on

Cum reconditionezi mobila veche

29 mai, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fie ca ai un obiect vechi de mobilier acasa sau tocmai ai cumparat unul de la magazinul de antichitati, probabil ai luat in calcul reconditionarea lui. Acest proces poate fi unul indelungat si complex, iar mobila veche trebuie tratata cu grija. Asadar, este recomandat sa apelezi la serviciile unui specialist pentru a evita eventualele defectiuni pe care mobila le-ar putea suferi. Totusi, daca doresti sa faci singur acest lucru, acestia sunt cativa pasi care ar trebui urmati.

1. Curata obiectul de mobilier

Primul lucru care trebuie facut in situatia in care vrei sa reconditionezi un obiect vechi de mobilier este sa il cureti cu grija. De multe ori, mobila acumuleaza praf si mizerie timp de ani de zile, asa ca o curatare superficiala nu va fi suficienta. De multe ori, curatarea poate scoate la iveala defecte de suprafata, precum zgarieturile. Este recomandata folosirea unei solutii cu alcool si o carpa moale.

2. Indeparteaza lacul si vopseaua veche

Uneori, obiectele vechi de mobilier nu pot fi reconditionate fara indepartarea vopselei si a  lacului aplicate anterior. Acest lucru este important nu doar din motive estetice, ci te va ajuta si sa iti dai seama in ce conditie este lemnul si ce defecte ar putea avea. De multe ori vopseaua ascunde crapaturi, putregai, mucegai, pete, etc. Acopera cu diluant suprafata mobilei, apoi indeparteaza stratul de lac si vopsea cu o unealta speciala. Acest proces trebuie executat cu grija, pentru a nu afecta lemnul de dedesubt. In urma acestei etape, s-ar putea sa fie nevoie de slefuirea lemnului.

3. Repara defectele

Dupa ce ai indepartat vopseaua, probabil ai constatat cateva defecte care pana acum erau imposibil de vazut. Crapaturile care apar in lemn trebuie astupate pentru a asigura integritatea obiectului de mobilier. Poti folosi pasta epoxy sau alte materiale similare pentru aceasta operatiune. Acest tip de pasta este moale in momentul aplicarii, dar se intareste in timp. In cazul in care lipsesc bucati mai mari de lemn aproape de suprafata, poti inlocui lemnul cu pasta, dupa care trasezi linii cu lama pentru a imita structura lemnoasa. Dupa ce aplici noua vopsea sau lac, nu se va observa nici o diferenta.

4. Lipeste incheieturile

In cazul mobilei foarte vechi, este posibil ca imbinatiile dintre diferitele piese de lemn sa se fi slabit in timp. In aceasta situatie, ele trebuie lipite din nou, altfel obiectul de mobilier se poate prabusi. Pentru a face acest lucru, fiecare element trebuie indepartat individual si lipit din nou. Acesta este un proces complex care necesita mult timp si unelte specializate. De asemenea, pisele trebuie indepartate cu grija, deoarece lemnul vechi poate deveni fragil. In cazul in care nu exista spatiul si uneltele necesare, recomandarea este aceea de a solicita ajutorul unui profesionist.

5. Adauga lac si vopsea noua

Dupa ce ai reparat toate defectele si te-ai asigurat ca obiectul tau de mobilier este suficient de robust pentru a putea fi folosit in siguranta, este timpul sa aplici un strat nou de lac. De asemenea, mobila poate fi revopsita, dar este indicat sa pastrezi aspectul natural al lemnului. Foloseste o perie cu par fin pentru a te asigura ca lacul si vopseaua patrund in striatiile lemnului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Idei de piese de mobilier din vechituri refolosite Idei de piese de mobilier din vechituri refolosite
Spatiu personalizat: Rafturi si etajere adaptate nevoilor tale Spatiu personalizat: Rafturi si etajere adaptate nevoilor tale
Cum sa alegi cadrul de pat ideal pentru a maximiza spatiul si confortul Cum sa alegi cadrul de pat ideal pentru a maximiza spatiul si confortul
Magia Ordinii in Casa ta cu Mobila Handmade Magia Ordinii in Casa ta cu Mobila Handmade
Mobilier si ornamente Mobilier si ornamente
Ce trebuie sa stiti cand cumparati mobilierul pentru casa Ce trebuie sa stiti cand cumparati mobilierul pentru casa

Vezi mai multe articole