Tranzactiile cu terenuri, pas cu pas - 06 mai 2010

06 mai, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Piata terenurilor a avut o evolutie tumultuoasa, de la preturi exorbitante si tranzactii pe banda rulanta, la o inghetare a pietei si la modificari importante de preturi. In varf de bula imobiliara oricine incheia o tranzactie pentru ca terenurile se vindeau si cumparau foarte usor. Asa ca proprietarii schimbau preturile in mod aberant de la o ora la alta doar din simplul motiv ca vecinul lui vanduse cu o valoare mai mare. Acum numarul tranzactiilor s-a redus drastic, preturile s-au ajustat simtitor, iar in aceasta zona parca lucrurile au inceput sa o ia pe un fagas normal in care proprietarii si cumparatorii pot discuta in termeni rationali. De aceea, in ideea de a clarifica cum se realizeaza o tranzactie in conditii normale am apelat la un specialist in imobiliare pe acest segment, care ne-a explicat pe etape cum are loc aceasta procedura.
 
Pasii
 
In momentul in care o persoana are in plan achizitionarea unui teren "trebuie sa stie ce vrea exact: ce suprafata, ce va construi, ce buget are la dispozitie", ne-a explicat Ionut Bordei, Head of Land Department, CB Richard Ellis (CBRE).
La intalnirea dintre cele doua parti, "clientul cumparator are nevoie doar de bani, daca vorbim despre vanzator trebuie sa aiba: actul de proprietate, cadastru, certificat de urbanism (certifica statutul terenului, coeficienti de constructie disponibili si cei optenabili prin PUZ sau PUD).
Trebuie sa stiti ca atunci cand cumparati un teren prin intermediul unei agentii imobiliare veti aloca pentru intermediari un comision intre 1 si 3%.
 
Atentie mare la intocmirea actelor
 
In ceea ce priveste costul actelor, reprezentantul CBRE a spus ca acesta este clar si depinde de tipul tranzactiei si valoare. "Nu exista costuri ascunse. Pot exista costuri suplimentare, care vin ulterior, daca se doreste schimbarea destinatiei terenului sau schimbarea coeficientilor de constructie, dar acestea sunt costuri asumate si depind de ceea ce vrea sa faca cumparatorul. Proprietarul trebuie sa plateasca un impozit in functie de cat timp a avut terenul in proprietate", a mai adaugat Ionut Bordei.
Conform declaratiilor lui Ionut Bordei, cumparatorul trebuie sa fie atent la ce scrie in certificatul de urbanism si evident la actele de proprietate si modul de dobandire. Iar pe de alta parte, proprietarul trebuie sa fie atent la clauzele referitoare la modalitatea de plata a pretului.
 
Preturile variaza in functie de mostenirea de pe teren
 
Referitor la preturi: se calculeaza pe fiecare proprietate in parte in functie de particularitatile de constructie, de pozitie, de tipul de constructie pretabil pe proprietate si starea terenului. Un scurt exemplu: Exista terenuri identice asezate unul langa celalalt, din care unul este gol, celalalt are o constructie in paragina pe el - de principiu au aceiasi coeficienti de constructie, insa terenul care are constructie pe el va fi mai ieftin cu valoarea costului de demolare.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

GEZE lanseaza noi produse inovatoare la targul BAU din Munchen GEZE lanseaza noi produse inovatoare la targul BAU din Munchen
Noile colectii Kuma au oferit o experienta inedita in cadrul evenimentului organizat la Cluj Noile colectii Kuma au oferit o experienta inedita in cadrul evenimentului organizat la Cluj
Pretul apartamentelor a crescut cu 20% Pretul apartamentelor a crescut cu 20%
Plante pentru gradina Plante pentru gradina
Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani
Copaci taiati pentru un bloc Copaci taiati pentru un bloc

Vezi mai multe articole