on

Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil

24 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stiai ca:
 
  • o exploatare corecta a centralei termice pe timp de iarna, alaturi de operatiunile de revizie si verificarea tehnica periodica, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei
  • Controlul personalizat al temperaturii aerului din incapere si a apei calde poate aduce economii la factura de peste 20%;
  • 4 din 10 centrale instalate se incadreaza in standardele obligatorii de eficienta energetica introduse de Uniunea Europeana incepand cu anul 2015;
  • Transilvania si Banat sunt regiunile cu cele mai multe centrale termice in condensare.
 

Achizitionarea unei centrale termice cu un grad ridicat de eficienta energetica este doar primul pas pe drumul spre un consum sustenabil. La fel de important este ca centrala sa fie exploatata la parametri optimi astfel incat proprietarul sa beneficieze de avantajele echipamentului de-a lungul intregii perioade de utilizare. Pentru un consum sustenabil, dar si pentru economii la facturile de utilitati, Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, vine in sprijinul proprietarilor de centrale termice cu o serie de recomandari:

 

Optimizarea temperaturii aerului si a apei calde

Una dintre cele mai usoare metode de a economisi energie in locuinta este prin reducerea usoara a temperaturii. Potrivit estimarilor Ariston Thermo Romania, in timpul sezonului rece, reducerea cu 1°C a temperaturii din incapere poate genera economii de energie de pana la 5% in functie de tipul de centrala instalat. Chiar daca romanii prefera o temperatura mai ridicata in locuinta decat media europeana pe parcursul sezonului rece, recomandarea specialistilor este ca temperatura ambientala sa fie de aprox. 20°C - 22°C, aceasta fiind considerata, in general, optima, atat in ​​ceea ce priveste consumul sustenabil de energie, cat si sanatatea. Un reglaj optim al temperaturii se obtine prin montarea unui termostat de ambient. Desi poate parea contraintuitiv, de evitat inchiderea completa a instalatiei de incalzit atunci cand locuinta nu este ocupata, pentru ca repornirea acesteia va consuma mai multa energie pentru incalzirea camerelor reci.

 

Montarea unui termostat de ambient/ camera

Termostatele de ambient sunt accesorii ce permit controlul personalizat al temperaturii si comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire. Temperatura aerului din incapere este masurata de catre termostat si cand aceasta scade sub valoarea reglata, instalatia de incalzire este pornita. Cand temperatura aerului atinge valoarea setata, incalzirea este oprita. In acest fel, consumul de gaz si curent electric este optimizat cu economii ce pot ajunge si la 20% comparativ cu o centrala care nu are instalat un astfel dispozitiv. Pe piata locala, insa, avantajele aduse de utilizarea unui termostat sunt inca putin cunoscute. Din estimarile Ariston, mai putin de 50% din achizitiile anuale de centrale termice sunt insotite si de achizitia unui termostat.

 

Noile tehnologii ce sunt integrate in termostatele inteligente ajuta la obtinerea de economii si eficienta in utilizarea echipamentului de incalzire. Cu ajutorul conexiunii WiFi si a aplicatiilor de pe telefonul mobil, termostatele inteligente permit controlul de la distanta a temperaturii ambientale si apei calde, dar si programarea centralei in functie de programul personal al utilizatorului.

 

Accesoriile pentru controlul personalizat al temperaturii aerului si apei vor deveni indispensabile pentru consumatorii care cauta sa eficientizeze consumul de energie si sa isi gestioneze cat mai bine timpul personal. Astazi vedem o evolutie promitatoare pe segmentul termostatelor, mai exact pe cel al termostatelor inteligente controlate de la distanta prin aplicatii pe telefonul mobil. Observam ca in ultimii ani clientii aleg tot mai des modele de termostat cu radio frecventa, dintre acestea in jur de 10% sunt modele smart”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.

 

Inlocuirea centralei vechi cu un model eficient in condensare

Centralele termice in condensare, singurele care respecta standardele obligatorii de eficienta energetica introduse de Uniunea Europeana incepand cu anul 2015, au avantaje considerabile comparativ cu echipamentele vechi, denumite si conventionale. Modelele in condensare au o eficienta totala de pana la 108%, fata de 94% la un model conventional. In plus, acestea asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea initiala a combustibilului. Acestea sunt mult mai prietenoase cu mediul, avand emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele conventionale.

Pe regiuni, constatam ca ponderea cea mai ridicata a centralelor in condensare se regaseste in Transilvania si Banat, motivata si de ratele ridicate de inlocuire a vechilor echipamente. Constructiile de locuinte din aceste zone au sustinut de asemenea cererea pentru echipamentele cu eficienta energetica ridicata”, a explicat Catalin Draguleanu.

La nivel local, numarul total de centrale instalate se ridica la aproximativ 2,6 milioane de unitati, potrivit estimarilor Ariston Thermo Romania. Aproximativ 40% din parcul de centrale instalat este reprezentat de centralele in condensare. Pe primele locuri in clasamentul oraselor cu cele mai ridicate rate de instalare a centralelor in condensare, de peste 90%, se situeaza Baia Mare, Satu Mare, Bistrita, Alba Iulia si Zalau, acestea fiind si orase total debransate de la incalzirea centralizata. Investitia intr-o centrala termica in condensare se ridica la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), suma ce va fi amortizata in timp datorita eficientei energetice a noii generatii de echipamente.

 

Intretinerea tehnica periodica a centralei

Indiferent de modelul de centrala detinut, verificarea tehnica periodica efectuata la fiecare doi ani este esentiala pentru asigurarea unei durate de viata cat mai mare a centralei. In plus, aceasta procedura ajuta la mentinerea unor conditii corecte de functionare. Nu in ultimul rand, revizia tehnica,  obligatorie in fiecare an la un service autorizat, asigura intretinerea in parametri optimii a centralei prevenind uzura pieselor. Acest lucru asigura longevitatea produsului.

 

Despre Ariston Thermo Romania

Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internationali in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficienta energetica este exprimat prin lansarea constanta de noi solutii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare si pompele de caldura, precum si prin imbunatatirea eficientei produselor traditionale (boilere sau centrale termice), dar si prin investitiile in noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si in condensare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Elco, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat si panouri solare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune al centralei Cum se regleaza presiunea in vasul de expansiune al centralei
Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta Ce este o pompa de caldura si de ce este o investitie buna pentru casa ta
Masca pentru calorifer Masca pentru calorifer
Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget! Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget!
Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum? Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?

Vezi mai multe articole