Vase de expansiune

Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune al centralei

17 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Discutiile despre centralele termice sunt cele mai populare in aceasta perioada a anului, cand iarna este foarte aproape, iar interesul fata de reglarea si intretinerea acestora este foarte ridicat. O parte foarte importanta din aceste sisteme sunt vasele de expansiune, de aceea am apelat la Partenerii de Incredere de la Viessmann pentru a afla mai multe despre reglajul acestora.

Vasul de expansiune al instalatiei de incalzire este un element de siguranta care ajuta la mentinerea presiunii in limitele premise, in orice punct al sistemului (maxima si minima). De asemenea, acesta ajuta la evitarea aparitiei vidului, a cavitatiei si a evaporarii.

Alte aspecte din “fisa postului” vasului de expansiune sunt preluarea variatiilor volumului de apa din instalatie, in functie de variatia temperaturii agentului termic, dar si asigurarea unei mici rezerve de agent termic care sa compenseze pierderile minore de agent termic.

Cum reglezi presiunea in vasul de expansiune

Intretinerea unei centrale termice nu presupune foarte multe operatiuni complexe din partea proprietarului, insa acelea care trebuie facute de acesta sunt foarte importante in ceea ce priveste eficienta sistemului de incalzire. Dintre acestea, reglarea presiunii este poate cea mai importanta.

Partenerii de Incredere de la Viessmann ne-au facut o schema in care descriu cum se calculeaza presiunea initiala din vasul de expansiune, dar si cum trebuie reglata aceasta in functie de locul in care este montata intr-o casa compusa din parter, etaj si mansarda.

Presiunea initiala in vasul de expansiune (Pa)

Pa = Pst + 0,5 bar unde Pst este presiunea statica (1 bar =10 mCA)

Casa cu parter, etaj si mansarda (inaltime nivel - 3 metri). Centrala este montata la parter:

Pst =3+3+1=7 mCA = 0,7 bar

Presiunea initiala in vasul de expansiune

Pa=Pst+0,5 bar=0,7 bar+0,5 bar=1,3 bar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice
Bucura-te de atmosfera unui semineu autentic la pret de chilipir! Bucura-te de atmosfera unui semineu autentic la pret de chilipir!
Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)
Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz Ce trebuie sa stii despre un convector pe gaz
Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire
Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile

Vezi mai multe articole