Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta

03 august, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca suntem in faza de proiectare, construire sau renovare, unul din cele mai importante sisteme dintr-o locuinta care necesita o atentie deosebita este reprezentat de sistemul de incalzire. Acesta cuprinde totalitatea echipamentelor care ajuta la producerea si furnizarea apei calde necesara pentru incalzirea locuintei si pentru consumul menajer, cat echipamentele din reteaua interioara de distributie, elementele de schimb de caldura si elementele de automatizare si control necesare pentru o functionare optima a sistemului.

 

Discutam zi de zi pe forumul Misiunea Casa despre solutiile potrivite pentru incalzirea casei. Odata cu impunerea cerintelor privind realizarea unor case eficiente din punct de vedere energetic si sistemele si echipamentele de incalzire au fost proiectate si produse tinand cont de aceste necesitati, astfel incat sa asigure atat performante ridicate cat si reducerea impactului asupra mediului inconjurator.

 

Stim deja ca alegerea sursei de incalzire depinde de diversi factori si este recomandat ca odata cu proiectarea noilor locuinte sa se cunoasca de la bun inceput sursa primara de energie disponibila in zona de construire. Din acest punct de vedere avem la dispozitie mai multe surse de energie, cele mai cunoscute sunt gazul natural, lemnul si produsele derivate ale acestuia (brichete si peleti), dar si energia electrica. Pentru fiecare din acestea exista diverse tipuri de echipamente ce transforma sursa primara de energie in caldura necesara pentru prepararea agentului termic de incalzire si prepararea apei calde menajere. Dintre toate variantele posibile, astazi dorim sa discutam de solutiile ce au o crestere sustinuta pe piata si care intrunesc toate calitatile pentru care le catalogam ecologice, eficiente si sustenabile – pompele de caldura.

 

Trust Expert, partener de incredere Misiunea casa, cu o experienta de 27 ani pe piata sistemelor de incalzire si ventilatie, furnizeaza, dimensioneaza si instaleaza pompele de caldura produse de Nibe Suedia.

 

Ce sunt totusi pompele de caldura?

 

Pompa de caldura este un echipament cu ajutorul caruia se poate transfera caldura de la o locatie („sursa” exterioara – un mediu mai rece) catre o alta locatie (interiorul locuintei radiator sau schimbator de caldura – mediul mai cald). Aceste pompe extrag caldura stocata gratuit in aer, apa sau pamant si o transfera in locuinta prin intermediul unei instalatii normale cu radiatoare, ventiloconvectoare sau incalzire prin pardoseala.

 

Asadar, pompele de caldura sunt echipamente specifice dotate cu tehnologie moderna destinata incalzirii, racirii si producerii apei calde menajere, prin utilizarea eficienta a energiei solare acumulate in apele subterane, in sol sau in aer, sub forma de caldura ecologica. Solul, apa si aerul sunt disponibile in cantitati nelimitate pentru a fi utilizate ca sursa pentru o pompa de caldura.

 

Cum functioneaza o pompa de caldura si cate tipuri exista?

 

Elementul central al pompei de caldura ce permite extragerea caldurii din pamant, apa sau aer este reprezentat de un compresor.

 

Asa cum se observa in schema urmatoare, caldura se atrage din mediul inconjurator (sol, apa, aer) si este condusa catre sistemul de incalzire. Agentul de lucru este un lichid care atinge punctul de fierbere la o temperatura redusa, este condus intr-un circuit unde se realizeaza evaporarea, comprimarea, condensarea si destinderea. Acest lucru presupune ca vom avea doua tipuri de presiune in circuit, trecerea agentului de la o stare lichida la gaz si invers are ca efect realizarea unei diferente de temperatura care asigura de fapt transferul de caldura de la sursa catre interiorul locuintei.

 

Pentru a functiona, o pompa de caldura necesita un aport de energie suplimentara reprezentata de alimentarea cu energie electrica. In principiu, pentru fiecare 1kW de energie electrica pompa de caldura poate furniza 5kW de energie termica ceea ce insemna ca aportul de caldura din sursa exterioara este de 4kW.

 

Am mentionat deja ca sursa de caldura din medul exterior poate fi reprezentata de sol, aer si apa, acprin urmare vom deosebi trei (3) tipuri de pompe de caldura si anume:

  1. Aer - Apa – utilizeaza caldura extrasa din aerul exterior;
  2. Sol - Apa – utilizeaza caldura extrasa dintr-un colector montat in sol, energia acumulata in solul fara constructii la suprafata;
  3. Apa - Apa – utilizeaza caldura extrasa dintr-un foraj de adancime sau din panza freatica – sursa de caldura aproximativ constanta pe toata perioada anului.

 

Un mare avantaj al pompelor de caldura este reprezentat de modul de functionare pe perioada verii, atunci cand energia principala este directionata catre racirea aerului interior. Daca iarna incalzim casa, vara trebuie sa o racim iar pompa de caldura este echipamentul care poate face acest lucru fara a fi necesare echipamente suplimentare.

 

 

Ce avantaje poate avea o pompa de caldura?

