on

Ingrijirea gazonului toamna

24 august, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mai sunt doar cateva zile pana cand toamna isi va intra oficial in drepturi. Odata cu venirea ei si temperaturile vor incepe sa scada, dar gazonul nostru nu trebuie sa sufere din aceasta cauza. Cu cateva lucruri simple, efectuate corect in acest sezon, el va putea sa se mentina verde pana aproape de sosirea iernii. In prima parte a lunii septembrie temperaturile s-ar putea sa fie inca ridicate, este important sa asteptati prima ploaie mai consistenta pentru ca iarba sa prinda din nou culoare si sa va faceti si o idee de ansamblu asupra starii acesteia.

Ce trebuie sa faci pentru a ajuta gazonul sa se mentina verde si frumos o perioada cat mai indelungata?

   1. Ingrijirea gazonului

       a. Eliminarea buruienilor

Acest pas este unul foarte important pentru a avea un gazon sanatos. Aceasta operatiune poate fi realizata atat prin smulgerea cu mana, cat si prin folosirea erbicidelor. Dupa ce erbicidul si-a facut efectul este necesar sa adunati resturile uscate si sa efectuati si o fertilizare a solului.

       b. Umplerea golurilor

Acest aspect este absolut necesar pentru pastrarea imaginii impecabile a gazonului. Pentru aceasta, portiunile de gazon chelite vor trebui greblate, dupa care pe aceste zone vor fi imprastiate seminte sau pamant amestecat cu seminte. Completarea gazonului este recomandata atat primavara, dar si toamna. In acelasi timp. La sfarsitul toamnei, este indicata si imprastierea de ingrasamant peste gazon.

   2. Tunderea gazonului

Inca din luna septembrie vom observa ca gazonul nostru nu creste la fel de repede, din acest motiv ar trebui sa il tundem mai rar. Indiferent ca tunzi gazonul imediat dupa venirea primaverii sau in plina toamna, firul ierbii nu trebuie sa aiba mai putin de 5 cm, lungimea ideala a firului de iaba este cuprinsa intre 5 si 6.5 cm. Este important ca la prima ninsoare gazonul sa aiba o lungime cuprinsa in acest interval. Daca firul va fi prea lung ninsoare il va culca la pamant si nu ii va permite solului sa se aeriseasca in mod corespunzator, daca va fi prea scurt exista toate sansele ca el sa nu supravietuieasca pana la venirea primaverii.

   3. Aerarea gazonului

Dincolo de operatiunile de intretinere clasice, exista si cateva operatiuni de finete care contribuie la sanatatea si la aspectul unui gazon. Una dintre acestea este aerarea, care este necesara pentru asigurarea de oxigen atat solului, cat si microorganismelor esentiale gazonului. Cu cat solul este mai argilos, cu atat mai importanta va fi aerarea gazonului. Operatiunea este realizata cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon, care face mici gauri in sol si il decompacteaza. Aerarea solului este recomandata mai ales cand solul este umed.

   4. Scarificarea

Scarificarea gazonului este o operatiune mai putin cunoscuta si uzitata pentru intretinerea gazonului. Procesul consta in indepartarea resturilor organice de pe gazon, fire de iarba si muschi, cazute sau ramase din timpul sezonului rece. Resturile sunt utile atat timp cat sunt prezente intr-o cantitate mica. In schimb, prezenta lor in exces dauneaza sanatatii gazonului, deoarece impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, ceea ce conduce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben.

De aceea, dupa aerarea gazonului, urmeaza scarificarea. Aceasta se face primavara si toamna, de preferinta atunci cand pamantul este uscat. Pentru aceasta operatiune poate fi folosita o masina speciala, numita scarificator de gazon. Dispozitivul este prevazut cu lamele si se aseamana cu masina de tuns. Acesta trebuie trecut prin gazon de doua ori.

Scarificatorul poate fi electric sau pe benzina si este prevazut cu un sac colector pentru resturile din gazon. Lamele scarificatorului actioneaza la nivelul radacinii ierbii si curata resturile vegetale. Imediat dupa scarificare, gazonul va avea un aspect „ravasit”, insa isi va reveni in cateva zile.

Asadar, intretinerea unui gazon nu este un proces simplu. El cuprinde operatiuni mai mult sau mai putin cunoscute. Cert este ca, prin aplicarea lor, rezultatul va fi cel pe care ti-l doareai si anume: un gazon verde care sa reziste pana aproape de venirea iernii.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Andrei

19 martie, 09:01

Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, acum 3 zile am facut preselke deaerare si scarificare ale gazonului. am rugamintea daca se poate sa imi spuneti care ar mai fi urmatorii pasi si in gazulaplicarii unui ingrasamant sa imi recomandati ce anume pot folosi.

Alte articole

Mobilierul pentru gradina Mobilierul pentru gradina
Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei
Sfaturi de plantare a arbustilor de catina Sfaturi de plantare a arbustilor de catina
Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta
Gradina cu mozaic Gradina cu mozaic
Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului

Vezi mai multe articole