Doar 2.500 de locuinte, gata in 2009 - 07 Ianuarie 2009

07 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe hartie, numarul unitatilor ar fi trebuit sa ajunga la 10.000. Lipsaclientilor si a finantarilor i-a facut pe dezvoltatori sa-si schimbe planurile.
 
Doar 2.500 de locuinte noi au sanse sa fie terminate anul acesta, ceea ce inseamna un sfert din numarul planificat in anii trecuti. Ramasi subit fara clienti si scufundati in datorii, multi dezvoltatori au incetinit constructia, si-au decalat termenele cu luni de zile sau chiar au decis sa-si abandoneze santierele in asteptarea unor vremuri mai bune.
 
Dificultatile financiare din piata imobiliara au fost vizibile inca din 2008 cand, in loc de ridicarea a circa 9.000 de unitati locative, anuntate in primele luni ale anului, au fost gata in jur de 800 de unitati. Asta, in conditiile in care cele mai pesimiste estimari anuntau finalizarea a 3.000 de locuinte. Cele mai multe dintre spatiile locative ridicate se afla in Capitala.
 
Majoritatea apartamentelor, gata in toamna
 
Anul acesta construiesc cei care au finantarea asigurata - cele mai multe dintre proiectele aflate in curs de finalizare au fost vandute in proportii mai mici de 30%. Nici perspectivele nu sunt pozitive - specialistii spun ca, daca nu se deblocheaza creditele, piata imobiliara nu are sanse sa iasa din convalescenta.
 
„Chiar si o eventuala redresare, care ar fi posibil sa se inregistreze in primul trimestru din 2009, nu va putea aduce modificari majore privind livrarile de unitati noi, intrucat ciclul de realizare a unui proiect nou, de la momentul achizitionarii terenului si pana la finalizare, e de minimum 24 de luni“, spune Alexandru Nitescu, directorul Departamentului proiecte&investitii la Regatta. Nici cei de la CB Richard-Ellis nu sunt mai optimisti. „Cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici si medii, in care constructia e intr-un stadiu avansat“, comenteaza Adrian Niculescu, de la CBRE.
 
Unul dintre marile proiecte care vor fi gata „cu siguranta“ pana in decembrie este Romfelt Plaza, ansamblu de 616 locuinte din zona Colentina, din Capitala, cu termen-limita in septembrie. „Incerca m sa fim gata chiar inainte, dar ramane de vazut cum evolueaza lucrurile. Oricum terminam sigur“, spune Rodica Ceachiris, director de vanzari si marketing la Romfelt Plaza. Potrivit acesteia, pana acum au fost vandute circa 27% din apartamente. „La Pallady Residence, lumea poate deja sa se mute, mai avem cateva maruntisuri de facut, iar la Pallady Towers finalizam lucrarile in septembrie“, afirma Corneliu Serban, general manager la Buc Invest.
 
Chiar daca nu vor fi gata, pentru ca este un proiect foarte mare, turcii de la Cosmopolis sunt pe cai mari. „Pana in decembrie vor termina 1.200 de locuinte“, promite Murat Kavurga, general manager Opus Land Development.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inconjurati-va de realism absolut cu noua bara de sunet HT-A7000 de la Sony pe 7.1.2 canale Inconjurati-va de realism absolut cu noua bara de sunet HT-A7000 de la Sony pe 7.1.2 canale
Stagnarea vanzarilor de locuinte urca ofertele pentru imobile de inchiriat cu 45% Stagnarea vanzarilor de locuinte urca ofertele pentru imobile de inchiriat cu 45%
HUF HAUS a obtinut premiul „Home of the Future” pentru sistemul de incalzire cu gheata HUF HAUS a obtinut premiul „Home of the Future” pentru sistemul de incalzire cu gheata
Evitati problemele Evitati problemele
BNR nu va urmari piata imobiliara BNR nu va urmari piata imobiliara
Cum dispar petele in 7 pasi simpli Cum dispar petele in 7 pasi simpli

Vezi mai multe articole