Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie si faianta

21 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea chitului de rosturi, pe care urmeaza sa-l folosim, se va face tinand cont de urmatorii factori: de zona in care se aplica, la interior sau exterior; de dimensiunea rostului; de tipul de chit pe care il dorim: hidroizolant, elastic.
Culoarea rostului reprezinta un alt factor strans legat de culoarea placajelor ceramice. Daca se doreste o evidentiere a rosturilor, se va alege o culoare contrastanta fata de cea a placajelor ceramice. In cazul incaperilor cu dimensiuni reduse, este bine ca rosturile sa aiba o culoare apropiata de cea a placilor ceramice.
Daca placajul este poros, este obligatoriu sa testati chitul pe o mostra, pentru a verifica daca chitul nu pateaza. Intr-o astfel de situatie, se poate folosi un instrument special pentru
aplicarea pastei direct in rost. De asemenea, pe finisajele poroase, inainte de chituire, se poate aplica un tratament de protectie pentru evitarea patarii.
 
Modul de aplicare a chitului
 
Pasul 1: Pregatirea rosturilor
Inainte de chituire, se va astepta ca sapa de nivelare si patul adeziv sa fie complet intarite. Rosturile se vor curate in profunzime, pe 2/3 din grosimea placilor de finisaj si se vor pregati prin indepartarea prafului. Cand se chituiesc placi de finisaj foarte absorbante sau
daca zona de lucru este expusa la vant puternic, rosturile se vor uda cu apa si se asteapta zvantarea suprafetei inainte de chituire.
 
Pasul 2: Prepararea amestecului
Intr-un vas curat se toarna apa, 22-23% din greutatea de chit utilizat (procentul variaza in functie de culoarea pigmentului). Apoi, se toarna amestecand continuu praful in apa. Se amesteca mechanic, cu un mixer electric, cu turatie redusa, pentru a evita inglobarea de bule de aer pana cand amestecul este omogen. Se va lasa 2-3 minute in repaus si se reamesteca energic. Important de mentionat este faptul ca amestecul e lucrabil timp de 20-25 minute de la preparare.
 
Pasul 3: Aplicarea
Rosturile se umplu bine cu materialul de chituire, avand grija ca aplicarea sa fie uniforma si sa nu se lase spatii goale in rosturi. Aplicarea amestecului se va executa cu o spatula din cauciuc dur sau cu o unealta corespunzatoare. Aplicarea amestecului in rosturi se va
executa intinzand chitul pe toata suprafata placilor de finisaj, in diagonala, pe rosturi si tot cu spatula dura de cauciuc se va indeparta si excesul de material.
 
Pasul 4: Finisarea
Dupa aplicarea chitului in rosturi, cand amestecul incepe sa-si piarda plasticitatea si sa devina mat, in mod normal dupa cca. 15-30 minute, se curata suprafata de lucru cu apa si un burete de celuloza dur. Operatiunea de curatare se executa frecand cu buretele suprafata placilor si a rosturilor in diagonala fata de rosturi. Buretele va fi clatit frecvent cu apa curata si vor fi folosite mai multe vase cu apa: unul, pentru spalarea buretelui dupa indepartarea excesului de chit si altul, pentru clatire. Operatiunea de finisare si spalare a rosturilor se poate executata si cu o masina electrica speciala.
Finisarea si corectarea materialului de chituire aplicat in rosturi poate fi executata si dupa intarirea partiala a materialului, dupa un timp de aproximativ 50-60 minute, frecand rosturile cu un burete dur tip Schotch-Brite, umezit cu apa.
Daca operatiunea de curatare si finisare este executata prea devreme (cat amestecul este plastic) se poate ca rosturile sa nu ramana umplute uniform cu chit si sa apara diferente vizibile de culoare.
Se poate utiliza si un detergent acid pentru crutarea urmelor lasate pe finisaje.
 
Sursa articolului

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine
Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje Pardoseala din pluta – Avantajele si Dezavantaje
Solutia alternativa la sapa de egalizare Solutia alternativa la sapa de egalizare
Cum se realizeaza designul placilor ceramice Cum se realizeaza designul placilor ceramice
Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari Gresia tip parchet: ce trebuie sa ai in vedere inaintea unei astfel de placari
Mocheta Mocheta

Vezi mai multe articole