Efecte Dezvoltatorii si expertii imobiliari avertizeaza

25 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fiscalitatea romaneasca trage in jos inchirierile de proprietati
 
Pentru a scapa de plata TVA-ului, anul trecut o serie de proprietati au fost achizitionate pe firme
 
Masurile de simplificare a platii taxei pe valoarea adaugata sunt un posibil motiv al stagnarii pietei imobiliare
 
Impozitul perceput pentru cladiri persoanelor juridice este mult mai mare decat cel perceput persoanelor fizice, ceea ce a dus la impiedicarea dezvoltarii de proiecte destinate inchirierii, a declarat ieri Gabriel Biris, managing partner la firma de avocatura Biris Goran, in cadrul unui seminar despre piata imobiliara locala.
 
Astfel, daca pentru un apartament cu o suprafata de 100 de metri patrati, localizat in zona A si rang 0, cu un pret de achizitie de 150.000 de euro, o persoana fizica plateste un impozit anual de 173 de lei, pentru aceeasi locuinta, o persoana juridica este obligata sa plateasca de 48 de ori mai mult, adica 8.325 de lei pe an. In mod evident, in aceste conditii, pentru dezvoltator nu este avantajos sa inchirieze acea proprietate.
 
In acelasi timp, diferentele de tratament fiscal dintre persoanele fizice si cele juridice au facut ca pe parcursul anului trecut o serie de proprietati sa fie cumparate pe firma pentru a nu se mai plati TVA. „Incepand de la 1 ianuarie 2008 nu se mai aplica masurile de simplificare in materie de TVA pentru achizitiile de terenuri construibile si de imobile noi si lucrarile de constructie montaj.
 
Eliminarea acestor masuri sunt un posibil motiv pentru stagnarea pietei imobiliare in primul trimestru al acestui an”, a mai declarat Gabriel Biris. El a mai adaugat ca dezvoltarea de proiecte pe persoane fizice stimuleaza evaziunea fiscala. 
 
Speculatorii sunt pe cale de disparitie
 
Persoanele fizice platesc 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, tinandu-se cont de suprafata construita, valoarea fixa pe metrul patrat, dar si de coeficientul de corectie stabilit in functie de rangul localitatii si de zona de amplasare a cladirii. Impozitul pe care persoanele fizice il platesc variaza de la 0,25% si pana la 1,50% din valoarea de inventar a cladirii. In cazul in care cladirea respectiva nu a fost reevaluata in ultimii trei ani, anterior anului de referinta, impozitul este cuprins intre 5 si chiar 10%.
 
Prezent in cadrul aceluiasi seminar, directorul executiv al Globe Trade Center, Shimon Gallon, a declarat ca cei care cumparau apartamente in scop speculativ sunt pe cale de disparitie, iar dezvoltatorii vor trebui sa isi indrepte mai mult atentia spre beneficiarii finali. “Pe vremuri, puteai sa mergi la banca cu un desen facut de un arhitect si luai un credit foarte usor, iar terenurile se vindeau in urma unei discutii in avion, uneori chiar de doua ori in acelasi drum. Epoca aceasta s-a terminat, cei care au venit sa stea o jumatate de an pentru castiguri enorme din imobiliare au plecat, iar dezvoltatorii trebuie sa lucreze puternic la nivelul calitatii proiectelor si sa se adreseze end-useri-lor si nu speculatorilor ca pana acum”, a precizat Shimon Gallon.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Orasenii sunt dispusi sa dea maximum 60.000 de euro pentru o casa la munte Orasenii sunt dispusi sa dea maximum 60.000 de euro pentru o casa la munte
Construim Viitorul: Construct - Ambient Expo 2024 Construim Viitorul: Construct - Ambient Expo 2024
Vile la munte cu un pret mediu de 1.000 de euro metrul patrat - 07 August 2009 Vile la munte cu un pret mediu de 1.000 de euro metrul patrat - 07 August 2009
Agentiile imobiliare umfla pretul caselor Agentiile imobiliare umfla pretul caselor
Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 24% in 2009: Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca: E mult mai bine. Anul trecut era jale. - 19 ianuarie 2010 Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 24% in 2009: Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca: E mult mai bine. Anul trecut era jale. - 19 ianuarie 2010
Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008 Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte - 08 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole