on

Economisirea energiei: 8 lucrari pentru eficientizarea termica a locuintei

18 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Preocuparea fata de tinerea sub control a facturilor lunare este un obicei in majoritatea locuintelor din Romania. De ani de zile, atat statul, cat si persoanele fizice, au inteles ca izolarea termica a blocurilor si a caselor reprezinta o masura vitala pentru reducerea costurilor si au actionat in consecinta. In acest articol ne vom concentra, insa, pe anveloparea completa a caselor si iti vom prezenta 8 tipuri de lucrari pe care trebuie sa le ai in vedere pentru o eficienta termica maxima a locuintei tale.

1. Pivnita

Casele vechi pierd multa energie termica prin pivnita si prin spatiile de acces spre aceasta. O mare parte din vina o poarta tevile de incalzire si de apa calda neizolate, care actioneaza ca serpentine termice. De aceea, Regulamentul European referitor la economisirea energiei impune izolarea acestora. Pe tevi pot fi montate usor cochilii termoizolante prefabricate din spuma sau vata minerala. Dar si materialul de izolare trebuie protejat de umezeala cu folie de aluminiu sau material plastic. Desi reglementarile in vigoare nu prevad obligativitatea izolarii tavanelor din spatiile neincalzite ale pivnitelor, masurile in acest sens se pot dovedi, totusi, eficiente. In plus, sunt si foarte usor de executat. Trebuie, pur si simplu, ca placile termoizolante sa fie lipite de tavanul respectiv.

2. Soclul de zidarie

In cazul unor masuri ample de renovare a zidariei (cauzate, de exemplu, de umezeala ascendenta, colturi umede ale incaperilor etc), precum si in eventualitatea construirii unor anexe la o cladire existenta, trebuie acordata o atentie deosebita soclului de zidarie. Prin folosirea unui material de constructie special, pot fi evitate deteriorarile acestei zone pretentioase. In plus, modalitatea de punere in opera nu este deloc dificila: pe o bariera capilara (de exemplu, o membrana bituminoasa) va fi aplicat un pat de mortar, in care vor fi asezate caramizi speciale, cu rol de izolare termica. Este permisa amplasarea lor sub peretii portanti, deoarece caramizile sunt realizate din sticla spongioasa, un material rezistent la presiune (dar si la umezeala, deoarece nu are proprietati de absorbtie capilara).

3. Sapa

La mansarda, pivnita si anexe fara subsol se impune izolarea sapei, pentru a evita pierderile de caldura si fenomene neplacute de tipul “picioarelor reci”. De regula, la procedeele obisnuite de aplicare a sapei in stare umeda sunt inglobate si placi termoizolatoare rezistente la presiune, dar in cazul lucrarilor de modernizare si reconstructie sunt utilizate mai frecvent sape cu aplicare uscata (fiind chiar recomandate placi pentru montaj uscat, care vor fi asezate pe un material izolator nivelat uniform sau pe o serie de placi termoizolante imbinate compact). Placile de sapa cu aplicare uscata sunt disponibile si sub forma unor panouri mixte, pe care este deja lipita termoizolatia. In cazul plasarii sub o pardoseala din asflat turnat, termoizolatia trebuie sa reziste la temperaturi foarte ridicate.

4. Peretii exteriori

Conform Regulamentului European referitor la economisirea energiei, in cazul in care mai mult de 20% dintr-un perete exterior situat spre un punct cardinal este reconditionat, coeficientul de transfer termic nu poate fi mai mare de 0,35W/m2K. Printre cele mai utilizate sunt asa-numitele sisteme termoizolatoare tip monolit. Peretii exteriori sunt captusiti cu placi din spuma rigida de polistiren, vata minerala, poliuretan, panouri fibrolemnoase, pluta, bumbac, in, canepa, lana, paie, sticla spongioasa etc, iar apoi tencuiti sau placati. Alternativ, poate fi amenajata o fatada protectoare (perete cortina) din lemn, dale etc. Caramizile aparente sunt folosite mai rar in acest caz. O alta modalitate este izolarea termica exterioara masiva, care presupune lipirea unor placi de BCA pe vechea tencuiala.

