on

Cum se realizeaza designul placilor ceramice

17 februarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Placile ceramice, cunoscute si sub denumirile de gresie si faianta, sunt materiale utilizate pe scara larga pentru finisarea suprafetelor din baie si bucatarie. Gresia si fainata sunt des utilizate in aceste spatii pentru ca rezista foarte bine la solicitarile ce tin de uzura si umezeala, dar si pentru faptul ca se intretin foarte usor prin simpla stergere cu un mop sau o carpa umeda.

 

In continuare, specialistii CESAROM ne povestesc despre modul in care se realizeaza designul unei placi ceramice.

 

Placa ceramica are nu doar rol functional, ci mai ales estetic. Natura, mediul inconjurator si emotia creata de culorile care ne infrumuseteaza viata, reprezinta sursa de inspiratie atent exploatata de catre designerii ceramisti din cele mai vechi timpuri. O bucata de marmura, piatra, lemn, roca, minereu sau material textil este cel mai adesea punctul de pornire al unui concept de design. Textura, nuantele si suprafetele acestor materiale sunt scanate cu aparate de inalta rezolutie si apoi transformate in fisiere digitale.

 

Pentru motive decorative, designul este conceput in programe de grafica si descompus apoi in culori in functie de conceptul dorit, nuante, suprapunere de culori si efecte ale suprafetei.

 

Aici intervine latura creativa a fiecarui designer, care va prelucra fisierul imagine dupa viziunea si perceptia proprie asupra mostrei referinta si a conceptului. Descompunerea imaginii in canale de culoare, redarea finala a contrastelor si a efectelor suprafetei este un proces care tine de experienta si creativitatea fiecarui designer. Designul de placa ceramica implica multa arta, dar si cunostinte tehnice, pentru ca imaginea obtinuta trebuie sa fie prelucrata in concordanta cu suportul ceramic pe care se va face imprimarea. Tipul de glazura folosit (mat sau lucios), ciclul de ardere si temperatura sunt factori care influenteaza intensitatea culorilor si implicit amestecul culorilor cernelurilor de print.

 

 

Care este procesul de decorare a placilor ceramice?

 

Evolutia tehnologica si investitiile in liniile de productie au contribuit la diversificarea procesului de decorare a placilor ceramice. Astfel ca, de la aplicarea design-urilor cu ajutorul unor cilindri speciali, fabrica Sanex din Cluj-Napoca, unde se produce brandul CESAROM, a implementat incepand din 2014, in premiera in Romania, printul digital pentru placi ceramice.

 

Tehnologia digitala (INKJET) de printare este acum folosita pe toate liniile de productie in fabrica Sanex.

 

Tehnicile traditionale de decorare (cilindri) se utilizeaza astazi in Sanex doar pentru obtinerea de efecte speciale combinate cu imprimarea digitala. Aplicarea materialelor speciale (aur, platina, vitroza) in linia de decorare medalioane si brauri se realizeaza cu site serigrafice.

 

Procesul de decorare se realizeaza in linia de glazurare. Placa ceramica presata la dimensiunea dorita este dirijata in linia de glazurare unde se aplica angoba, glazura si apoi decorul in functie de tehnologia utilizata: imprimare digitala sau imprimare digitala si cilindri. Dupa decorare placa ceramica este arsa la temperatura specifica.

Succesul de astazi al colectiilor CESAROM® Taver, Camino, Rapolano, Cream care folosesc ca inspiratie  variatiile de nuante si detaliile pietrei naturale sau al colectiilor Wright, Garret sau Canada care redau cu finete aspectul diferitelor esente de lemn, colectiile CESAROM ® Essential, Move sau Tanum cu design industrial, finisaje de ciment sau decorurile geometrice si florale ale colectiilor CESAROM® ColorLine, Creativo, Nalim, Ara vorbesc despre profesionalismul echipei de designeri si tehnicieni implicati in procesul de dezvoltare al produselor.

 

Cat dureaza pregatirea unei noi colectii, de la realizarea designului pana la produsul finit?

 

Procesul de dezvoltare al modelelor noi are etape bine stabilite, eficientizate datorita tehnologiilor folosite astazi. Rezultatul procesului este unul rapid, direct proportional cu complexitatea designului sau a finisajelor.

 

De la idee pana la ambientul CESAROM® ales pentru proiectul de amenajare este un proces intens de creatie care implica teste de laborator, brainstorming-uri cu partenerii si clientii finali. Intregul proces inglobeaza traditia, mandria unui mestesug romanesc conectat la tendintele actuale in design interior.

 

Aceasta este de fapt povestea de succes a brandului CESAROM®: oameni, idei, produse si tehnologie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O sapa "inteligenta" O sapa "inteligenta"
Profile trecere pe pardoseala Profile trecere pe pardoseala
Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II) Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II)
Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta
Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje
Covorul tesut manual – o mangaiere pentru suflet, ochi si talpi Covorul tesut manual – o mangaiere pentru suflet, ochi si talpi

Vezi mai multe articole