Anul trecut, doar 100.000 de romani isi permiteau o casa

20 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numai acestia castigau cat sa poata contracta un credit cu o rata lunara de 294 de euro.
 
Numai 108.000 de romani puteau contracta la finele anului trecut un credit ipotecar de peste 35.000 de euro. Imprumutul de la banca si avansul pe care trebuiau sa il aiba le asigura o locuinta care valora cel putin 46.600 de euro. Adica un apartament de doua camere intr-o zona buna a Capitalei, fie unul de trei camere intr-o zona mai putin „cautata” sau amplasat intr-un alt oras mare al tarii.
 
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS), in octombrie 2005 un numar de 108.000 de romani castigau peste echivalentul a 840 de euro pe luna. Acestia reprezentau 2,4% din numarul total al salariatilor. Datele provin dintr-o ancheta pe care INS o realizeaza anual in luna octombrie, pe un esantion reprezentativ de firme.
 
Numarul romanilor care aveau venituri mari si, in consecinta, se calificau pentru un credit ipotecar sau imobiliar substantial ar putea fi mult mai mare. Plata drepturilor salariale prin intermediul microintreprinderilor, contractelor de cesiune a drepturilor de autor sunt cateva metode prin care firmele ocolesc achitarea unor dari catre stat. In cazul in care obtinerea respectivelor venituri poate fi dovedita si drumul catre obtinerea unui imprumut a carui valoare sa permita achizitia unui imobil se deschid.
 
Pentru a le permite clientilor sa ia imprumuturi mai mari, bancile au inceput de mai mult timp sa ia in considerare, total sau partial, o serie de venituri: cele din chirii, contracte de cesiune de drepturi de autor sau cele din dividende.
 
Tabloul veniturilor
 
Dintre persoanele care obtineau venituri mari potrivit anchetei realizate de INS, un numar de 58.000 de romani castigau mai mult de 840 de euro pe luna. Un numar mai mic, 31.500 de persoane aveau venituri lunare de peste 1.050 de euro.
 
Pe treapta superioara se situau cei care castigau mai mult de 1.260 de euro pe luna: numai 18.000 de persoane. La polul opus se clasau persoanele care aveau venitul minim pe economie: nu mai putin de 10,4% din persoanele care lucrau castigau pe luna salariul minim pe economie: mai putin de 100 de euro si in 2005, si in acest an.
 
La acordarea unui credit destinat achizitiei de locuinte bancile impun o serie de conditii. Majoritatea nu acorda in prezent astfel de imprumuturi persoanelor care castiga mai putin de 200 de euro. Chiar daca aceasta conditie nu ar fi impusa, nivelul actual al preturilor imobilelor nu i-ar permite respectivului client sa cumpere decat o locuinta situata intr-o localitate foarte mica din mediul urban sau una in mediul rural. Pentru obtinerea unui credit ipoetcar, clientii trebuie sa realizeze un punctaj minim pe o grila stabilita de fiecare banca.
Ce credite puteau contracta romanii cu venituri mari*
 
Numarul beneficiarilor                     venit                  valoare credit                            valoare imobil
 
58.500                                         peste 840 euro          35.000 euro                            46.666 euro
31.500                                         peste 1.050 euro       43.000 euro                            57.333 euro
18.000                                         peste 1.260 euro       52.500 euro                            70.000 euro
 
* calculate la o dobanda medie practicata de banci in octombrie 2005 la creditele pe termen lung - 9%; contractantul trebuia sa aiba un avans de minimum 25% din valoarea acestuia.
Comparatie
 
Creditul pentru case, codas in Romania
 
Creditele contractate pentru achizitia de imobile reprezentau numai 1,9% din PIB la finele anului trecut. In Bulgaria aceste imprumuturi reprezentau 4,9% din PIB, iar in Polonia 5,3% din PIB la aceeasi data.
 
In schimb, in Ungaria imprumuturile ipotecare si imobiliare echivalau cu 10,5% din PIB. In tarile vechi membre ale UE, creditele pentru achizitii imobiliare acordate de institutiile de credit care functioneaza in acestea reprezentau in medie 36% din PIB.
 
Nivelul preturilor la imobile practicat in Romania in marile orase este insa la nivelul celor din tarile UE. Din octombrie 2005 pana in octombrie a.c. dobanzile medii practicate de banci la imprumuturile noi in euro au scazut cu 0,7 puncte procentuale.
 
Sursa: Evenimentul zilei
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Creditele ipotecare Creditele ipotecare
Isarescu, in cautarea pretului corect al caselor Isarescu, in cautarea pretului corect al caselor
Ce oglindă alegem pentru baie Ce oglindă alegem pentru baie
Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008 - 19 DECEMBRIE 2008 Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008 - 19 DECEMBRIE 2008
Evaluarea terenului incepe de la 200 de euro Evaluarea terenului incepe de la 200 de euro
Schneider Electric lansează opțiuni de baterii Li-ion Schneider Electric lansează opțiuni de baterii Li-ion

Vezi mai multe articole