Bula imobiliara se sparge

27 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

SUPRAOFERTA. Stocul de apartamente vechi din Bucuresti se ridica acum la 14.500 de locuinte
PREVIZIUNI? Cererea de apartamente incepe sa scada.
Balonul imobiliar a inceput sa se dezumfle in cartierele bucurestene. Preturile apartamentelor vechi au scazut deja cu 10% si pina la vara ar putea cobori cu aproape 25%.
 
Preturile apartamentelor vechi din cartierele bucurestene s-ar putea ieftini in vara acestui an cu pina la
20%-25%, estimeaza reprezentantii site-ului imobiliar MagazinulDeCase.ro. Doua sint cauzele care au condus la spargerea balonului imobiliar. Oferta mult mai mare fata de anii trecuti si cererea redusa drastic de cresterea costului creditelor. "Exista o supraoferta pe piata, alimentata de un sentiment de panica si de locuintele scoase la vinzare de investitorii speculativi si de cei care vind apartamentele vechi pentru a se muta in ansambluri de locuinte noi", a precizat Matei Malos, directorul general al site-ului.
 
PRETURI. In aceste conditii, in lunile ianuarie-martie 2008, preturile solicitate de vinzatori au inregistrat o usoara scadere, de circa 0,2%, fata de perioada similara din 2007. Insa nu acestea sint preturile reale la care au fost tranzactionate locuintele. Contractele de vinzare-cumparare au fost incheiate la preturi sub nivelurile din ianuarie. "Diferenta dintre pretul solicitat si cel la care se face tranzactia poate ajunge si la 15%-20%. Estimam ca pina la sfirsitul verii in cartiere precum Drumul Taberei, Militari, Colentina sau Berceni sa se inregistreaze o scadere de 20%-25% a preturilor apartamentelor. Ieftinirea ar putea fi mai accentuata pina la sfirsitul anului daca se vor scumpi creditele, iar cererea se va diminua si mai mult", a spus Malos.
 
OFERTA. In primul trimestru din 2008 au fost scoase la vinzare de trei ori mai multe apartamente vechi decit in primul trimestru al anului 2004. In acest moment exista un stoc de aproape 14.500 de apartamente vechi in Bucuresti care-si cauta cumparatori. Cea mai mare supraoferta se inregistreaza in Drumul Taberei, Militari, Colentina si Berceni, in timp ce in zonele centrale si semicentrale numarul locuintelor disponibile spre vinzare este inca limitat. Proprietarii nu-si mai vind imediat locuintele, cum se intimpla in urma cu un an, si acum asteapta luni bune. Numarul mare de apartamente vechi scoase pe piata are doua explicatii. Speculatorii au inteles ca preturile vor scadea si au scos locuintele la vinzare, in timp ce unii proprietari isi vind locuintele vechi pentru a se muta in altele noi, spun analistii imobiliari. O estimare a celor de la MagazinulDeCase.ro arata ca pe piata bucuresteana au fost scoase la vinzare 35.000 de locuinte noi, in marile ansambluri rezidentiale, dar si in constructii mai mici construite de antreprenori in regie proprie.
 
PIATA. Foarte putini cumparatori se mai aventureaza sa cumpere o locuinta. Scumpirea imprumuturilor de la banci este principala cauza identificata de analiza realizata de MagazinulDeCase.ro. "Din septembrie 2007 si pina acum, costul creditelor a crescut cu 50%, din cauza maririi dobinzilor, dar si a deprecierii leului in raport cu euro", a mai declarat Malos. El a mai spus ca in aceste conditii cererea reala incepe sa se evapore. "Daca din cererea solvabila scadem oferta de apartamente vechi si cea de locuinte noi, vom obtine un rezultat negativ", a spus Malos. Preturile imobiliare din Bucuresti sint printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii Capitalei fiind nevoiti sa plateasca echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, potrivit unui studiu UniCredit. Datele statistice indica, astfel, faptul ca un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro/mp.
 
Locuintele de lux nu se ieftinesc
Cele mai scumpe zece apartamente scoase la vinzare in Bucuresti valoreaza circa 8,5 milioane euro, potrivit unui top realizat de compania Regatta. Preturile acestor apartamente de lux variaza intre 2.400 si 5.000 de euro pe metru patrat si au fost raportate la suprafata construita a imobilelor, in functie de locatie, aria construita, facilitati si arhitectura, se arata intr-un comunicat al Regatta. Apartamentele sint situate in zonele de top ale Capitalei, Dorobanti, Herastrau, Piata Victoriei – Kiseleff sau Arcul de Triumf. Pe primul loc, in functie de pretul pe metru patrat, se afla o locuinta din zona Dorobanti, care are trei camere, cu o suprafata construita de 240 mp. Pretul pentru acest apartament (foto) este de 5.000 euro/mp, respectiv 1,2 milioane de euro.
Locul al doilea este ocupat de un apartament din zona Herastrau, cu o suprafata de 193 mp, cu living, trei dormitoare, bucatarie, doua bai, dressing, toaleta si trei terase, care costa 1,12 milioane de euro.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asigurarea obligatorie va acoperi aproape 40% din totalul locuintelor, in primul an - 25 Iunie 2009 Asigurarea obligatorie va acoperi aproape 40% din totalul locuintelor, in primul an - 25 Iunie 2009
Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor
Parcarile de la bloc nu vor mai fi rezervate ziua Parcarile de la bloc nu vor mai fi rezervate ziua
Cererea pentru aparatele de aer conditionat a crescut de cinci ori in prima luna de vara Cererea pentru aparatele de aer conditionat a crescut de cinci ori in prima luna de vara
Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10% Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10%
Hornbach: De ce trebuie să ţii cont când amenajezi camera copilului Hornbach: De ce trebuie să ţii cont când amenajezi camera copilului

Vezi mai multe articole