Amenajare dormitor

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dormi Thor in dormitor!

Nu cred ca exista ceva intamplator in lumea asta. De pilda, am aflat, recent, cu totii ca un suedez fabricant de mobila a devenit cel mai bogat om din lume. O fi fost crescut de mic in cultul muncii, poate si al unei desavarsite descipline (cuvinte pe care noi le putem gasi in dictionarul de neologisme) si a fost cu sigutanta extrem de ambitios. Ca toti nordicii care se uita spre Valhala si afla acolo modelul lucrului bine facut. Iarasi, nu vad o intamplare ca zeul Thor, scandinavul, a ales sa intre in istorie cu un ciocan in mana. Nu cu o sabie, nici cu biciul sau cu mana intinsa. Ciocanul e si arma si unealta. Cu el izbesti dar si zidesti. Si mai am o convingere: ca intre doua lupte si o zidire a lumii lui, Thor prefera odihna, intr-un confort desavarsit, intr-un loc al lui, strasnic amenajat si decorat cu stil. Eu asa cred, ca Thor dormea in dormitor.

 
amenajare dormitor
Dormitorul - spatiul destinat intimitatii si linistii noastre, locul, unde, cu adevarat evadam din social... Ca orice spatiu respectabil, dormitorul are subordonatii sai: dressing-ul si baia. Este important ca zona " de noapte" a locuintei sa fie direct accesibila din vecinatatea zonei de intrare in casa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie si usor accesibila, mai ales vizual, oricui din afara familiei. Conceptul spatial al casei trebuie sa stabileasca granite psihologice si fizice intre zona de zi si cea de noapte. Dormitorul este locul in care dormim, dar, in egala masura si locul in care ne pastram hainele. Unele dormitoare pot fi prevazute si cu un loc destinat studiului. In astfel de camere cu diferite zonificari, este vitala alegerea unui mobilier adecvat si pozitionarea lui cat mai corecta si eficienta, in raport cu spatiul. De aceea, atentie: nu asezati patul la intamplare, iar dulapurile pentru haine, daca se afla in camera, nu trebuie sa domine incaperea si nici sa ruineze armonia vizuala a spatiului. Atunci cand dimensiunile dormitorului sunt generoase, problema depozitarii hainelor se poate rezolva cu asa-numitele dulapuri ascunse (incastrate in zid) adica unul din peretii camerei se dubleaza si devine spatiu de depozitare, iar dulapul, ca element de mobilier, dispare.

 

 
amenajare dormitor
 

Dormitorul ideal

 

Vom tine intotdeauna cont de dimensiunile camerei si in ceea ce priveste alegerea culorilor finisajelor si a obiectelor de decor, a stilului mobilierului, a plasarii acestuia in spatiu si in raport cu lumina naturala.

ideal este cel care se adapteaza diverselor nevoi prin intermediul anumitor zone specializate, fie ca este vorba deDormitorul  spatiul destinat unui copil, unui adolescent, unui adult sau unui cuplu. Criteriile de apreciere ale unei amenajari reusite sunt sustinute de simplitatea formala a intregului si a detaliului.

Dormitorul destinat copilului este spatiul care se transforma permanent, odata cu varsta si nevoile acestuia. Mobilierul trebuie sa fie si el flexibil conceput, usor adaptabil.

 

 
amenajare dormitor

 

Solutia noastra

 

De obicei, apartamentele noastre de bloc nu au spatii suficient de mari si de foarte putine ori au fost prevazute cu un dressing pentru dormitor. Astfel, scopul unei reamenajari va fi si acela de arezolva aceasta problema. Fotografiile articolului nostru, va schiteaza o solutie posibila, foarte eleganta, de reamenajare a unui dormitor, fara interventii majore de recompartimentare.

 

 
amenajare dormitor

 

Dressing-ul nu este un spatiu izolat, inchis, el face parte din dormitor, fiind delimitat de locul de dormit prin denivelarea pardoselii. Aceasta diferenta de nivel pare ca protejeaza si mai mult locul destinat relaxarii si il face mai greu accesibil. Traseul ce trebuie parcurs urmareste parca un ritual initiatic, destinat numai cunoscatorului acelui spatiu. Dulapul, ce ocupa un perete al camerei, devine fundal, un element de decor pentru intregul spatiu. Lumina naturala laterala, mobilierul minimal, combinatia de culori contrastante intre mobilier, dulap si finisajele peretilor, materialul cald (lemnul) ales pentru pardoseala, sunt toate elemente ce se subordoneaza conceptului de spatiu minimal destinat omului contemporan si nevoilor lui materiale si spirituale in perpetua schimbare.

 
amenajare dormitor

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Saltele cu memorie vs. Saltele ortopedice. Ce ar trebui sa aleg? Saltele cu memorie vs. Saltele ortopedice. Ce ar trebui sa aleg?
Cele mai bune saltele pentru patul și spatele tău Cele mai bune saltele pentru patul și spatele tău
Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (prima parte) Liniste, confort si relaxare: Definitia unui dormitor pe placul tuturor (prima parte)
Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor
Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota Ce trebuie sa stii cand iti alegi pilota
Dormitorul, intre vis si realitate Dormitorul, intre vis si realitate

Vezi mai multe articole