Energie - Accizele scumpesc viata romanilor

19 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Continua procesul de "calire" a romanilor cu noi scumpiri. De la 1 iulie vor intra in vigoare accizele mai mari la produsele petroliere si electricitate.
 
De la 1 iulie, scumpirile avute in vedere de autoritatile din domeniile gazelor si electricitatii, datorate mecanismelor proprii de calcul, se vor suprapune cu noi majorari ale accizelor produselor petroliere si ale energiei electrice.
 
Desi toate majorarile par mici, iar managerilor din toate domeniile pare sa le fi scazut apetitul transferului automat al scumpirilor in preturile proprii, ajustarile nu vor intarzia sa puna la incercare functionalitatea economiei de piata a Romaniei.
 
Tarifele fara taxe ale gazelor vor creste pentru consumatorii casnici cu 1,54% in medie, iar pentru firme cu 1,65%, potrivit autoritatii din domeniu (ANRGN). Este de asteptat ca autoritatea in domeniul electricitatii sa decida scumpiri de proportii asemanatoare.
 
CARBURANTII. Benzina asa-zisa "cu plumb" se va scumpi cu cel putin 2,87% la 1 iulie, fata de preturile prezente, in conditiile in care cursul leului si preturile titeiului ar fi aceleasi. Pentru cine isi mai permite inca un "plin" de rezervor de 45 de litri, costul va fi de cel putin 1,59 de milioane de lei vechi, cu peste 44.000 de lei mai mult.
 
De la 1 iulie a.c., acciza la benzina cu plumb va ajunge la 395 de euro/1.000 de litri, de la 369,6 euro/1.000 de litri, cat este in prezent. In plus, scumpirea gazelor si a electricitatii isi vor aduce contributia la costurile de rafinare, despre care producatorii se plang ca au fost atat de mari anul acesta, incat rafinariile au lucrat in pierdere.
 
ABERATIA. Calculele au fost facute la o pondere medie a accizelor de 35% in pretul la pompa inca in vigoare, dar ponderea este complicata de aberatia numita "taxarea taxarii" si de faptul ca producatorii ar putea transfera integral cresterea accizelor in preturile finale. La carburanti, de pilda, TVA se calculeaza la pretul accizat deja! Fara "aberatie", cresterea ar fi de 2,4%. Cat priveste carburantul GPL, taxarea va fi cu 41 eurocenti mai mare, plus 25% fata de nivelul actual. Rafinorii spun, totusi, ca in primele 3-4 saptamani de la majorarea accizelor nu se va produce o scumpire importanta a preturilor benzinei.
 
ELECTRICITATE
Energia electrica va fi accizata de la 1 iulie cu 30% mai mult pentru consumatorii casnici (9 eurocenti la mia de MWh), si cu 35,7% pentru noncasnici. O familie, care are combina frigorifica, un televizor si un calculator si nu opreste lumina de fiecare data cand iese din camera, consuma circa 150 kWh si plateste circa 550.000 de lei vechi. Din cauza accizei, familia in cauza nu va plati mai mult cu 1,35 eurocenti. Pretul fara taxe va suferi si o scumpire probabil de 1,5% a kilowatului.
 
In total, familia va plati cu 8.729 de lei vechi mai mult. Dar electricitatea se produce si cu pacura, a carei acciza va fi mai mare cu aproape 39,5%. Astfel ca vor aparea scumpiri indirecte, pentru ca profitul termocentralelor este atat de mic, ori chiar negativ, incat toate vor incerca sa transfere acciza in pret.
 
Costul mediu al combustibilului ars de termocentrale in pretul final al electricitatii este de 75%, variind intre 65% si 85%. Termocentralele pe pacura, gaz si carbune produc cam 60% din curentul tarii. Pretentiile producatorilor vor fi mai mari cu 26,3%.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi
Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009 Guvernul subventioneaza 50% din valoarea proiectelor de reabilitare termica a locuintelor - 05 Martie 2009
Boc: 390 de locuinte vandute prin Prima Casa sunt proiecte noi - 09 Noiembrie 2009 Boc: 390 de locuinte vandute prin Prima Casa sunt proiecte noi - 09 Noiembrie 2009
Tehnologii: Casa la control Tehnologii: Casa la control
Ritm mai lent la constructii Ritm mai lent la constructii
Preturile apartamentelor ceausiste s-ar putea dubla in cinci ani Preturile apartamentelor ceausiste s-ar putea dubla in cinci ani

Vezi mai multe articole