Fiecare camera cu "becul" ei

13 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Plafoniere sau lampi suspendate, spoturi, aplice, candelabre, lampadare, veioze, si lampi de birou.

Pentru fiecare camera din locuinta dumneavoastra trebuie sa alegeti obiectele de iluminat si amplasarea acestora in functie de restul mobilierului si de destinatia incaperii.

In living sau sufragerie este indicata lumina directa de sus care da un fundal generos. Deasupra locului de luat masa este necesara o lumina accent. Un candelabru este potrivit unui interior baroc, dar un grupaj de lampi suspendate cu design minimalist este recomandat unui interior modern. In zona in care sunt amplasate canapeaua sau fotolii este potrivita o lumina calda data de un lampadar cu cu tija in arc sau de la o lampa cu picior asezata pe o masuta joasa la nivelul bratelor canapelelor. Tablourile pot fi luminate cu surse de lumina de voltaj mic cu tungsten-halogen.

Aceste lampi special destinate tablourilor acopera suprafata panzei cu o lumina alba si stralucitoare Plantele de interior pot fi aduse in atentie prin folosirea unei lumini directionate spre tavan asezata in spatele lor. Rafturile de sticla pot fi accentuate cu spoturi reglabile ascunse. Folosirea surselor de lumina de voltaj mic cu tungsten-halogen dau stralucire si volum obiectelor decorative etalate aici. La fel o nisa in perete poate deveni un spatiu de expunere pentru obiectele de valoare folosind lumini de voltaj mic ingropate in arcada.
 
Cand plasam corpurile de iluminat in dormitor trebuie sa generam o atmosfera de intimitate, dar si suficienta lumina pentru lectura unei carti inainte de culcare.Lumina generala poate fi asigurata de o plafoniera ajutata de aplice din aceasi familie stilistica. La masa de machiaj este necesara o lumina reglabila si o oglinda cu lumina. Pentru dressing optati pentru plafoniera sau spoturi ingropate in tavanul fals, dar daca dulapurile sunt adanci exista lampi speciale pentru acestea care se aprind numai la deschiderea usii. Daca nu va plac veiozele la capul patului, puteti opta pentru lampi cu brat rabatabil pe ambele laturi ale acestuia vor da lumina buna de citit, lasind spatiu pe noptiere.
 
O varianta de iluminare a camerei copilului ar fi cea cu spoturi pe sina pentru ca lumina sa poata fi orientata catre orice directie, in special spre zonele de joaca. Odata cu trecerea timpului spoturile pot fi directionate spre zona de studiu, spre o statie audio. Pe birou o lampa cu brat rabatabil si “palarie” reglabila este neaparat necesara.
 
In ceea ce priveste bucataria sunt necesra emai multe surse de lumina. Plafoniera de dimensiuni mari poate da o lumina generala bine difuzata dar va  creea umbre in zona chiuvetei. Deasupra frontului de lucru este necesara lumina suplimentara. Se pot folosi spoturi ingropate sau aplicate sub corpurile suspendate deasupra blatului de lucru. Aceste corpuri trebuie montate cat mai aproape de partea din fata a dulapurilor (rafturilor) pentru a evita reflexiile. Se pot folosi ca surse de lumina si tuburi fluorescente. Lungimea tubului trebuie sa fie cel putin 2/3 din lungimea dulapului. Corpurile suspendate care au usi transparente pot fi echipate cu mini lampi la interior. Daca zona este libera pina la tavan deasupra chiuvetei se mai poate instala o plafoniera echipata cu sursa de lumina fluorescenta economica. Masa de bucatarie se lumineaza cu un pandantiv decorativ.
 
Lumina in bai si WC-uri trebuie sa aiba o intensitate suficienta si sa nu lase umbre. In baile de dimensiuni mici lumina de la oglinda este suficinta pentru a lumina intreaga incinta, dar in cele mai mari este necesara si o lumina generala (plafoniera sau spoturi). Atunci cind oglinda este de dimensiuni mici se pun aplice pe ambele parti astfel incit sa lumineze fata privitorului uniform. De asemenea se pot monta aplice si deasupra oglinzii.
 
Holul de intrare si coridoarele se poate lumina discret cu plafonire sau cu un grupaj de spoturi ingropate. Daca este necesara mai multa lumina se pot adauga aplice in stinga si dreapta oglinzii de la intrare. Iluminatul coridoarelor presupune surse de lumina la fiecare 2,5-3m pentru siguranta.Se pot folosi plafoniere, aplice, spoturi pe sina sau lumina ascunsa.
 
Pe piata exista obiecte de iluminat de diverse modele si culori. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa alegeti ce vi se potriveste cu adevarat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta? Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?
Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta Sfaturi și indicații pentru alegerea celor mai bune sisteme fotovoltaice pentru locuința ta
Afla cum se monteaza o priza Afla cum se monteaza o priza
Luminite de sarbatori - Ghid de instalare Luminite de sarbatori - Ghid de instalare
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Ce este si cum functioneaza un invertor solar Ce este si cum functioneaza un invertor solar

Vezi mai multe articole