Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori

15 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Ex-premierul Adrian Nastase a inlesnit colectarea banilor pentru "Trofeul Calitatii in Constructii".
 
 
Autoritatea de Control a Guvernului Romaniei, institutie aflata in subordinea Cancelariei primului-ministru, a demarat o ancheta pentru a stabili modul in care au fost organizate, in 2004, seminariile "Trofeul Calitatii in Constructii".
 
Astfel, 11 manifestari derulate sub egida Inspectoratului Teritorial de Stat in Constructii (ITSC), condus la acea vreme de Irina Jianu, in colaborare cu un grup de firme private, se afla acum sub lupa anchetatorilor.
 
Organizatorul principal al seminariilor a fost nimeni alta decat Irina Jianu, fosta sefa a ITSC din guvernarea PSD, cercetata in momentul de fata in dosarul "Zambaccian" impreuna cu Dana si Adrian Nastase.
 
Firmele care au organizat "Trofeul Calitatii in Constructii" impreuna cu ITSC s-au ocupat, tot in 2004, si de "Forumul Economic Romano-Italian" de la Milano, al carui coorganizator a fost Fundatia pentru Romania Mileniului III, patronata de Dana Nastase, sotia fostului premier PSD si buna prietena cu Irina Jianu.
 
Taxa de participare
 
Suspiciunea in ceea ce priveste aceste seminarii este legata de sumele uriase de bani adunate de la participanti si a caror destinatie nu este cunoscuta.
 
Asupra povestii a atras atentia diferenta dintre sumele incasate de la participanti, din care 80 la suta nici nu au fost prezenti la seminarii, si cheltuielile relativ mici ocazionate de acordarea premiilor.
 
In 2004, Irina Jianu a dat ordin inspectorilor-sefi din teritoriu sa invite toate firmele de profil de pe raza lor de competenta teritoriala la respectivele seminarii. Taxa de participare a fost fixata la 15 milioane de lei, bani care au fost platiti in contul societatilor Urban Consult si Media Globe Invest SRL.
 
Colecte de bani
 
Potrivit unor oficiali din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ITSC) Cluj, distinctiile erau simbolice si constau intr-un trofeu din sticla sau tombole cu premii ciudate: un kilogram de cuie si un ciocan.
 
"In plus, dupa fiecare astfel de seminar era organizata o masa festiva. Ceea ce m-a convins ca la mijloc este o treaba ciudata este ca Irina Jianu avea acelasi discurs la toate seminariile", spune unul dintre angajatii ITSC Cluj care s-a ocupat, la ordinul Irinei Jianu, de organizarea seminariilor.
 
Oficial, in evidenta ITSC, la nivelul tarii au participat 3.004 societati comerciale de la care s-a strans suma de 45,06 miliarde de lei. Numele firmelor participante au fost trecute intr-un catalog editat dupa sustinerea celor 11 seminarii.
 
Inspectorul-sef de la ITSC Cluj, Ioan Petran, a declarat ca, din cate stie, suma incasata la nivel national ar fi de peste 80 de miliarde de lei.
 
"Stiu ca la Cluj a fost vorba de aproximativ 7,2 miliarde de lei, bani care au fost incasati de la firmele participante", a mai spus Ioan Petran.
 
In posesia redactiei "Evenimentul zilei" de afla doua facturi fiscale care vin in sprijinul celor afirmate de Petran. De exemplu, Mircea Geaman, din Cluj-Napoca, si Geoproiect SRL au platit taxa de participare la seminar, dar numele lor nu figureaza in catalog.
 
Nastase schimba jocul
 
Potrivit functionarilor de la ITSC Cluj, dupa desfasurarea primului simpozion regional, cel din aprilie 2004 de la Timisoara, regulamentul de functionare al ITSC a fost schimbat brusc.
 
"Cred ca au vazut ca pot face rost de bani foarte usor si atunci au schimbat regulile jocului din mers. In regulamentul de functionare al ITSC nu exista nicio prevedere referitoare la "Trofeul Calitatii"", mai spune respectivul functionar.
 
In cursul lunii iunie 2004, premierul Adrian Nastase a emis Decizia 125 prin care s-a aprobat un alt regulament de organizare si functionare al ITSC si care avea inclusa si organizarea la un interval de doi ani a seminariilor "Trofeul Calitatii".
 
"Regulamentul nu a fost valabil decat un an, pentru ca in 2005 s-a schimbat din nou, iar prevederile la seminariile cu pricina au fost complet sterse", mai spune respectivul functionar.
 
Ministrii prezenti la seminarii pe banii ITSC
 
Directorii societatilor cu capital de stat din Romania au platit toate cheltuielile ocazionate de seminar, si anume cheltuielile legate de transportul, cazarea si masa pleiadei de ministri PSD prezenti la manifestari.
 
Fostul director al Combinatului de Utilaj Greu Cluj, Radu Hanga, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca, dupa seminar, societatea pe care o conducea a platit toate costurile.
 
