Cum sa intretinem pielea...

27 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dintotdeauna am fost pasionati de piele! Da! Piele! Si de a noastra personala…dar mai ales de cea care acopera diverse obiecte din casa, cum ar fi: fotolii, canapele, carti. Insa pielea, indiferent de provenienta ei, imbatraneste cu timpul. Astfel, pasiunea pentru aceasta trebuie sa se materializeze, la un moment dat, in ceva constructiv: curatare, intretinere, reconditionare. 
    
Vom lua pe rand cele trei situatii in care trebuie sa curatam si sa intretinem pielea.
 
Dar mai intai de toate, trebuie sa cunoastem exact calitatea ei. Pentru a face asta, e bine sa inmuiati un betisor cu vata in decapant special pentru piele si sa frecati putin suprafata pielii. Daca nu se constata nici o modificare a culorii, probabil ca pielea a fost vopsita cu anilina si atunci are o structura poroasa. In cazul in care, in urma testului cu batul de vata, culoarea dispare, pielea inseamna ca a fost vopsita cu pigmenti, astfel ea are un aspect lacuit si nu trebuie supusa unor produse agresive. In acest caz, pielea se trateaza cu lapte. Se aplica un lapte de intretinere cu un tampon care se schimba ori de cate ori se imbacseste. Mai putin agresiv decat decapantul, laptele special pentru piele curata, hraneste si inmoaie pielea. Se va lustrui cu un tampon curat, apoi cu o perie. In cazul decolorarii nu se foloseste vopsea, ci o patina pentru piele care se va intinde cu un tampon de lustruit.
 
Revenind la primul caz, in care pielea e vopsita cu anilina si are un aspect poros, intretinerea si curatarea ei se va face cu un decapant, frecand toata suprafata cu un somoiog din bumbac. Se va insista asupra petelor rebele. Daca suprafata decapata prezinta aureole se va revopsi cu o vopsea speciala pentru piele. Se alege o culoare putin mai inchisa decat cea initiala si se aplica folosind un somoiog de bumbac. Vopseaua trebuie sa patrunda in piele si se va lasa cateva ore sa se usuce. Daca pielea prezinta zgarieturi acestea se vor estompa cu ajutorul unui creion de retusare din aceeasi culoare. Pentru a da suplete pielii vechi, foarte uscate si gata sa se crape, se aplica un lapte de intretinere. Se lasa sa patrunda si, daca este necesar, se repeta operatia de mai multe ori.
 
Pentru reconditionarea cartilor vechi acoperite in piele, mucegaite si patate este nevoie de minutiozitate si multa finete. Atunci cand coperta este murdara nu si deteriorata se sterge cu o carpa impregnata cu esenta de terebentina. In cazul unor pete rebele, se foloseste un produs specific contra petelor. Pielea se hraneste cu un lapte de intretinere sau cu o crema cu lanolina si se lustruieste usor. Nu se aplica niciodata un produs pe baza de ceara, chiar daca este incolor. In cazul curatarii cartilor vechi, mai intai trebuie sa indepartati praful cu o perie, apoi frecati pielea delicat cu un burete foarte putin umed sau cu o carpa. Iar cu ajutorul unui creion de retus sau cu o vopsea lichida aplicata cu un betisor cu vata se mascheaza defectele si locurile in care pielea a fost smulsa, jupuita sau decolorata.
 
Pentru ca toate obiectele acoperite in piele sunt de pret, curatarea si intretinerea lor este importanta. Si dupa ce am prezentat etapele pe care ar trebui sa le urmati, repetam la final uneltele indispensabile folosite in cazul acestor operatiuni de reconditionare: betisoare cu vata, perie, perie semidura, carpa moale, burete, somoioage de bumbac, tampon de lustruit.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa alegi cadrul de pat ideal pentru a maximiza spatiul si confortul Cum sa alegi cadrul de pat ideal pentru a maximiza spatiul si confortul
Transformati-va visurile in realitate cu PAL melaminat si servicii de proiectare mobilier de calitate Transformati-va visurile in realitate cu PAL melaminat si servicii de proiectare mobilier de calitate
Infinity for Home - furnizor de solutii complete pentru amenajarea casei Infinity for Home - furnizor de solutii complete pentru amenajarea casei
Elemente de feronerie Elemente de feronerie
Magia Ordinii in Casa ta cu Mobila Handmade Magia Ordinii in Casa ta cu Mobila Handmade
Un birou amenajat in mod ideal pentru un proaspat scolar Un birou amenajat in mod ideal pentru un proaspat scolar

Vezi mai multe articole