Esop: Chiriasii vor incepe sa tina cont si de costurile de intretinere - 3 Martie 2009

03 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Esop: Chiriasii vor incepe sa tina cont si de costurile de intretinere
3 Martie 2009
 
Costurile de intretinere vor conta din ce in ce mai mult, pentru urmatoarea perioada, in calculul companiilor pentru evaluarea centrelor de afaceri, iar proprietarii vor fi nevoiti sa renegocieze contractele cu furnizorii, considera consultantii companiei Esop.
"In anii 2009 si 2010 concurenta dintre proprietarii de cladiri pentru chiriasi va fi din ce in ce mai mare, iar atractivitatea unei proprietati va fi data, pe langa nivelul chiriei, si de nivelul cheltuielilor de intretinere si proiectia viitoare a acestor costuri. Consideram ca proprietarii care doresc sa-si pastreze chiriasii trebuie sa revizuiasca la sange costurile de mentenanta, sa renegocieze contractele cu furnizorii de servicii de property management si cu alti prestatori de servicii conexe pentru a optimiza costurile de intretinere, care au crescut in unele cazuri exagerat de mult", sustine Mirela Raicu, partener Esop.  
 
Ea apreciaza ca la sfarsitul anului 2008 cheltuielile de intretinere au urcat spre 4-6 euro/mp, in conditiile in care in anii 2006 - 2007 nivelul acestora in cadrul proiectelor de calitate superioara varia intre 2,8-3,3 euro/mp, iar la cladirile de clasa B sau B+ se situa intre 1,8 si 3 euro/mp, potrivit NewsIn.
 
Aceasta a precizat ca majorarea costurilor de intretinere a avut loc atat ca urmare a escaladarii preturilor la utilitati (energie electrica si gaze, in special), dar si cresterii costurilor de management al cladirii (curatenia, paza, receptia, costuri cu firmele de property management etc.).
 
Mai mult, sistemul de regularizare anuala a costurilor de intretinere, conform caruia intr-un an nou acestea vor fi egale cu cele inregistrate in anul care tocmai s-a incheiat, risca sa aduca firmelor un cost de intretinere egal celui din 2008, an in care nu existau restrictii atat de mari in privinta costurilor fixe.
 
Reprezentantii Esop mai spun ca datorita gamei destul de largi de costuri pe care le inglobeaza, cheltuielile de intretinere nu pot fi stabilite la un nivel ferm pe intreaga perioada contractuala, pentru ca aceste costuri inevitabil vor avea anumite fluctuatii in timp, iar un nivel ferm ar implica aproape inevitabl un avantaj sau dezavantaj al uneia dintre parti.
 
Astfel, cel mai des practicat sistem este cel al stabilirii unui nivel estimativ pentru primul an contractual, nivel ce se actualizeaza periodic, conform costurilor efectiv inregistrate.
 
Pentru a contesta valoarea costurilor de intretinere chiriatii nu pot decat sa angajeze un auditor specializat in astfel de activitati, iar daca rezultatele la care ajunge acesta sunt diferite de cele prezentate de proprietar atunci se va ajunge fie la o rezolvare pe cale amiabila a diferendului, fie se va apela la instanta.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Zona rezidentiala Pipera a intrat in declin Zona rezidentiala Pipera a intrat in declin
Locuinta se asigura de la 100 de euro pe an Locuinta se asigura de la 100 de euro pe an
REHAU ofera cursuri de specializare gratuite REHAU ofera cursuri de specializare gratuite
GROHE SPA la Milano Design Week castiga prestigiosul premiu ”Best of the Best Red Dot Award” GROHE SPA la Milano Design Week castiga prestigiosul premiu ”Best of the Best Red Dot Award”
Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri
Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu” Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu”

Vezi mai multe articole