Cat mai costa o locuinta in Capitala

27 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul unei locuinte este dat astazi de conceptul proiectului cu totul - de la arhitectura ansamblului, la suprafata si calitatea finisajelor. Locatia, insa, ramane factorul decisiv. Asadar, pretul este mai mare intr-o zona in care accesul se face mai usor, atat prin mijloacele de transport in comun, cat si cu masina personala. „De asemenea, alte dezvoltari de office si retail pot ridica valoarea zonei”, spune Ilinca Paun, Head of Colliers Residential Division.
 
 In momentul de fata, cele mai scumpe zone rezidentiale din Bucuresti sunt Primaverii (3 camere - intre 550.000 si 1.100.000 euro) si Nordul. Aici, in prima faza de constructie a Baneasa Rezidential, pretul unui apartament de 2 camere varia, la momentul demararii proiectului, intre 215.000 si 230.000 euro, cel al unuia de 3 camere - intre 330.000 si 375.000 euro si unul de 4 camere s-a achizitionat cu sume cuprinse intre 390.000 si 415.000 euro. Pretul unui penthouse in Baneasa Rezidential, care include 2 sau 3 dormitoare - 1.280.000 euro (preturile nu includ TVA).
 
 
51 dintre aceste apartamente au fost finalizate deja in 2007, urmand ca restul de 176 sa fie predate noilor proprietari in acest an. In ceea ce priveste cea de-a doua faza de constructie a Baneasa Rezidential, 600 de apartamente sunt inca in stadiul de proiect, lucrarile urmand sa demareze in acest an. Nu se cunosc inca preturile, dar in acest moment, in zona Baneasa (Phoenicia), un apartament de 3 camere, cu o suprafata de 135 mp si parcare subterana, se vinde cu 420.000 euro.
 
30.000 euro - doar locul de parcare in zona Herastrau! 
 
In apropierea Casei Presei, un apartament de 4 camere, cu o suprafata de 240 mp, situat la ultimul etaj, ajunge la 470.000 euro. In pret este inclus si garajul. In Ion Mihalache (Miciurin), un apartament de 3 camere, de circa 130 mp, costa intre 290.000 si 370.000, locul de parcare fiind, de asemenea, inclus, iar in Herastrau, pretul unui apartament intr-un imobil nou, cu o suprafata de 61 pana la 264 mp, variaza intre 160.000 si 800.000 euro. Locul de parcare se plateste separat si costa 30.000 euro. Inspre Unirii (Mitropolie), preturile scad usor. De exemplu, pretul unui apartament de 4 camere la etajul 5, avand o suprafata de 136 mp, costa 275.000 euro plus TVA, dar mai platesti inca 15.000 euro plus TVA garajul.
 
In Tineretului, un apartament intr-un bloc vechi, cu o suprafata de 85 mp, ajunge pe la 188.000 euro, iar la Piata Galati 3 camere intr-un imobil din 1975 (suprafata - 100 mp) costa 134.000 euro. Cea mai ieftina oferta vine din Prelungirea Ghencea, unde o garsoniera de 55 mp la etajul 6 din 9 al unui bloc vechi costa 98.000 euro. In aceste conditii, este greu de spus ce zona rezidentiala din Capitala ramane, la ora actuala, cea mai avantajoasa.
 
Cele mai accesibile raman Sudul (nu pentru mult timp, insa, cred specialistii, avand in vedere dezvoltarea pe segmentul centrelor comerciale) si Estul datorita proximitatii cu zone industriale si cartiere apartinand clasei medii. Dar si aici intalnim o situatie paradoxala. Pretul pe metrul patrat construit, in cazul locuintelor mai vechi este, in mod surprinzator, egal sau chiar mai mare cu cel al locuintelor noi, diferenta variind intre 10 si 20 la suta. „Acest lucru se intampla din cauza cererii foarte mari raportat la oferta existenta in acea zona”, explica Alin Negulescu, director Vanzari Baneasa Rezidential.
 
In Capitala - un ansamblu de vile pe malul unui lac, vandut imediat!
 
Tendinta de migrare in afara Bucurestiului, inceputa prin anii ’97 – ’98 (o perioada in care preturile terenurilor erau accesibile celor care isi lasau apartamentul din Capitala pentru o casa la curte, in afara orasului) a cam luat sfarsit odata cu explozia ofertelor in noile ansambluri rezidentiale. In acest moment, putine complexuri rezidentiale din oras sunt compuse din vile, in ciuda cererii destul de ridicate. Datorita conceptului deosebit ce face ca proiectul sa semene cu o destinatie de vacanta, cel de pe malul Lacului Grivita, compus din 39 de vile, s-a vandut imediat inca din prima faza de dezvoltare.
 
Preturile vor mai creste
 
Pentru acest an, Alin Negulescu estimeaza o majorare cu 5 pana la 7 procente a preturilor pentru apartamentele din Bucuresti, in vreme ce reprezentantii Colliers Residential Division estimeaza o crestere de 5 la suta doar in prima jumatate a anului („cauzata de efectele crizei financiare internationale”), pana la o medie de 15 la suta pana la sfarsitul anului. In 2005, in Baneasa Rezidential pretul pe metrul patrat construit era de 1.500 euro. Astazi, acesta a ajuns la 2.200 euro.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scumpirea terenului scade profitul imobiliar Scumpirea terenului scade profitul imobiliar
Tranzactiile imobiliare s-au prabusit in trimestrul trei si piata are sanse minime sa egaleze volumul de anul trecut Tranzactiile imobiliare s-au prabusit in trimestrul trei si piata are sanse minime sa egaleze volumul de anul trecut
Contorul de caldura, obligatoriu la vara Contorul de caldura, obligatoriu la vara
Liber la constructii in Poiana Brasov Liber la constructii in Poiana Brasov
Scaderea numarului de tranzactii anunta ieftinirea locuintelor Scaderea numarului de tranzactii anunta ieftinirea locuintelor
Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open

Vezi mai multe articole