Explozia de proiecte de retail va micsora chiriile cu 10-25%

05 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiria medie in centrele comerciale va ajunge la circa 16-20 euro/mp/luna in trei-patru ani, in scadere cu pana la 25%, datorita numarului ridicat de proiecte de retail care va fi finalizat in urmatorii ani, potrivit consultantilor imobiliari.

"Chiria medie in centre comerciale va scadea cu circa 10-25% in urmatorii ani, avand in vedere ca vor fi cel putin doua proiecte de retail in fiecare oras cu peste 75.000 de locuitori. Insa in centrele comerciale care vor avea un standard ridicat de calitate nivelul chiriilor se va mentine cel inregistrat in prezent", spune Monica Barbu, directorul de-partamentului de retail in cadrul Colliers International.

In prezent, chiria medie intr-un centru comercial in Bucuresti este de circa 25-28 euro/mp/luna, in timp ce in centrele comerciale din tara, chiria medie se situeaza la circa 20-25 euro/mp/luna.

La valoarea chiriei se adauga cheltuielile de intretinere, care ajung la 6-11 euro/mp/luna, precum si taxa de marketing ce ajunge la 0,5-1 euro/mp/luna.

Centrele comerciale care vor fi construite in Romania in urmatorii trei-patru ani vor totaliza 2,9 milioane de metri patrati, nivel care depaseste potentialul pietei romanesti de retail, estimat de analistii Colliers la 1,7 milioane de metri patrati, ceea ce va conduce la primele esecuri pe piata. "Din cele 90 de centre comerciale care au fost anuntate in toata tara pentru urmatorii cinci ani, ar trebui construite doar jumatate. Intr-un oras precum Cluj sau Arad, unde se vor construi patru sau cinci mall-uri, este imposibil sa supravietuiasca toate. Incepand cu 2009-2010, cand vor fi finalizate primele proiecte, vom vedea si primele esecuri. In momentul in care vor merge prost unul sau doua centre comerciale, bancile vor inchide ro-binetul finantarilor", apreciaza Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers Romania.

Potrivit consultantilor imobiliari, circa 50% din proiectele comerciale anuntate vor fi finalizate.

In Bucu-resti, sunt pro-gramate sa fie construite centre comerciale cu o suprafata totala de 940.000 de metri patrati, in timp ce potentialul pietei este de doar 550.000 de metri patrati. In principalele cinci orase ca marime, piata ar putea sustine mall-uri de 100.000 de metri patrati, in timp ce sunt programate proiecte de 120.000 de metri patrati.

"In Bucuresti, doar in partea de vest vor fi patru mall-uri. Nu spun ca vor merge prost, dar se vor chinui sa atraga clienti. In tara sunt si acum mall-uri goale", a spus Georgescu.

El a mentionat ca problema nu este a dezvoltatorilor, care vand centrele comerciale dupa constructie, ci a cumparatorilor care trebuie sa gaseasca cele mai bune metode de management.

In anul 2010, stocul spatiilor comerciale va fi de zece ori mai mare decat in 2006, ajungand la 2,5 milioane de metri patrati.

Potrivit unui studiu al companiei imobiliare israeliene Yuvalim, dezvoltatorii imobiliari din Israel vor dezvolta circa 27% din spatiile de retail anuntate pentru anii urmatori. Cel mai mari proiecte de acest tip este Cotroceni Park Mall, cu o suprafata de 150.000 de metri patrati si 130.000 de metri patrati de birouri, dezvoltat de Africa-Israel Investments.

Un alt jucator care a anuntat investitii masive in centre comerciale este compania imobiliara Meinl European Land, inregistrata in Marea Britanie, care va investi pana la 700 mil. euro pentru constructia a noua centre comerciale in Romania, primul proiect urmand sa fie dezvoltat la Arad prin investitii de 70 mil. euro.

Cum va evolua piata de retail
? Centrele comerciale care vor fi construite in Romania in urmatorii trei-patru ani vor totaliza 2,9 milioane de metri patrati, nivel care depaseste potentialul pietei romanesti de retail, estimat de analistii Colliers la 1,7 milioane de metri patrati.
? In Bucuresti sunt programate sa fie construite centre comerciale cu o suprafata totala de 940.000 de metri patrati, in timp ce potentialul pietei este de doar 550.000 de metri patrati.
? Chiria medie intr-un centru comercial in Bucuresti este de circa 25-28 euro/mp/luna, in timp ce in centrele comerciale din tara, chiria medie se situeaza la circa 20-25 euro/mp/luna.
? Cheltuielile de intretinere ajung la 6-11 euro/mp/luna, iar taxa de marketing se ridica la 0,5-1 euro/mp/luna.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructiile au urcat anul trecut cererea de mobila pe piata locala Constructiile au urcat anul trecut cererea de mobila pe piata locala
Investitor strain, caut casa de vacanta in Romania Investitor strain, caut casa de vacanta in Romania
Casele de pe Valea Prahovei, tot mai scumpe Casele de pe Valea Prahovei, tot mai scumpe
Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor
Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret
Apartamente noi abia in 2007 Apartamente noi abia in 2007

Vezi mai multe articole