on

Cum putem izola casa pentru orice anotimp

30 iunie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Izolarea locuintei aduce o multime de beneficii caminului tau atat pe perioada verii, cat si pe perioada iernii, dintre acestea amintim: diminuarea pierderii de caldura in timpul sezonul rece, pastrarea locuintei mai racoroasa in timpul verii, reducerea zgomotului exterior si/sau protectia impotriva incendiilor. Procesul de izolare se poate realiza prin mai multe metode si, bineinteles, folosind diferite materiale.

 

Daca ar fi sa clasificam aceasta operatiune dupa functionalitate, izolarea poate fi: hidro, termo si acustica. Desigur, in anumite situatii materialele folosite la izolare pot raspunde mai multor cerinte, caci unele dintre ele pot intruni si calitati de izolare fonica.

 

Beneficiile lucrarilor de izolare

  • Izolarea locuintei sporeste confortul termic si contribuie la reducerea costurilor energetice.
  • Izolarea peretilor impiedica cresterile nepotrivite a nivelului de umiditate dintr-o locuinta. Un nivel de umiditate ridicat poate contribui la aparitia mucegaiului, a acarienilor si a mirosurilor neplacute in locuinta. Mai mult decat atat, umiditatea in exces poate conduce chiar la deformarea parchetului, a pieselor de mobilier si la distrugerea hainelor si a decoratiunilor.
  • Izolarea locuintei este o masura eficienta si pentru crearea unei bariere care sa diminueze zgomotele provenite din exterior. Spre exemplu: sunetele din exteriorul cladirilor – care adesea sunt provocate de masini, constructii, activitati comerciale ori casnice, animale etc. creeaza disconfort, insomnie, stres si dificultati de concentrare.
  • Lucrarile de izolare contribuie la cresterea valorii unei cladiri. Caci vei beneficia de o locuinta eficienta din punct de vedere energetic si de facturi la utilitati mult mai mici.

 

 

Cand si de ce ar trebui sa iti izolezi locuinta

 

  1. Izolarea termica

Daca in timpul iernii sistemul tau de incalzire nu reuseste sa incalzeasca suficient de bine locuinta, nu pentru ca ar fi unul vechi si depasit, ci pentru ca pierderile de caldura sunt foarte mari, atunci cu siguranta trebuie sa te gandesti la izolarea termica.

 

Astfel, te poti orienta catre izolarea termica a locuintei la exterior care poate fi realizata cu diferite materiale termoizolante. Unele din cele mai folosite materiale de izolare fiind polistirenul expandat, vata minerala si spuma poliuretanica. De asemenea, te poti orienta si catre izolarea podelei si/sau a fundatiei.

 

In cazul in care locuinta ta are si o mansarda sau un pod locuibil iti recomandam ca si acest spatiu sa fie izolat, caci o mare parte din pierderile de caldura au loc prin acoperis sau terasa, astfel poti reduce costurile cu incalzirea si racirea locuintei cu pana la 40%.

 

De asemenea, este important sa ai in vedere atat materiale de calitate, cat si mesteri priceputi pentru lucrarile de termoizolare. Caci acestea vor aduce imbunatatiri atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii, ajutand la mentinerea unei temperaturi constante la interior. Daca esti in cautarea unei firme de constructii cluj sau in orasul in care locuiesti, verifica si ofertele meseriasilor listate pe MesteriLocali.ro.

 

  1. Hidroizolarea locuintei

 

Peretii neizolati pot provoca o crestere extrem de nesanatoasa a nivelului de umiditate dintr-o locuinta. Bineinteles ca o mare parte din umezeala pe care o regasim intr-o locuinta este rezultata in urma activitatilor zilnice, precum igiena personala, gatit, spalatul si uscatul rufelor si asa mai departe, insa trebuie sa pastram un nivel optim de umiditate, caci in caz contrar ne vom confrunta cu:

  • Aparitia mucegaiului, a igrasiei si a acarienilor.
  • Deformarea obiectelor de mobilier;
  • Deformarea parchetului;
  • Mirosuri extrem de neplacute.

 

Izolatia exterioara eficienta nu implica doar folosirea unor materiale inerte termic, ci si folii bariere de vapori care sa impiedice umiditatea sa patrunda in locuinta si care au un efect anticondens. In acest caz trebuie acordata o atentie deosebita subsolurilor (unde vom folosi membrane cristaline si metode de drenare) si acoperisurilor (unde vom folosi membrane bituminoase).

 

  1. Izolarea fonica

 

Poluarea fonica reprezinta o sursa de stres pentru majoritatea locuitorilor din orasele mari. Traficul si claxoanele interminabile, muzica redata la un nivel mult prea ridicat, sunetul bormasinilor, discutiile sau petrecerile din apartamentele vecine sunt zgomote ce redau tumultul cotidian. Prin urmare, lucrarile de izolatie fonica au devenit in foarte multe cazuri extrem de necesare.

 

Pentru placarea fonoizolanta poti folosi materiale, precum:

  • Vata minerala;
  • Gips carton;
  • Bureti fonoabsorbanti;
  • Pluta;
  • Panouri acustice din carton ondulat si cele care contin nisip special;
  • Membrane fonoizolante.

 

De asemenea, pentru o mai buna protectie in fata zgomotelor exterioare, tamplariile din PVC cu geam termopan sunt cele mai uzitate solutii. Iar pentru un rezultat cat mai eficient se recomanda izolarea fonica a peretilor pe ambele fete, a tavanului si inclusiv a podelei.

Citeste si articolul Care este cel mai bun moment pentru zugravirea casei si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata
Casa ta poate deveni mult mai confortabila cu o izolare corecta Casa ta poate deveni mult mai confortabila cu o izolare corecta
Hidroizolarea balcoanelor si teraselor Hidroizolarea balcoanelor si teraselor
Izolarea podului si acoperisului Izolarea podului si acoperisului
Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire
Izolarea termica a locuintei – Recomandari facute unui cititor Izolarea termica a locuintei – Recomandari facute unui cititor

Vezi mai multe articole