  • Poate fi conectata cu usurinta la alte sisteme de incalzire existente in locuinta;
  • Poate fi montata cu usurinta – necesita doar racordare la instalatia de alimentare cu energie electrica si la instalatia hidraulica a locuintei, fara aprobari speciale;
  • Poate fi folosita pentru a produce apa calda – prin intermediul boilerului ce poate fi cu serpentina suplimentara pentru legarea unui circuit solar;
  • Poate fi folosita pentru racirea locuintei in sezonul cald - necesita doar prevederea unor ventiloconvectoare pentru a putea disipa energia catre aerul interior;
  • Adaptata la suprafata locuintei;
  • Costurile de intretinere sunt minime – nu necesita verificari suplimentare periodice impuse de legislatie ci doar verificari standard (revizii) pentru circuitele termice si pentru intretinerea unitatii exterioare;
  • Timp redus de incalzire;.
  • Durata de viata mare;
  • Costuri de functionare reduse - de circa 5 ori mai putin decat orice alta sursa de incalzire cu energie electrica;
  • Solutie prietenoasa cu mediul.

 

 

Specialistii de la Trust Expert asigura dimensionarea corecta a pompei de caldura pentru fiecare casa, iar pentru aceasta se va face o analiza a cladirii (mod de construire, grad de izolare, necesar apa menajera etc.) pentru ca regimul de functionare conteaza foarte mult la dimensionarea unei pompe de caldura.

 

O pompa de caldura supradimensionata va mari costul investitiei, dar va duce si la o functionare necorespunzatoare a pompei, ceea ce duce la cicluri dese de pornire si oprire - adica uzura prematura a echipamentului. Pe de alta parte, o pompa de caldura subdimensionata duce la marirea timpului de functionare cu aceleasi efecte de uzura a componentelor. Din aceste cauze, alegerea si dimensionarea pompei de caldura trebuie facuta aplicat la fiecare caz si nu poate fi obiectul unei vanzari comerciale simple.

 

Pe langa furnizarea echipamentului specific pompei de caldura, se va realiza planul de montaj hidraulic si planul conexiunilor electrice. Acest lucru presupune ca fiecare pompa de caldura dimensionata si furnizata va fi livrata cu montaj inclus, in conformitate cu documentatia si normativele tehnice NIBE Suedia. Montajul unei pompe de caldura este redus ca durata de timp, de regula se poate face in 2-4 zile in functie de complexitatea instalatiei si tipul pompei de caldura (nu este luata in calcul durata de realizare a forajelor).

 

Pompele de caldura NIBE au o durata de viata ridicata, cuprinsa intre 15 si 25 ani, iar garantia oferta este de minim 36 luni cu posibilitate de extindere la 60 luni. 

Conform manualului de utilizare, o pompa de caldura NIBE nu are nevoie de mentenanta, dar se recomanda o revizie a instalatiei termice din casa pe care o deserveste. Instalatia interioara cu presiune scazuta si fara debit poate cauza o functionare incorecta a pompei de caldura, adica nu furnizeaza necesarul de incalzire a casei. Pe toata perioada garantiei reviziile se vor executa de catre specialistii NIBE VIP Installer.

 

Pentru ca am mentionat ca pompa de caldura este o solutie relativ ieftina de energie, pentru a putea face o comparatie corecta, vom analiza un exemplu (pe baza datelor obtinute de la diverse proiecte instalate).

La o casa cu o suprafata de circa 120 mp, 3 membrii in familie, grad de izolare bun, costul obtinut intr-un sezon de iarna a fost de circa 3000 de lei pentru apa calda si incalzire.

 

Costul de functionare al unei pompe de caldura este dat in principal de tipul pompei de caldura (aer/sol/apa) si de:

  • zona climatica;
  • izolatia casei si necesarul de caldura;
  • tipul geamurilor, termopan/tripan, etc.;
  • temperatura ambientala dorita la interior.

 

Functionarea pompei de caldura este complet automatizata si poate fi controlata de la distanta prin intermediul aplicatiei NIBE Uplink. Dupa finalizarea montajului si punerea in functiune, beneficiarii sunt instruiti de catre specialistii NIBE pe o perioada de maxim 2 ore.

Exista situatii cand o pompa de caldura nu poate fi instalata? 

O pompa de caldura nu poate fi instalata acolo unde puterea electrica nu este disponibila, de exemplu: la capatul unei retele de distributie a energiei supra-dimensionate, unde se stie ca exista probleme cu caderi dese si fluctuatii ce pot afecta buna functionare a intregului sistem. In rest o pompa de caldura nu are nevoie de proiect de instalatie autorizat, se monteaza oriunde in casa si nu are nevoie de camera tehnica dedicata.

Cu o pompa de caldura performanta vei obtine confortul termic din casa ta, pe baza caldurii preluate din aer, sol sau apa, o resursa regenerabila si deloc poluanta. Opteaza pentru o solutie personalizata alegand o pompa de caldura furnizata de Trust Expert, un sistem adecvat pentru locuinta ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scapa de dat la lopata pe timp de iarna cu un sistem de degivrare Scapa de dat la lopata pe timp de iarna cu un sistem de degivrare
Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter! Nu esti sigur ce semineu sa alegi? Specialistii recomanda Hoxter!
Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti
Calorifere din fonta, otel sau aluminiu? Calorifere din fonta, otel sau aluminiu?
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune
Despre pompe de caldura Despre pompe de caldura

Vezi mai multe articole