5. Peretii interiori

Termoizolatia interioara este un mijloc de ultima instanta, aplicabil doar atunci cand cea exterioara nu poate fi executata sau este interzisa. Pentru a nu inrautati situatia prin masuri gresite (aplicarea tepetelor de polistiren sau simlar) recomandarea noastra este aceea a contactarii unui expert, care sa evalueze particularitatile concrete. De exemplu, o modalitate de renovare presupune aplicarea unor placi adaptate la mediu. In multe state europene, acestea sunt marcate cu eticheta “produs recomandat pentru un stil de locuit biologic”. Placile au o grosime de 25 mm, sunt realizate din silicat de calciu si trebuie montate in zonele interioare afectate de mucegai si apa de condens. Ele pot absorbi un volum de apa de 3,5 ori mai mare decat propria lor greutate, pe care o elimina treptat prin evaporare.

6. Tavanul ultimului nivel

Conform reglementarilor europene, tavanul incaperilor incalzite situate la ultimul nivel trebuie izolate suplimentar, chiar si in situatia in care deasupra exista un pod nelocuibil. Masura este perfect justificata, in conditiile in care aerul cald se ridica la tavan, iar pierderile de caldura pot fi evident mai mari daca acesta nu este izolat termic. Lucrarile de izolare pot fi realizate deasupra tavanului, prin utilizarea de placi sau saltele termoizolante in timp ce materialul izolator trebuie sa aiba, de asemenea, un strat protector. La podurile nelocuibile foarte joase, izolarea pantelor acoperisului este dificila si rareori economica. Totusi, daca podului i se poate da o utilizare, nefiind exclusa o mansardare ulterioara, izolarea pardoselii acestuia va fi executata astfel incat deasupra ei sa poata fi montata o alta pardoseala dura (cu umplutura si placi de acoperire).

7. Interiorul pantei acoperisului

Una dintre cele mai folosite modalitati de termoizolare a acoperisurilor abrupte presupune aplicarea materialului izolator intre capriori. La reconditionarea unui acoperis, inaltimea capriorilor trebuie aleasa astfel incat placile sau saltelele izolatoare de grosime adecvata sa se potriveasca perfect intre acestia. Daca inaltimea capriorilor este insuficienta, ei pot fi dublati prin suprapunere, respectiv poate fi combinata o izolatie intre capriori cu una sub acestia. Izolarea acoperisului are proprietatea de a economisi energie, chiar si in cazul unui pod nelocuit, deoarece intre acesta si etajul de dedesubt se va obtine un tampon termic. Pentru termoizolatie pot fi aplicate profile, panele sau placi cu montaj uscat, dar sunt utilizate si placi de izolare termica cu partea interioara deja finisata.

8. Exteriorul pantei acoperisului

Cea mai eficienta modalitate de termoizolare consta in aplicarea acesteia la exterior, lucru valabil si pentru acoperisurile abrupte. In aceasta situatie este vorba despre aplicarea izolatiei pe capriori. O structura clasica este alcatuita din urmatoarele: astereala peste capriori, apoi o bariera de vapori, termoizolatia, strat de acoperire a acesteia, contrasipci, sipci si invelitoarea acoperisului. Mai exista placi etanse si autoportante, care pot fi aplicate direct pe capriori. Fara a mai fi nevoie de astereala. In plus, calitatea izolatiei termice destinata aplicarii pe capriori a ajuns la un nivel tot mai ridicat (parti interioare deja finisate, miez termoizolant, caserari, formate de dimensiuni mari etc). Materialele cele mai uzitate sunt spuma rigida din poliuretan sau polistiren, vata minerala, fibrele lemnoase sau pluta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoizolatia casei (II) Termoizolatia casei (II)
Infiltratii in beci - Hidroizolare si Termoizolare Infiltratii in beci - Hidroizolare si Termoizolare
Alege corect polistirenul Alege corect polistirenul
Cu ce material iti poti izola podul casei Cu ce material iti poti izola podul casei
Termoizolare de top cu polistirenul grafitat Termoizolare de top cu polistirenul grafitat
Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren

Vezi mai multe articole