In schimb, in decontul de deplasare al ministrului comunicatiilor Dan Nica, semnat de Adrian Nastase, se arata ca "transportul si cazarea sunt asigurate de organizatori".
 
Desi am cerut lamuriri suplimentare de la Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii cu privire la modalitatea in care societatea Urban Consult a fost desemnata sa organizeze seminarul "Trofeul Calitatii", oficialii institutiei au refuzat sa comenteze pe motiv ca, la ora actuala, Autoritatea de Control a Guvernului efectueaza o ancheta in acest dosar.
 
Paienjenisul de firme al familiei Popovici
 
Firmele care au organizat seminariile cu pricina au ca actionari aceleasi persoane, interpuse in diferite moduri, fie direct, fie prin intermediul altor SRL-uri.
 
De exemplu, firma Urban Consult are ca actionari alte doua SRL-uri, respectiv Invest Romania Forum SA, cu unu la suta din actiuni, si Media On SRL, cu 99 la suta din actiuni.
 
Prima firma este detinuta de Marina Popovici cu 99,64 la suta din actiuni, in timp ce la a doua, aceeasi persoana detine direct 3,9 la suta din pachet. In Media On mai exista o alta societate care apare printre actionari, A Round SRL, unde Marina Popovici este unic actionar.
 
Desi in actionariatul firmelor apare doar Mariana Popovici, administratorul afacerii este sotul acesteia, Bogdan Popovici, fondatorul grupului Media On. Societatea Media On editeaza in momentul de fata revista financiara "Banii Nostri" si alte reviste de nisa.
 
Hop si familia Nastase
 
In timpul guvernarii PSD, firmele conduse de familia Popovici au organizat o multime de seminarii economice in strainatate.
 
Unul dintre acestea, "Forumul Economic Romano-Italian", s-a desfasurat la Milano in perioada 14-18 aprilie 2004. Organizatorul principal a fost Forum Invest, iar printre coorganizatori s-a aflat si "Fundatia pentru Romania Mileniului III".
 
Fundatia, condusa de Dana Nastase, a fost reprezentata la acest forum de Dana Barb, sora lui Adrian Nastase. Mai mult, la Milano, Dana Barb a participat in calitate de consilier al ministrului Ovidiu Musetescu, de la APAPS, si chiar a luat cuvantul.
 
Cu ocazia seminarului respectiv, Media On a primit direct de la APAPS, fara licitatie, 14.702 de dolari pentru a edita un pliant de patru pagini in care activitatea institutiei conduse de Musetescu era prezentata la modul glorios.
 
APAPS a mai platit firmelor patronate de Popovici si alte sume. Pentru seminarul economic de la Atena, APAPS a cumparat reclama intr-o revista editata de Media On, in valoare de 6.000 de dolari. APAPS a platit 17.000 dolari pentru patru pagini de publicitate referitoare la stadiul privatizarii in Romania.
 
Dana Nastase nu a putut fi contactata nici macar prin consilierul de imagine al sotului sau pentru a comenta implicarea sa in organizarea "Forumului Economic Romano-Italian". Nici Irina Jianu nu a fost de gasit pentru a-i cere punctul de vedere.
 
Jianu, Sechelariu si blocul-tun
 
Foarte multe voci din PSD, apropiate lui Adrian Nastase, ne-au declarat ca Irina Jianu este prietena buna cu Dana Nastase, sotia fostului premier PSD.
 
Irina Jianu a condus lucrarile din Zambaccian intre 1999 si 2001, ca vicepresedinte al firmei Conimpuls, patronata de Sergiu Sechelariu.
 
Sub guvernarea PSD, Jianu a fost numita inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii, institutie aflata in subordinea Ministerului Transporturilor condus de Miron Mitrea.
 
In vara anului 2004, Adrian Nastase a mutat inspectoratul in subordinea guvernului. O alta firma a lui Sechelariu, Vertcon SA, din care a facut parte si Irina Jianu, s-a ocupat cu transportul de bunuri din China destinat caselor familiei Nastase din Zambaccian si Cristian Tell.
 
Irina Jianu este cercetata de DNA in dosarul "Zambaccian", fiind invinuita ca l-ar fi mituit pe Adrian Nastase cu termopane in valoare de 400.000 de euro, pentru a o numi si mentine in functia de sef la ITSC.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vara aceasta porneste in calatorie cu noile produse de la Tefal! Vara aceasta porneste in calatorie cu noile produse de la Tefal!
Factura la intretinere a aprins inflatia Factura la intretinere a aprins inflatia
Esec. Multi dintre cei care au cumparat apartamente pentru specula, inainte de criza, le vand acum in pierdere Esec. Multi dintre cei care au cumparat apartamente pentru specula, inainte de criza, le vand acum in pierdere
ANL va construi 9.000 de locuinte sociale pentru tineri ANL va construi 9.000 de locuinte sociale pentru tineri
Bancile pentru locuinte aduc stabilitate in sistem Bancile pentru locuinte aduc stabilitate in sistem
Vilele maharilor scapa de legea costiera Vilele maharilor scapa de legea costiera

Vezi mai multe articole