on

Reglarea presiunii in vasul de expansiune al centralei

05 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In aceasta perioada a anului, pe forumul nostru, numarul topicurilor despre centralele termice creste considerabil, iar interesul fata de reglarea si intretinerea acestora este foarte ridicat.

Vasul de expansiune al instalatiei de incalzire este un element de siguranta care ajuta la mentinerea presiunii in limitele normale, in orice punct al sistemului (maxima si minima). El ajuta la evitarea aparitiei vidului, a cavitatiei si a evaporarii. De asemenea, el mai are si alte functii, precum preluarea variatiilor volumului de apa din instalatie, in functie de variatia temperaturii agentului termic, dar si asigurarea unei mici rezerve de agent termic care sa compenseze pierderile minore de agent termic.

Cum reglezi presiunea in vasul de expansiune

Intretinerea unei centrale termice nu presupune foarte multe operatiuni complexe din partea proprietarului, insa acelea care trebuie facute de acesta sunt foarte importante in ceea ce priveste eficienta sistemului de incalzire. Dintre acestea, reglarea presiunii este poate cea mai importanta.

Iata cum se calculeaza presiunea initiala din vasul de expansiune, dar si cum trebuie reglata aceasta in functie de locul in care este montata centrala intr-o casa compusa din parter, etaj si mansarda.

Presiunea initiala in vasul de expansiune (Pa)

Pa = Pst + 0,5 bar unde Pst este presiunea statica (1 bar =10 mCA)

Casa cu parter, etaj si mansarda (inaltime nivel - 3 metri). Centrala este montata la parter:

Pst =3+3+1=7 mCA = 0,7 bar

Presiunea initiala in vasul de expansiune

Pa=Pst+0,5 bar=0,7 bar+0,5 bar=1,3 bar

Iata cu ce probleme se confrunta forumistii nostri:

Klaus74, forumist incepator Misiunea Casa: De la o vreme presiunea agentului termic in instalatia centralei mele creste pana aproape de 2,5, la limita intrarii protectiei. La fostul apartament am avut o problema similara (chiar trecea de presiunea maxima si incepea sa curga prin supapa de protectie), iar rezolvarea a fost sa aduc un meserias care cu o pompa a mai introdus niste aer deoarece in timp pierduse din presiune.

Intrebarile mele ar fi:

1. Trebuie neaparat sa aduc un specialist sau pot si eu sa ma incumet sa-i mai "bag" niste aer?

2. Cat aer trebuie sa introduc in instalatie?

Termoadi, membru marcant Misiunea Casa, intai verifica ventilul vasului de expansiune. Daca este aer sau apa. Prezenta apei indica clar vas cu membrana sparta.

Aer poti introduce in vas foarte simplu, inchizi robinetii de tur si retur, precum si cel de apa rece, cel de apa calda ramanand deschis. Deschizi incarcarea si un robinet de apa calda de la un consumator, acum presiunea din centrala ar trebui sa se descarce la consumator. Montezi o pompa de umflat rotile la ventil si bagi presiune, pe care o verifici cu un manometru auto. In acest timp robinetii raman asa, inclusiv cel de apa calda la consumator. Succes.

Vezi discutia aici.

Augustin F, forumist incepator Misiunea Casa: Am o problema la un sistem nou facut cu pompa submersibila, supapa de sens, vas de expansiune (80L) presostat, sistemul fiind nou am facut cateva teste cu o teava PEHD 32 lunga de vreo 10 metri, functioneaza corect mai putin cand ajunge la limita inferioara a presiunii si porneste pompa, in acel moment pierde toata presiunea dupa care merge doar pe pompa destul de slab.

Initial am pus presostatul asa cum a venit el (teoretic 1.8bari - 2.8 bari) si oprea pompa corect, dar nu ii dadea semnal de pornire decat dupa ce scadea presiunea sub 1 bar si cand pornea pompa scadea presiunea la 0 bari, am incercat cateva reglaje ale presostatului, dar nu reusesc sa modific presiunea de pornire a pompei (din surubul cu arc mare) desi am facut 3-4 teste cu diferite pozitii ale suruburilor presostatului (si cel de pornire al pompei si cel de delta). Surubul de delta pare ca functioneaza, caci am reusit sa setez sa opreasca pompa si pe la 2, 3 si chiar 3.5 bari.

Emanu, membru marcant Misiunea Casa: Verifica presiunea din vasul de expansiune. Asta am patit eu. Cel mai simplu, cu ajutorul unei pompe - manuala sau electrica, dupa indepartarea capacul de pe ventil, introdu aer pana ajungi la 1-1,5 bari.

Vezi discutia aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
Instalarea unui semineu pe peleti Instalarea unui semineu pe peleti
Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer Astro - Sistem de incalzire | Purificator de aer
Sistem Roth Original Tacker® - o solutie profesionala pentru realizarea unui sistem de incalzire si racire in pardoseala Sistem Roth Original Tacker® - o solutie profesionala pentru realizarea unui sistem de incalzire si racire in pardoseala
Totul despre seminee Totul despre seminee
Repartitoarele de caldura – pro si contra Repartitoarele de caldura – pro si contra

Vezi mai multe articole