on

Sfaturi generale despre termoizolarea cu polistiren

08 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand vine vorba despre termoizolarea locuintei in Romania, polistirenul expandat este cea mai des mentionata si utilizata solutie, in mare masura datorita pretului de achizitie mult mai scazut, comparativ cu al altor materiale cu acelasi rol. Cu toate ca anveloparile realizate cu acest material sunt destul de populare, exista in continuare cateva nelamuriri legate de montaj. Tocmai de aceea, este foarte importanta reamintirea pasilor inclusi in acest proces.

In primul rand, trebuie lamurita confuzia creata in ceea ce priveste polistirenul extrudat si cel expandat. Primul este utilizat la termoizolarea soclurilor, pardoselilor, fundatiilor, acoperisurilor etc. In general, acolo unde rezistenta sa la compresiune, dar si lipsa capilaritatii, isi pot dovedi pe deplin eficienta.

De cealalta parte, polistirenul expandat este utilizat la izolatia termica a fatadelor, dar si in alte aplicatii similare. Utilizarea acestuia la interior nu este deloc recomandata, in special din cauza faptului ca materialul este foarte combustibil.

Sistemul cu polistiren presupune utilizarea mortarului pentru polistiren si apoi spacluirea si armarea suprafetei acestuia. Aceasta suprafata va fi extrem de sensibila la orice soc din cauza slabei rezistente mecanice a polistirenului expandat. In plus, odata cu izolatia interioara, temperatura din spatele stratului izolator va avea o valoare mult mai mica, fapt care va conduce la condensarea vaporilor de apa care strabat masa polistirenului si intalnesc suprafata mai rece. Intre placile de polistiren sau intre polistiren si zidarie se poate dezvolta mucegaiul, care nu va putea fi observat decat atunci cand va iesi la suprafata termoizolatiei.

De aceea, sistemul cu vata minerala si gipscarton presupune utilizarea unei bariere de vapori care are rolul de a impiedica ajungerea vaporilor catre masa izolatoare si astfel se elimina posibilitatea producerii condensului. Bariera de vapori poate fi reprezentata de folia de aluminiu (separata sau aplicata din fabrica pe vata minerala) sau de folia polietilena.

De ce fatada trebuie izolata doar cu polistiren expandat

Polistirenul expandat este utilizat pentru termoizolarea fatadei deoarece trebuie sa permita respiratia peretelui si sa asigure o pozitionare a punctului de roua in masa polistirenului. Daca acest punct se va afla pe zona de zidarie, condensul care se poate crea in acea zona va ingheta si va produce deteriorari la nivelul structurii materialelor. In cazul aplicarii polistirenului extrudat pe fatada, vaporii din interior vor migra prin perete si vor condensa in zona peretelui, fara a putea fi eliminati in exterior. In schimb, asa cum mentionam anterior, polistirenul extrudat poate fi folosit acolo unde este necesara o rezistenta mecanica sporita si nu se pune problema respiratiei structurii (fundatie, soclu, pardoseli etc)

De ce nu este recomandata izolarea cu polistiren expandat la interior

In astfel de situatii, exista riscul aparitiei condensului/ mucegaiului. Intr-un sistem cu vata minerala, peretele nu va mai respira sau, mai precis, vaporii nu vor mai putea migra catre exterior din cauza barierei de vapori care nu permite acest fenomen. Astfel, daca prin acea bariera acei vapori care se produc nu mai ajung in exterior, acelasi lucru s-ar intampla si in cazul utilizarii polistirenului extrudat, care, de asemenea, nu lasa peretele sa respire.

Costurile ar fi mai ridicate

Diferenta intre bariera de vapori si aplicarea polistirenului extrudat este ca suprafata placata cu extrudat nu poate fi intotdeauna o bariera continua si etansa impotriva vaporilor. Astfel, de polistiren expandat nici nu poate fi vorba, din cauza capacitatii sale de difuzie.

Daca s-ar considera ca placarea cu extrudat poate crea o bariera de vapori, atunci intervin alte aspecte defavorabile acestei solutii precum timpul de punere in opera, modul de finisare al suprafetei, costul sistemului etc. La o comparare a celor doua sisteme, se va ajunge inevitabil la concluzia ca sistemul cu gipscarton este mult mai usor de pus in opera, necesita un timp scurt, este mult mai curat, iar placile de gipscarton vor oferi o suprafata a peretelui net superioara din punct de vedere estetic, dar si rezistent mecanic.

Daca ai mai multe intrebari pe acest subiect, te invitam sa le adresezi pe forumul nostru: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

13 martie, 16:12

Buna Elena,

Din pacate, optiunile in aceasta situatie sunt limitate. Normal ar fi sa se incalzeasca toate apartamentele, chiar daca unele mai putin. In situatia prezentata, exista doar posibilitatea de a izola termic peretii si pardoseala, dar nu fara investitii si deranj.

ELENA BLANITA

13 martie, 15:36

STAU LA ET.2 IAR SUB MINE LA ET.1 NU E NIMENI DE ANI DE ZILE .FAPTUL CĂ LA MINE E CALD IAR DEDESUPT ESTE FRIG AM ÎMCEPUT SĂ AM MUCEGAI PE PARCHET.CE SĂ FAC?LA FEL SI PE PERETELE VECIN CU VECINUL DIN STÂNGA LATERALA.AM ACEIAŞI PROBLEMĂ ÎMI IESE MUCEGAI.CE MĂ SFĂTUIŢI SĂ FAC?

Alte articole

Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta
Casa ta poate deveni mult mai confortabila cu o izolare corecta Casa ta poate deveni mult mai confortabila cu o izolare corecta
Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica  si influenta asupra comportarii constructiei Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica si influenta asupra comportarii constructiei
Termoizolare cu bani de la banca Termoizolare cu bani de la banca
Izolarea fonica a apartamentului Izolarea fonica a apartamentului
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I)

Vezi mai multe articole