Sunt niste filtre care au capacitatea de a reduce cantitatea de calciu si magneziu din apa - cele doua elemente stau la baza duritatii apei.
Dedurizatoarele sunt in general de doua tipuri: magnetice si cu rasini. Primele pot fi folosite si pentru sursa de apa potabila spre deosebire de cele cu rasini care sunt folosite exclusiv pentru dedurizarea apei folosite la uzul menajer (masini de spalat, centrale termice etc).
1 Comentariu
Cristian
11 februarie, 13:22
Dedurizatoarele magnetice (impropriu spus dedurizator; sunt de fapt reionizatoare) schimba polaritatea ionilor de calciu si magneziu din apa, ceea ce conduce la impiedicarea acestora de a se depune pe instalatii.
De mentionat este faptul ca, binecunoscutul calcar nu se de pune pe conductele de apa rece, ci numai pe apa calda. Pe apa rece se depune numai daca exista si fier sau mangan, cu care sa se asocieze. Vedem astfel tevi de apa rece cu piatra de culoare rosiatica sau neagra.
Pe apa calda se depune generos, functie de duritatea apei.
Diferenta intre reionizator si dedurizator este aceea ca, reionizatorul schimba polaritatea ionilor, iar dedurizatorul elimina propriuzis particulele din apa vinovate de formarea calcarului.
Dedurizatoarele pentru uz casnic (si nu numai) sunt prevazute cu rasina cationica pentru uz potabil si poate fi consumata, inclusiv utilizata in industria alimentara. Dedurizatoarele Ecowater, H2O, Purmo, Clack, folosesc astfel de tipuri de rasina Lista poate continua. Ideea este ca, dedurizatoarele chinezesti ieftine, care nu prezinta garantie, nu pot fi sigure in acest sens.