De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60% - 26 Februarie 2009

26 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60%

26 Februarie 2009

 

 

Dezvoltatorii nu sunt obisnuiti cu noile preturi si asteapta ca piata rezidentiala sa isi reia ritmul de crestere

 

 

Dezvoltatorii imobiliari tin cu dintii de preturi

 

 

Cu toate ca in aceasta perioada se vand mai putine apartamente decat anul trecut, doar unii dezvoltatori, nevoiti a plati ratele la banca si disperati in a vinde, au renuntat la preturile practicate, micsorandu-le in medie cu 30%. Expertii imobiliari au estimat pentru acest an scaderi ale preturilor egale cu cresterile din ultimii ani.

 

 

Insa nu toate locuintele noi au aceeasi soarta. „Tranzactiile se vor relua in momentul in care oferta se va apropia in termeni realisti de cerere si de potentialul acesteia. Practic va fi nevoie de o reconfigurare a preturilor in functie de cost si de valoarea adaugata a proprietatilor. Psihologic, dezvoltatorii nu sunt obisnuiti cu noua valoare a proprietatilor si de aceea spera ca odata cu trecerea timpului piata isi va relua cresterea”, a declarat pentu Gandul George Ivan, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

 

 

 

25%, 35%, care da mai mult?

 

 

De la lansarea proiectelor rezidentiale si pana in prezent, in unele cazuri trecand aproape doi ani de zille sau chiar trei, preturile apartamentelor au suferit modificari. Spre exemplu, de la lansarea in 2007 a proiectului New Town Residence, preturile au crescut cu aproximativ 25%, potrivit Cristinei Corojan, coodronatorului de vanzari al dezvoltatorului Mivan Development. Pretul unui metru patrat in ansamblul Cosmopolis a crescut cu 250 de euro de la lansarea in septembrie 2007, astfel ca acum el costa 1.150 de euro, fata de 900 de euro cat era atunci. La fel sta situatia si in cazul locuintelor din cadrul proiectului Greenfield I dezvoltate de Impact. „Preturile actuale sunt cu circa 35% mai mari fata de momentul lansarii primelor apartamente pentru vanzare, in iunie 2006. De exemplu, un apartament de doua camere costa la momentul lansarii 280.000 de lei, iar acelasi apartament costa astazi 378.000 de lei. Aceasta crestere s-a inregistrat fata de preturile in lei”, a declarat pentru Gandul, Dan Ioan Popp, directorul Impact.

 

 

Concurenta a dus la cresterea preturilor

 

 

Explicatia pentru cresterea preturilor vine de la Cristina Corojan, din partea dezvoltatorului Mivan, care spune ca aceasta se datoreaza aparitiei a tot mai multor proiecte rezidentiale. In alte cazuri, cresterea de pret a fost si mai mare. Spre exemplu, primii cumparatori ai unui apartament in proiectul Gran Residencia, in mai 2007, au platit 1.050 de euro plus TVA pe metru patrat, in timp ce acum preturile sunt mai mari cu 42% si au ajuns la 1.500 de euro plus TVA pe metru patrat.

 

 

In cazul altor proiecte, cresterea este si mai mare, de 60%: pentru un apartament in ansamblul Asmita Gardens un metru patrat costa acum 1.650 de euro plus TVA, fata de 1.000 de euro plus TVA, cat au fost preturile la lansare, ne-a neclarat Atena Tiplic, sales project manager in cadrul companiei imobiliare Colliers International Romania. Exista totusi si proiecte unde preturi au ramas neschimate. Acesta este cazul proiectului de lux Vivando Unirii, dezvoltat de Ocif Group si unde un metru patrat este la fel cu cel anuntat in momentul lansarii anul trecut: 2.100 – 2.200 de euro plus TVA.

 

 

Un exemplu dintre dezvoltatorii care au adaptat preturile la noile conditii ale pietei este si Amrble House. Apartamentele din proiectul Monaco Towers au ajuns in prezent la preturi mai mici decat la lansare. Astfel, un apartament cu doua camere, care avea un pret de 93.500 de euro fara TVA, costa acum 380.000 de lei, care calculat la un curs de 4,3 lei/euro, arata ca acesta valoreaza acum, 88.300 de euro.

 

 

O reducere mai mare se simte in cazul unui apartament cu trei camere care avea la lansare un pret maxim de 201.660 de euro si pentru care acum dezvoltatorul cere 147.000 de euro, fara TVA.

 

Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Produsele SIKA, folosite in proiecte arhitecturale emblematice Produsele SIKA, folosite in proiecte arhitecturale emblematice
Notarii reduc taxele la tranzactiile imobiliare - 31 august 2010 Notarii reduc taxele la tranzactiile imobiliare - 31 august 2010
In Bucuresti se construieste foarte putin In Bucuresti se construieste foarte putin
Oamenii de afaceri mizeaza in continuare pe imobiliare - 08 Ianuarie 2009 Oamenii de afaceri mizeaza in continuare pe imobiliare - 08 Ianuarie 2009
Cu 2.400 de lei, la Cu 2.400 de lei, la "Prima casa 2" - 02 martie 2010
HORNBACH a definit noile stiluri de amenajare pentru aceasta primavara HORNBACH a definit noile stiluri de amenajare pentru aceasta primavara

Vezi mai multe articole