Cumparatorul va dicta pretul apartamentelor

06 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Rasturnare de situatie pe piata imobiliara romaneasca: cumparatorul incepe sa dicteze pretul imobilului, nu doar vanzatorul, asa cum se intampla pana acum, spun avocatii care intermediaza tranzactii. Potrivit acestora, se intampla din ce in ce mai des ca proprietarii care nu lasa din pret sa ramana cu imobilele nevandute luni bune.
Acesta este unul dintre motivele pentru care piata de real estate din Romania nu mai este atractiva pentru speculatori, care se muta in tarile invecinate - Bulgaria, Serbia sau Albania. „Din vanzarea locuintelor nu se mai pot obtine castiguri atat de mari, din cauza preturilor, iar afacerea inchirierilor nu este foarte atractiva, in conditiile in care romanii prefera sa fie proprietari“, afirma Bryan W. Jardine, avocat la Wolf Theiss si Asociatii SCA.
 
Una dintre atractiile speculatorilor erau apartamentele noi, pe care acestia le cumparau in faza de proiect, pentru a le revinde mai tarziu, obtinand profituri de pana la 30%. Un studiu al agentiei CBRE-Eurisko arata faptul ca, in 2007, 40% dintre clienti erau interesati de achizitionarea de imobile in scop investitional.
 
Mallurile dispar inca din stadiul de proiect
 
Si pe segmentul centrelor comerciale se asteapta schimbari. Doar doua treimi dintre cele 20 de malluri planuite in Capitala pentru urmatorii ani au sanse reale sa fie finalizate, in timp ce celelalte vor ramane in stadiu de proiect, sustine Edgar Rosenmayr, directorul de investitii al grupului austriac Immoeast.
 
Reprezentantul unuia dintre cei mai activi jucatori din piata sustine ca o soarta similara vor avea si centrele comerciale din orasele mai mici. „Investitorii au supraevaluat cererea existenta in piata si acest lucru va fi vizibil foarte curand. In multe zone, proiectele depasesc capacitatea de absorbtie a localitatii“, spune Rosenmayr. Un exemplu este Bacaul, in care primul mall din cele trei asteptate a fost inaugurat anul trecut si pare a fi suficient.
 
O adevarata batalie se va da insa in Arad, un oras in care se prefigureaza cinci centre comerciale. „Nu cred ca vor fi construite mai mult de patru“, spune Edgar Rosenmayr. Cu doar cateva luni in urma, planurile indicau pe hartie dezvoltarea a sapte astfel de proiecte. Doi dintre investitori au realizat insa ca piata este saturata si s-au retras.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Luna si reducerile - locuintele noi se ieftinesc cu viteza, cele vechi mai batraneste - 05 octombrie 2010 Luna si reducerile - locuintele noi se ieftinesc cu viteza, cele vechi mai batraneste - 05 octombrie 2010
Platforma Baneasa continua sa fie inima unui nou concept de retail, rezidential si birouri in Bucuresti Platforma Baneasa continua sa fie inima unui nou concept de retail, rezidential si birouri in Bucuresti
Trei produse Miele care te ajuta sa faci curatenia dinaintea Pastelui intr-un timp record Trei produse Miele care te ajuta sa faci curatenia dinaintea Pastelui intr-un timp record
Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9% Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9%
Policolor - prim bilant, peste asteptari Policolor - prim bilant, peste asteptari
Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede - 11 ianuarie 2010 Van Groningen: Incertitudinea blocheaza creditarea. Indiferent cat scad dobanzile, creditarea nu poate reporni asa repede - 11 ianuarie 2010

Vezi mai multe articole