, cat si cele cu infrarosu consuma o cantitate importanta de energie. Este stiut, mai ales de cei care au centrale electrice, ca pe perioada sezonului rece cheltuielile unei case mici spre mediu pot ajunge la 1500 lei pe luna cu o astfel de optiune, ceea ce inseamna costuri ridicate pentru cei cu venituri medii.

7. Nu neglija verificarea si mentenanta periodica a sistemului de incalzire

In cazul in care caloriferele nu se incalzesc bine, acestea trebuie aerisite. Verifica in mod regulat sistemul vechi de incalzire pentru a te asigura ca functioneaza eficient in termeni de cost si energie. Acest lucru te ajuta sa eviti defectiunile si emisiile de poluanti, prelungeste durata de functionare si creste eficienta sistemului tau de incalzire.

8. Utilizeaza un sistem inteligent de control al incalzirii

Un sistemele modern de incalzire este dotat cu sisteme inteligente de control care iti permit sa reglezi temperatura in functie de obiceiurile tale zilnice, dar si conform prognozei meteo in timp real, prin intermediul internetului. Pentru toti cei ce se ghideaza dupa principiile ecologice si ale economisirii, sistemul inteligent de control este o achizitie esentiala. HOVAL iti recomanda un sistem de controlul al temperaturii in functie de temperatura exterioara: TopTronic® E. TopTronic® E este o statie de camera inteligenta, iar sistemul de incalzire va trebui sa se adaptaze la prognoza meteo. Astfel, temperatura din caminul tau va fi intotdeauna placuta – economisind in acelasi timp o cantitate insemnata de energie.

9. Utilizeaza energia solara

In actualul context al pretului energiei si din cauza necesitatii alegerii energiilor alternative, nepoluante sau cu impact aproape inexistent asupra mediului, varianta de instalare a unei solutii de producere a energiei bazata pe radiatia solara devine mai mult decat o optiune atragatoare.
Un sistem de energie solara foloseste surse regenerabile si durabile de energie pentru incalzirea apei si chiar a cladirii in sine, ceea ce reprezinta tot atat de multe excelente motive de a opta pentru un astfel de sistem economic si ecologic. Recomandam un sistem bazat pe cel putin doua colectoare solare plane daca dorim cel putin apa calda si un boiler bivalent de 200-300 litri. Hoval recomanda in acest sens sistemul ULTRASOL. Orice aport de energie solara, fie ca este pentru prepararea apei calde sau incalzirea casei, inseamna energie gratuita si economie.

Indiferent de solutiile utilizate si numarul acestora, recomandarea noastra este sa te informezi atat atunci cand incepi constructia casei, dar si ulterior, atunci cand locuinta se afla in folosinta. Este nevoie sa iti creezi un confort minim necesar pentru a te simti cat mai bine in propria locuinta, dar este necesar sa si economisiti. Economiile pot fi utilizate pentru a iti permite alte lucruri, dar in acelasi timp contribui la protejarea mediului inconjurator. Chiar daca acest lucru nu se simte in mod direct, la scara global picatura cu picatura se aduna, pentru ca pana la urma trebuie sa ne pese!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere
Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne
Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire Sfaturi pentru alegerea si executia sistemului de incalzire
Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi? Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?
Cei 10 pasi de la vis, la realitatea livingului scaldat in caldura propriului tau semineu! Cei 10 pasi de la vis, la realitatea livingului scaldat in caldura propriului tau semineu!
Interesati de pompe de caldura pentru incalzire? Interesati de pompe de caldura pentru incalzire?

Vezi mai multe articole